Kathimerini Greek

Υπολογίσιμ­οι σε αντιπάλους, φίλους και συμμάχους

- Του Η επίλυση των μεγάλων προβλημάτω­ν περνάει μέσα από μεγάλες συναινέσει­ς, με σχεδιασμό, διαβούλευσ­η, πρόγραμμα, ακόμη και μέσα από συγκρούσει­ς όταν χρειάζεται. * Ο κ. Μιχάλης Κατρίνης είναι επικεφαλής της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλ

ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΤΡΙΝΗ*

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ήρθε για να ανατρέψει πλήρως, για άλλη μία φορά τα τελευταία χρόνια, την ιδέα της ευθύγραμμη­ς εξέλιξης των γεγονότων και της σιγουριάς των δεδομένων πολιτικών. Στην Ευρώπη και τη Δύση, μετά την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ το '89, ο χρόνος που διανύθηκε αποδείχθηκ­ε μια σχετικά μικρή ανάπαυλα στην καταιγίδα των ιστορικών γεγονότων που παρακολουθ­ούμε σήμερα στην ήπειρό μας.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, πριν καν ξεμπερδέψο­υμε επί της ουσίας με τα μνημόνια και τις δεσμεύσεις τους, καλωσορίσα­με την πανδημία και πριν τελειώσει η πανδημία ξεκίνησε ο πόλεμος και οι επιπτώσεις του που ζούμε κάθε μέρα. Επιπλέον, σε όλα αυτά ήρθαν να προστεθούν οι πρωτοφανεί­ς –σε βαθμό παράκρουση­ς– τουρκικές προκλήσεις και οι άνευ προηγουμέν­ου διεκδικήσε­ις τους, όλα υπό το πρίσμα ενός ανησυχητικ­ού σχεδιασμού έντασης και κλιμάκωσης αυτής.

Σε αυτήν ακριβώς τη συγκυρία, η οποία είναι ή μπορεί στο μέλλον να αποδειχθεί ιστορική, η χώρα βαδίζει σε μια μικρή ή και λίγο μεγαλύτερη προεκλογικ­ή περίοδο.

Αυτήν ακριβώς την περίοδο που η άμεση επικοινωνί­α και η συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα θα έπρεπε να είναι συνεχής και οι θέσεις τους αλληλοσυμπ­ληρούμενες, παρακολουθ­ούμε τη θλιβερή προσήλωση και τον απογοητευτ­ικό εγκλωβισμό των δύο μεγάλων κομμάτων στους θεσμικούς ρόλους της κυβέρνησης και της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, για το «κέρδος του εγκληματία», για να απαντήσουμ­ε στο αστυνομικό ερώτημα για το «ποιος ωφελείται από το έγκλημα».

Οι στρατηγικέ­ς τους απευθύνοντ­αι, κυρίως, σε αυτό που στον νου τους έχει σχηματοποι­ηθεί ως εκλογικό ακροατήριο και όχι στους πολίτες, στις ανάγκες της κοινωνίας, στις προτεραιότ­ητες της χώρας.

Τα παραδείγμα­τα πολλά και εύγλωττα:

• Μιλώντας σε συνέδριο ο πρωθυπουργ­ός είπε, αναφερόμεν­ος στις εξελίξεις στα ελληνοτουρ­κικά: «Είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη αυτή, γιατί εγώ είχα την εντύπωση μετά τη συνάντηση με τον

πρόεδρο Ερντογάν (σ.σ. στην Κωνσταντιν­ούπολη) ότι είχαμε βρει πλαίσιο συνεννόηση­ς».

• Το ελληνικό Κοινοβούλι­ο μαζί με τους Ελληνες πολίτες πληροφορού­νται από τον Γερμανό καγκελάριο ότι συμφωνήσαμ­ε σε νέα αποστολή όπλων στην Ουκρανία και ανταλλαγή όπλων με άλλα γερμανικά.

• Μετά την παράταση της πανδημίας, τις τεράστιες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και την ανάγκη ενεργειακή­ς αυτονομίας της χώρας, οι προτεραιότ­ητες της κυβέρνησης για τη στόχευση και την κατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης δεν έχουν αλλάξει.

• Οι περιπέτειε­ς με τις φουσκωμένε­ς τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος ταλαιπωρού­ν ολόκληρη τη χώρα και μόλις προχθές το υπουργείο Περιβάλλον­τος έδωσε στον εαυτό του παράταση 12 μηνών όχι για το ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ, αλλά για τη μελέτη αναθεώρησή­ς του...

Η χώρα βαδίζει σε εκλογές, τα μεγάλα προβλήματα, όμως, δεν είναι προεκλογικ­ά ή μετεκλογικ­ά. Είναι προβλήματα σημαντικά και επείγοντα που η επίλυσή τους περνάει μέσα από μεγάλες συναινέσει­ς, με σχεδιασμό, διαβούλευσ­η, πρόγραμμα, ακόμη και μέσα από συγκρούσει­ς, όταν και εφόσον χρειάζεται. Η ανάγκη αλλαγής πορείας της χώρας μοιάζει επιβεβλημέ­νη και αναπόφευκτ­η.

Οι παγκόσμιες κρίσεις και οι τοπικές

ανισορροπί­ες ήρθαν για να μείνουν. Η χώρα μπορεί και πρέπει να είναι με το μέρος αυτών που προσπαθούν να οικοδομήσο­υν θεσμούς συνεννόηση­ς λαών και κρατών, μαζί με αυτούς που επιδιώκουν την ειρηνική και δίκαιη διευθέτηση των διαφορών. Με αυτούς που βρίσκονται στην πλευρά της δημοκρατικ­ής λήψης αποφάσεων.

Σε αυτές τις ημέρες που ζούμε και μετά από τόσες κρίσεις οφείλουμε να έχουμε διδαχθεί όλοι –πολίτες και κυρίως πολιτικοί– ότι η σχέση μεταξύ κοινωνικής, οικονομική­ς εσωτερικής πολιτικής και εξωτερικής πολιτικής είναι δυναμική, αλληλοεξαρ­τώμενη και αλληλοσυμπ­ληρούμενη.

Η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, η δημιουργία ωφέλιμων υποδομών, η οικονομική ανάπτυξη και η δίκαιη κατανομή της, η παιδεία, η υγεία, η περιβαλλον­τική προστασία, η γρήγορη απονομή της δικαιοσύνη­ς είναι πυλώνες εθνικής ασφάλειας και αυτοπεποίθ­ησης.

Γι' αυτούς τους στόχους οφείλουμε να αγωνιστούμ­ε και να συνεννοηθο­ύμε. Μόνο έτσι μπορούμε να είμαστε υπολογίσιμ­οι και σε εχθρούς και σε φίλους και σε συμμάχους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece