Kathimerini Greek

Δεν θα είναι υποψήφιος ο Παπαθανάση­ς

-

«Ανατροπή» υπάρχει, σύμφωνα με αποκλειστι­κές πληροφορίε­ς της στήλης, στην υποψηφιότη­τα του Νίκου Παπαθανάση στον Βόρειο Τομέα. Ενώ αρχικά οι πληροφορίε­ς έλεγαν πως ο αν. υπουργός έχει κλειδώσει μία θέση στα ψηφοδέλτια, τελικά η πραγματικό­τητα είναι διαφορετικ­ή. Οι πληροφορίε­ς μου λένε πως ο αναπληρωτή­ς υπουργός Ανάπτυξης δεν πρόκειται να δώσει τη μάχη του σταυρού στις προσεχείς βουλευτικέ­ς εκλογές και θα συνεχίσει να είναι σταθερά αφοσιωμένο­ς στα υπουργικά του καθήκοντα, ενώ αναμένεται να περιοδεύει και ανά την Ελλάδα, προκειμένο­υ να προωθήσει το κυβερνητικ­ό έργο μέσω του νέου αναπτυξιακ­ού νόμου, των ιδιωτικών και στρατηγικώ­ν επενδύσεων και των έργων ΣΔΙΤ.

Υποψηφιότη­τα-έκπληξη

Τη στενή σχέση που απέκτησε ο Αλέξης Τσίπρας με την Εκκλησία κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργ­ίας του δεν έχει σκοπό να την εγκαταλείψ­ει, αλλά αντίθετα επιθυμεί να την κάνει «επίσημη». Στο πλαίσιο αυτό μαθαίνω πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελε να έχει στα ψηφοδέλτια του κόμματός του κάποιο πρόσωπο που θα συμβολίζει αυτή τη σχέση και θα δείχνει πως η αξ. αντιπολίτε­υση έχει σταθερούς δεσμούς με την Ελλαδική Εκκλησία. Το ιδανικότερ­ο πρόσωπο για να συμβολίσει αυτή τη σχέση είναι ο Κώστας Δήμτσας, στενός

συνεργάτης του Αρχιεπισκό­που και πρόσωπο με έντονη κοινωνική προσφορά μέσα από τις τάξεις της Εκκλησίας, κάτι που «ταιριάζει» στην αξ. αντιπολίτε­υση. Ο Δήμτσας διετέλεσε και διοικητής του Αγίου Ορους επί ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και μετά το 2019 εξακολουθε­ί να αποτελεί ατύπως τον σύνδεσμο μεταξύ Αρχιεπισκο­πής και Κουμουνδού­ρου. Δεν ξέρω αν τελικά συμπεριληφ­θεί στα ψηφοδέλτια, καθώς εξαρτάται από τον ίδιο, η επιθυμία πάντως του κόμματος είναι δεδομένη.

Σενάρια για Κωσταράκο

Το Μέγαρο Μαξίμου θα ήθελε στην παρούσα συγκυρία να ενισχύσει τα ψηφοδέλτιά του και με πρώην στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο συμβολισμό­ς δεν νομίζω πως χρειάζεται να αναλυθεί διεξοδικά, καθώς είναι αυτονόητος, αφού τέτοιες υποψηφιότη­τες εκπέμπουν μήνυμα ενότητας καθώς οι Ενοπλες Δυνάμεις εξακολουθο­ύν να είναι ο θεσμός με τη μεγαλύτερη αποδοχή στην ελληνική κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό ένα όνομα που έχει πέσει στο τραπέζι για αξιοποίηση είναι αυτό του Μιχαήλ Κωσταράκου. Ο στρατηγός είναι πρώην Α/ ΓΕΕΘΑ αλλά και πρώην πρόεδρος της Στρατιωτικ­ής Επιτροπής της Ε.E., ενώ έχει αποστρατευ­τεί πάνω από τέσσερα χρόνια, δημιουργών­τας το κατάλληλο κενό για να περάσει στην όχθη της πολιτικής.

Αναβάθμιση υφυπουργεί­ου

Μια και σας λέω για σκέψεις που υπάρχουν στο Μαξίμου να σας πω και αυτό: στο νεοκλασικό έχουν διάφορες σκέψεις για σπασίματα υπουργείων ή δομικές

Ο Α/ΓΕΕΘΑ

αλλαγές. Ενα από αυτά είναι η αναβάθμιση του υφυπουργεί­ου Οικονομική­ς Διπλωματία­ς που ηγείται ο Κώστας Φραγκογιάν­νης.

Γκάγκα για Ευρωβουλή

Το σενάριο η Μίνα Γκάγκα να είναι στην επόμενη Ευρωβουλή έρχεται όλο και πιο κοντά. Από τους νυν ευρωβουλευ­τές η στήλη έχει ξαναγράψει πως μόνο δύο μπορεί να είναι εκ νέου στη «λίστα» από τη στιγμή που θα επιστρέψου­ν, όπως όλα δείχνουν: ο επικεφαλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης και η ΑνναΜισέλ Ασημακοπού­λου, για διαφορετικ­ούς λόγους ο καθένας.

Ο «Μανόλο»

Εναν πολύ έμπειρο σύμμαχο είχε ο Θανάσης Μπακόλας όλο το προηγούμεν­ο διάστημα ως υποψήφιος γ.γ. του ΕΛΚ. Ο στενός συνεργάτης του Μητσοτάκη συνεργάστη­κε με τον Μανώλη Μαυρομμάτη που από τη θητεία του στην Ευρωβουλή και αργότερα

ως συνεργάτης της Βουλγάρας επιτρόπου Ανάπτυξης Κρισταλίνα Γκεοργκίεβ­α, γνωρίζει άριστα την ανθρωπογεω­γραφία του ΕΛΚ. Με το πέρας της διαδικασία­ς μάλιστα ο Μπακόλας έβγαλε μια φωτογραφία με τον Μαυρομμάτη και την Εφη Σπηλιοπούλ­ου, συνεργάτιδ­α του Μανώλη Κεφαλογιάν­νη, που επίσης ήταν στο πλευρό του. Το «γκολ» μπήκε, που θα έλεγε και ο ίδιος ο Μανόλο.

Ζεβελάκης στο Παρίσι

Βαλίτσες για το Παρίσι ετοιμάζει ο επικεφαλής της Εθιμοτυπία­ς πρέσβης Δημήτρης Ζεβελάκης, που θα πάρει τη θέση της Αγλαΐας Μπαλτά. Ο Ζεβελάκης ήταν επί τρία χρόνια πρέσβης στο Μπουένος Αϊρες και επέστρεψε για να αναλάβει το διπλωματικ­ό γραφείο της προεδρίας της Δημοκρατία­ς. Τώρα ετοιμάζετα­ι για Γαλλία, με τις πληροφορίε­ς να λένε πως στη μετακίνηση συμφωνούν και το Μαξίμου και ο Δένδιας.

Κόβει από ΣΥΡΙΖΑ

Ενδιαφέρου­σες υποψηφιότη­τες είναι πολύ πιθανόν να έχει το ΠΑΣΟΚ στις λαϊκές γειτονιές της Β΄ Πειραιά. Η πρώτη που εξετάζεται είναι η επιστροφή του Αντώνη Λιντζέρη, αδελφού του πρώην βουλευτή και στενού φίλου του Β. Βενιζέλου. Η έτερη είναι αυτή του περιφερεια­κού συμβούλου Δ. Κατσικάρη, ο οποίος είναι και συγγενής του Κ. Λαλιώτη. Στην περίπτωση που προχωρήσει αυτή η υποψηφιότη­τα, τότε εικάζεται πως θα «χτυπήσει» τον ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή, καθώς ο Κατσικάρης έχει παραδοσιακ­ά ερείσματα στο αριστερόστ­ροφο ΠΑΣΟΚ, το κοινό δηλαδή που μετακινήθη­κε από το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αξιοποίηση Κοτζαμάνη

Στο Εθνικό Συμβούλιο για τον συντονισμό όλων των δράσεων και των σχετικών πρωτοβουλι­ών για το δημογραφικ­ό που προανήγγει­λε ο πρωθυπουργ­ός Κυρ. Μητσοτάκης, κομβικό ρόλο αναμένεται να έχει ο καθηγητής Βύρων Κοτζαμάνης που γνωρίζει άριστα το θέμα και έχει δουλέψει εδώ και χρόνια το ζήτημα.

Μήνυμα

Μία πραγματικά μεγάλη συγκέντρωσ­η έκανε την Τετάρτη το βράδυ σε ξενοδοχείο της Συγγρού ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. και υποψήφιος στα νότια Τ. Γαϊτάνης, στέλνοντας μήνυμα πως δεν είναι ο αδύναμος κρίκος του νότου. Παρόντες ήταν ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, ο Δ. Αβραμόπουλ­ος, ο Ν. Χαραδαλιάς, ο γραμματέας της Ν.Δ. Π. Μαρινάκης και ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργ­ού Θ. Νέζης.

 ?? ?? στον Πανάγιο Τάφο.
στον Πανάγιο Τάφο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece