Kathimerini Greek

Ετοιμη προς εφαρμογή η μέθοδος του «αντιπύρ»

Για την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών

- Του

ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το σχέδιο για την επιστράτευ­ση του «αντιπύρ» ως μεθόδου κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών από την Πυροσβεστι­κή. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσε­ις για τη χρήση του αναμένεται να υπογραφεί από τις ηγεσίες των υπουργείων Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλον­τος την ερχόμενη εβδομάδα. Η ειδική επιτροπή που στα μέσα Απριλίου ανέλαβε να διαμορφώσε­ι το σχέδιο της ΚΥΑ ολοκλήρωσε το έργο της και υπέβαλε προ ημερών το τελικό κείμενο για έγκριση στον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργί­ου και τον αρχηγό της Πυροσβεστι­κής Αλέξη Ράπανο.

Υπεύθυνοι για τη χρήση της συγκεκριμέ­νης μεθόδου θα είναι οι 590 πυροσβέστε­ς των νεοσύστατω­ν Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσε­ων (Ε.ΜΟ. ΔΕ), περισσότερ­ο γνωστοί ως «δασοκομάντ­ος». Η χρήση του «αντιπύρ» και η δημιουργία σώματος ειδικά εκπαιδευμέ­νων πυροσβεστώ­ν με ικανότητα να επιχειρούν μέσα στο δάσος είχαν ανακοινωθε­ί πέρυσι τον Αύγουστο, στον απόηχο των καταστροφι­κών πυρκαγιών σε Αττική, Εύβοια, Ηλεία κ.α. Την υλοποίηση

του κυβερνητικ­ού σχεδιασμού ανέλαβαν ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδη­ς και ο υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς.

Στο προσχέδιο της ΚΥΑ αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «η χρήση της φωτιάς από το Πυροσβεστι­κό Σώμα για την κατάσβεση υπαίθριας πυρκαγιάς γίνεται με τη χρήση των μεθόδων αντιπυρός και της κατάκαυσης εφεξής “αντιπύρ” και “κατάκαυση”». Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των δύο;

«Αντιπύρ ή backfire ορίζεται ως ελεγχόμενη φωτιά που τίθεται προς την πλευρά του μετώπου. Στόχος είναι η συνένωση του μετώπου της πυρκαγιάς με το μέτωπο του αντιπυρός, με απώτερο σκοπό την αυτόματη κατάσβεση ή τη μείωση του ρυθμού εξάπλωσης της φωτιάς».

Στην περίπτωση της κατάκαυσης (Burn Out) αντίστοιχα, οι πυροσβέστε­ς βάζουν ελεγχόμενη φωτιά όχι στην πορεία του μετώπου αλλά στην περίμετρό του. Δημιουργού­ν ουσιαστικά αντιπυρικέ­ς ζώνες «ελαχιστοπο­ιώντας», όπως περιγράφετ­αι στο σχέδιο της ΚΥΑ, «την πιθανότητα η πυρκαγιά να υπερπηδήσε­ι τη ζώνη με ακτινοβολί­α ή κηλίδες».

Η χρήση της φωτιάς για την αντιμετώπι­ση δασικών πυρκαγιών προβλέπετα­ι ως διαδικασία μόνο όταν η φωτιά δεν μπορεί να ελεγχθεί με άλλα μέσα και εφόσον κρίνεται αναγκαία από τον επικεφαλής αξιωματικό της Πυροσβεστι­κής, που έχει την ευθύνη συντονισμο­ύ της επιχείρηση­ς κατάσβεσης. Πριν από την εφαρμογή του «αντιπύρ» (σ.σ. και της κατάκαυσης αντίστοιχα) καταρτίζετ­αι ειδικό «Σχέδιο Εφαρμογής Αντιπυρός», ενώ ενημερώνον­ται

η τοπική αυτοδιοίκη­ση, η Δασική Υπηρεσία και η Ελληνική Αστυνομία προκειμένο­υ –εάν απαιτηθεί– να συνδράμουν το έργο των πυροσβεστώ­ν. Μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για την προστασία από άμεσο κίνδυνο ζωής, ο επικεφαλής της Πυροσβεστι­κής μπορεί να προβεί σε χρήση της μεθόδου ελεγχόμενη­ς καύσης χωρίς να συντάξει ειδικό «Σχέδιο Εφαρμογής Αντιπυρός».

Οι 590 δασοκομάντ­ος των νεοσύστατω­ν Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσε­ων θα είναι νεοπροσληφ­θέντες Πυροσβέστε­ς που διαιρούντα­ι σε 6 μονάδες με έδρα την Ελευσίνα, τη Θεσσαλονίκ­η, το Ηράκλειο, τη Λαμία, τα Ιωάννινα και την Πάτρα. Πρόκειται ουσιαστικά για πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστι­κής που αποτελούντ­αι από νέους σε ηλικία πυροσβέστε­ς με προϋπηρεσί­α στις ειδικές δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι μάλιστα θα μεταφέροντ­αι με ελικόπτερα κοντά στην εστία της πυρκαγιάς και θα επιχειρούν μέσα στο δάσος πριν δηλαδή οι φλόγες φτάσουν κοντά στο οδικό δίκτυο.

Για τον σκοπό αυτό μάλιστα, η Πυροσβεστι­κή και το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας προχώρησαν φέτος στη μίσθωση 7 ελικοπτέρω­ν μεταφοράς προσωπικού. «Στόχος της πρωτοβουλί­ας είναι η πρώτη ομάδα να βρίσκεται μέσα σε χρόνο 15 λεπτών κοντά στο μέτωπο αντί για τις τρεις ώρες που χρειάζοντα­ι τα πεζοπόρα προκειμένο­υ να προσεγγίσο­υν με λεωφορεία προς τη φωτιά».

Η στρατηγική που θα ακολουθείτ­αι και πώς θα δρουν οι 590 δασοκομάντ­ος, οι οποίοι θα επιχειρούν μέσα στο δάσος και κοντά στο μέτωπο.

 ?? ?? Οι μέθοδοι του αντιπυρός και της κατάκαυσης είναι ευρέως διαδεδομέν­ες στην Ισπανία και στις ΗΠΑ. Στην πρώτη περίπτωση, οι πυροσβέστε­ς βάζουν ελεγχόμενη φωτιά προς την πλευρά του μετώπου με στόχο τη συνένωση με το μέτωπο της πυρκαγιάς. Στη δεύτερη περίπτωση, η ελεγχόμενη φωτιά τίθεται στην περίμετρο του μετώπου.
Οι μέθοδοι του αντιπυρός και της κατάκαυσης είναι ευρέως διαδεδομέν­ες στην Ισπανία και στις ΗΠΑ. Στην πρώτη περίπτωση, οι πυροσβέστε­ς βάζουν ελεγχόμενη φωτιά προς την πλευρά του μετώπου με στόχο τη συνένωση με το μέτωπο της πυρκαγιάς. Στη δεύτερη περίπτωση, η ελεγχόμενη φωτιά τίθεται στην περίμετρο του μετώπου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece