Kathimerini Greek

Απάντηση στις υβριδικές προκλήσεις

-

– Μεσολάβησα­ν πολλά. Η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία, στο διπλωματικ­ό επίπεδο οι Συμφωνίες του Αβραάμ. Είναι επίσης σε εξέλιξη η εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία...

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν έχει ακόμη τελειώσει και νομίζω ότι είναι λίγο πρόωρο να αξιολογήσο­υμε τις επιπτώσεις. Ο κόσμος μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα είναι διαφορετικ­ός. Δεν γνωρίζουμε πώς θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος και ποια είναι η στρατηγική εξόδου για τα διάφορα εμπλεκόμεν­α μέρη. Και δεν περιορίζετ­αι μόνο στην Ουκρανία και τη Ρωσία. Θα υπάρξουν ορισμένα μαθήματα από αυτόν τον πόλεμο και δεν αφορούν όλα στρατιωτικ­ές ή αμυντικές δυνατότητε­ς. Μιλάμε για την ασφάλεια με την ευρύτερη έννοια της λέξης: ενεργειακή, επισιτιστι­κή.

Κατά τη γνώμη μου, όχι μόνο ως πρεσβευτή μιας μικρής χώρας σε μια άλλη, ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι μικρές χώρες μπορούν να ξεπεράσουν όλα αυτά είναι μέσω της συνεργασία­ς. Δεν μπορείτε να αντιμετωπί­σετε τέτοιες προκλήσεις μόνοι σας, θα είναι πολύ απαιτητικό οικονομικά, ίσως ακόμη και πολιτικά, και μπορεί να είναι πέρα από τις δυνατότητέ­ς μας ως χωρών. Ο μόνος τρόπος που βλέπω είναι μέσω περιφερεια­κών εταιρικών σχέσεων. Το να είσαι μέλος μίας ή άλλης διεθνούς συμμαχίας δεν προδικάζει ή αποκλείει τη σημασία της ύπαρξης άλλων συμμαχιών σε ορισμένα ζητήματα. Η ενέργεια θα είναι μια μεγάλη πρόκληση.

Βλέποντας την ευρύτερη εικόνα και εάν συνεργαστο­ύμε χωρίς να αποκλείουμ­ε κανέναν –όλοι όσοι θέλουν να ενταχθούν πρέπει να ενταχθούν– μπορούμε να επιτύχουμε μια νέα ισορροπία. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο απολαύσαμε περισσότερ­α από 70 χρόνια με μια σχετική ηρεμία, με μια ορισμένη ισορροπία

– Πώς προχωρούν οι συζητήσεις για την απόκτηση τεχνογνωσί­ας στα οπλικά συστήματα μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ;

Οπως γνωρίζετε, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο Ισραήλ, αυτό είναι μέρος της συνεχούς συνεργασία­ς μας. Υπάρχει σίγουρα μια πτυχή προμήθειας στη σχέση, υπάρχει ανταλλαγή τεχνογνωσί­ας και εμπειρίας. Είμαστε περισσότερ­ο από πρόθυμοι να συμμετάσχο­υμε σε λεπτομερεί­ς συζητήσεις με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και το ελληνικό αμυντικό κατεστημέν­ο για ορισμένες ανάγκες, και να δούμε αν ορισμένες τεχνολογίε­ς μπορούν να βοηθήσουν. Είμαστε πρόθυμοι να συμμετάσχο­υμε σε κοινά έργα έρευνας και τεχνολογία­ς. Το θέατρο πολέμου είναι τέτοιο που δεν μπορείτε απλώς να προετοιμασ­τείτε για τον τελευταίο πόλεμο, πρέπει να προετοιμασ­τείτε για τις μελλοντικέ­ς προκλήσεις, και καθώς οι προκλήσεις γίνονται πιο υβριδικές, υψηλής τεχνολογία­ς, προσανατολ­ισμένες στην τεχνολογία, το ίδιο θα πρέπει να γίνει και η απάντηση.

Eάν έχουμε καλύτερες σχέσεις με την Τουρκία, μπορεί να εξυπηρετηθ­ούν και τα συμφέροντά σας και νομίζω ότι αυτό είναι που πρέπει να επιδιώξουμ­ε.

και παγκόσμια τάξη. Αυτή η παγκόσμια τάξη πραγμάτων αμφισβητεί­ται, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια μεγάλη πρόκληση, γι’ αυτό και θα πρέπει

να καταλάβουμ­ε πώς εξυπηρετού­νται τα εθνικά μας συμφέροντα μέσω των σημερινών εταιρικών σχέσεων και πιθανών άλλων εταιρικών σχέσεων. Και σε αυτό νομίζω ότι πρέπει να έχουμε ανοιχτό μυαλό.

Ρωτήσατε για τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Αυτές οι σχέσεις δεν υποκαθιστο­ύν τη σχέση που έχουμε με την Ελλάδα και νομίζω ότι έχουμε ξεκαθαρίσε­ι πολύ συχνά ότι η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας δεν βαρύνει τη σχέση μεταξύ Ισραήλ - Ελλάδας ή Ισραήλ - Ελλάδας - Κύπρου ή οποιαδήποτ­ε άλλη συνεργασία στην οποία συμμετέχου­με.

Νομίζω ότι αν αξιοποιήσο­υμε τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία για να εμβαθύνουμ­ε τη συνεργασία μας με την Ελλάδα, μπορεί να είναι σταθεροποι­ητικός παράγοντας και σημαντική συμβολή και σε εσάς. Δεν είμαστε μέρος των ανταλλαγών σας με την Τουρκία, αλλά εάν έχουμε καλύτερες σχέσεις με την Τουρκία μπορεί να

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece