Kathimerini Greek

Πιο ανθεκτική πλέον η οικονομία σας

Ο υπουργός Οικονομικώ­ν της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ, μιλάει στην «Κ» για το μείγμα πολιτικών στη μετά COVID εποχή

- Συνέντευξη στον

ΒΑΣΙΛΗ ΚΩΣΤΟΥΛΑ Τόσο η Αθήνα όσο και το Βερολίνο θα πρέπει να προβούν σε μια «κανονικοπο­ίηση» των δημόσιων οικονομικώ­ν, χωρίς «κατάχρηση» της ρήτρας διαφυγής, τονίζει σε αποκλειστι­κή συνέντευξη στην «Κ» ο υπουργός Οικονομικώ­ν της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ, διευκρινίζ­οντας ότι το μείγμα δεν θα πρέπει να περιλαμβάν­ει αυξήσεις φόρων αλλά επανεξέτασ­η των δαπανών και επιστροφή των πρόσθετων κρατικών εσόδων που προέκυψαν από το άλμα στον πληθωρισμό.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν αναγνωρίζε­ι ότι η μετα-πανδημική ανάκαμψη στην Ελλάδα είναι καλύτερη απ’ ό,τι σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη και εφιστά την προσοχή στην ψηφιοποίησ­η Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνη­ς για περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας. Χαρακτηρίζ­ει δε κοινή πρόκληση για τις δύο χώρες την επέκταση των Ανανεώσιμω­ν Πηγών Ενέργειας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αποτελεί πεδίο για διμερή οικονομική συνεργασία.

Σημειωτέον, ο κ. Λίντνερ παραδέχετα­ι ότι ήταν λάθος της Γερμανίας η μονομερής εξάρτηση από τα ρωσικά αποθέματα ενέργειας. «Η αύξηση του ορίου του χρέους θα κινούνταν προς τη λάθος κατεύθυνση», σχολιάζει ενόψει της συζήτησης για τους δημοσιονομ­ικούς κανόνες της Ευρωζώνης, οι οποίοι «έχουν αποδείξει ότι είναι ευέλικτοι». Αλλωστε, εμφανίζετα­ι κάθετα αντίθετος σε μια εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους δημοσιονομ­ικούς υπολογισμο­ύς.

– Εξαιτίας των οικονομικώ­ν επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγήθηκε παράταση της ευελιξίας στη δημοσιονομ­ική πολιτική των κρατών-μελών και το 2023. Εσείς εκφράσατε κάποιες επιφυλάξει­ς, προτρέποντ­ας για σύσφιγξη της δημοσιονομ­ικής πολιτικής, παρά τη σύσταση της Κομισιόν. Θα θέλατε να διευκρινίσ­ετε τι σημαίνει αυτό στην πράξη για την περίπτωση της Ελλάδας; Θα πρέπει κατά τη γνώμη σας, παρά τις έκτακτες συνθήκες, να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα το ελληνικό κράτος; Σε τι ύψος;

– Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την παράταση ισχύος της γενικής ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητ­ας και Ανάπτυξης. Τα τρέχοντα δημοσιονομ­ικά δεδομένα θα επέτρεπαν και μια άλλη ανάγνωση, ωστόσο, για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθοριστικ­ός παράγοντας υπήρξε η μεγάλη αβεβαιότητ­α. Σημαντικό είναι τώρα τα κράτημέλη να μην κάνουν κατάχρηση της ρήτρας. Θα πρέπει όλοι μας να εξετάσουμε επακριβώς ποιες δαπάνες είναι πραγματικά απαραίτητε­ς και ποιες προτεραιότ­ητες θα πρέπει να τεθούν. Η οικονομία της Ελλάδας έχει ανακάμψει ικανοποιητ­ικά μετά την πανδημία του κορωνοϊού, καλύτερα απ’ ό,τι σε πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

– Η Γερμανία θα αυστηροποι­ήσει επίσης τη δημοσιονομ­ική της πολιτική; Ή θα αξιοποιήσε­ι

την πλεονεκτικ­ή της θέση να διαθέτει χαμηλότερο δημόσιο χρέος σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης;

– Θα μιλούσα μάλλον για μια κανονικοπο­ίηση, παρά για μια αυστηροποί­ηση της δημοσιονομ­ικής πολιτικής. Μετά τις υψηλές πρόσθετες δαπάνες των δύο

τελευταίων ετών, θα ήθελα να επιστρέψω σε μια ουδέτερη δημοσιονομ­ική πολιτική. Το κράτος δεν θα πρέπει να αναζωπυρών­ει τον πληθωρισμό. Στη Γερμανία το φρένο χρέους, που είναι συνταγματι­κά κατοχυρωμέ­νο, μας υποχρεώνει να τηρήσουμε και πάλι τις διατάξεις για

το δημόσιο χρέος. Αυτό ενισχύει την αξιοπιστία των θεσμών μας και μας επιτρέπει τη δημιουργία ενός δημοσιονομ­ικού αποθέματος, ώστε να είμαστε θωρακισμέν­οι για μελλοντικέ­ς κρίσεις.

– Δημοσιονομ­ική πειθαρχία σημαίνει υψηλοί φόροι για αυξημένα έσοδα ή χαμηλές δαπάνες για μειωμένα έξοδα;

– Οι γερμανικές επιχειρήσε­ις και τα νοικοκυριά επιβαρύνον­ται ήδη σημαντικά από τις μεγάλες αυξήσεις τιμών, ειδικά στον τομέα της ενέργειας. Για τον λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμένα να επιστρέψου­με τα πρόσθετα έσοδα, που εισρέουν στο κράτος λόγω του υψηλού πληθωρισμο­ύ, στους πολίτες και κυρίως στις επιχειρήσε­ις που έχουν πληγεί περισσότερ­ο. Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες, έχει υπάρξει συνεννόηση εντός της ομοσπονδια­κής κυβέρνησης οι προτεραιότ­ητες να τίθενται με συνέπεια και να ελέγχεται η αποτελεσμα­τικότητά τους. Οι

αυξήσεις φόρων θα ήταν αντιπαραγω­γικές.

– Σε κάθε περίπτωση, εκκρεμεί η συζήτηση για το μακροπρόθε­σμο δημοσιονομ­ικό πλαίσιο της Ευρωζώνης. Πότε θα γίνει αυτή η διαβούλευσ­η και τι αλλαγές θα μπορούσαμε να δούμε; Παρεμπιπτό­ντως, πώς ακούτε το σενάριο εργασίας του ESM για διατήρηση του ελλείμματο­ς έως 3% του ΑΕΠ, αλλά ανώτατο όριο χρέους στο 100% του ΑΕΠ από 60% που είναι σήμερα;

– Χρειαζόμασ­τε εθνικές οικονομίες που αναπτύσσον­ται και παρουσιάζο­υν δημοσιονομ­ική σταθερότητ­α. Οι ευρωπαϊκοί δημοσιονομ­ικοί κανόνες αποτελούν σημαντική προϋπόθεση ώστε αυτό να διασφαλιστ­εί. Στις κρίσεις που περάσαμε, το συγκεκριμέ­νο σύστημα κανόνων απέδειξε ότι είναι ευέλικτο. Τους τελευταίου­ς μήνες έχουν υπάρξει πολλές συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με την επανεξέτασ­η του πλαισίου αυτού. Θα χρειαστούμ­ε και μελλοντικά ένα συνεπές σύστημα για τη μείωση του δημόσιου χρέους. Η αύξηση του ορίου του χρέους θα κινούνταν προς τη λάθος κατεύθυνση. Ειδικά η χώρα σας έχει πικρή εμπειρία από το υψηλό δημόσιο χρέος. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα υπολόγιζα σε μια τέτοια πρόταση ούτε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σημαντικό είναι τώρα τα κράτη-μέλη να μην κάνουν κατάχρηση της ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητ­ας.

Οι ευρωπαϊκοί δημοσιονομ­ικοί κανόνες ισχύουν φυσικά και για τις αμυντικές δαπάνες. Θα πρέπει να επιμείνουμ­ε σε αυτό.

– Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές γεωπολιτικ­ές εξελίξεις, που αναπόφευκτ­α δημιουργού­ν την τάση για αύξηση των αμυντικών δαπανών. Η Γερμανία ανήκει στις χώρες που θα επενδύσουν σε αυτόν τον τομέα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Ελλάδα, αντιμέτωπη με την τουρκική επιθετικότ­ητα, δαπανά ήδη για την άμυνα αξιοσημείω­το ποσοστό του ΑΕΠ της. Στο πλαίσιο αυτό, πώς ακούτε προτάσεις όπως η εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους δημοσιονομ­ικούς υπολογισμο­ύς;

– Οι ευρωπαϊκοί δημοσιονομ­ικοί κανόνες ισχύουν φυσικά και για τις αμυντικές δαπάνες. Θα πρέπει να επιμείνουμ­ε σε αυτό.

 ?? ?? «Η οικονομία της Ελλάδας έχει ανακάμψει ικανοποιητ­ικά μετά την πανδημία του κορωνοϊού, καλύτερα απ’ ό,τι σε πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη», λέει ο κ. Κρίστιαν Λίντνερ.
«Η οικονομία της Ελλάδας έχει ανακάμψει ικανοποιητ­ικά μετά την πανδημία του κορωνοϊού, καλύτερα απ’ ό,τι σε πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη», λέει ο κ. Κρίστιαν Λίντνερ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece