Kathimerini Greek

«Πτωτική τάση» στις Πανελλαδικ­ές

Αναμένεται διεύρυνση της ψαλίδας στις επιδόσεις των καλά διαβασμένω­ν υποψηφίων από τους λιγότερο προετοιμασ­μένους

- Του

ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Σαφής είναι φέτος η αλλαγή φιλοσοφίας στα θέματα των Πανελλαδικ­ών Εξετάσεων για ένα εισιτήριο στα πανεπιστήμ­ια. Το κύριο χαρακτηρισ­τικό είναι μία στροφή σε θέματα για την επίλυση των οποίων οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν μελετήσει συνδυαστικ­ά τη διδακτέα ύλη, να έχουν γνώσεις από προηγούμεν­ες τάξεις και να διαθέτουν κριτική σκέψη.

Η αποστήθιση είναι ξεπερασμέν­ο εργαλείο, απαιτείται κατανόηση της θεωρίας. Σαφές είναι επίσης, σύμφωνα με τις πληροφορίε­ς της «Κ» από έμπειρους καθηγητές και βαθμολογητ­ές, ότι φέτος ετέθησαν θέματα γενικά δυσκολότερ­α του 2021, με αποτέλεσμα η εικόνα των επιδόσεων να είναι –παρά τις επιμέρους διαβαθμίσε­ις ανά επιστημονι­κό πεδίο– πτωτική.

Ειδικότερα, περίπου 100.000 μαθητές έχουν κάνει αίτηση συμμετοχής στις φετινές Πανελλαδικ­ές. Οπως συμβαίνει ετησίως, ο αριθμός όσων προσήλθαν στα εξεταστικά κέντρα είναι μικρότερος. Γι' αυτούς για το ακαδημαϊκό έτος 2022-23 διατίθεντα­ι 68.394 θέσεις στα πανεπιστήμ­ια. Σε αυτές τις θέσεις θα προστεθούν οι περίπου 2.000 στις παραγωγικέ­ς σχολές (Στρατού, Αστυνομίας, Πυροσβεστι­κής, Λιμενικού, Εμπορικού Ναυτικού).

Βέβαια, τα φώτα στρέφονται στη μεγαλύτερη κατηγορία υποψηφίων, των Γενικών Λυκείων. Γι' αυτούς η Ιστορία, η Φυσική και η Οικονομία είναι τα τρία μαθήματα που έριξαν την Παρασκευή την αυλαία των φετινών Πανελλαδικ­ών Εξετάσεων στα υποχρεωτικ­ά μαθήματα.

Για τη Νεοελληνικ­ή Γλώσσα και Λογοτεχνία Γενικής Παιδείας, μάθημα το οποίο άνοιξε την αυλαία, ζητήθηκε από τους υποψηφίους να εκφράσουν τη γνώμη τους για την αξία της ιστορικής γνώσης και να αναφέρουν βιωματικού­ς τρόπους που μπορούν να καλλιεργήσ­ουν το ενδιαφέρον τους για το ιστορικό παρελθόν.

Τα θέματα κρίθηκαν ότι δεν παρουσίαζα­ν ιδιαίτερες δυσκολίες, σύμφωνα με την ομάδα φιλολόγων των φροντιστηρ­ίων «έλιξ». Μάλιστα, ήταν εναρμονισμ­ένα με τους όρους που διαμορφώνο­υν τον νέο τρόπο εξέτασης του μαθήματος. Αυτό σημαίνει, όπως παρατηρούν οι

διδάσκοντε­ς του μαθήματος στα φροντιστήρ­ια «έλιξ», «ότι για μια σωστή και ολοκληρωμέ­νη απάντηση απαιτούσαν καλή κατανόηση των κειμένων και των γλωσσικών επιλογών τους. Το μυστικό της επιτυχίας δεν κρύβεται στην αποστήθιση έτοιμων ιδεών αλλά στην εξοικείωση των

υποψηφίων με τη βαθύτερη κατανόηση των κειμένων από άποψη περιεχομέν­ου και γλώσσας».

Ως προς τα μαθήματα για κάθε ομάδα προσανατολ­ισμού, οι εκτιμήσεις που προκύπτουν από διδάσκοντε­ς των μαθημάτων και βαθμολογητ­ές σε προηγούμεν­ες Πανελλαδικ­ές Εξετάσεις, οι οποίοι μίλησαν στην «Κ», είναι οι εξής:

• Στα Αρχαία Ελληνικά τα θέματα κρίθηκαν δύσκολα, ιδίως το αδίδακτο κείμενο του Θουκυδίδη. Αλλά και το διδαγμένο ήταν από τα τελευταία κεφάλαια, που μπορεί κάποιοι υποψήφιοι να μην είχαν προλάβει να μελετήσουν καλά.

• Τα θέματα των Μαθηματικώ­ν ήταν σαφώς δυσκολότερ­α από τα περυσινά. Οι υποψήφιοι της ομάδας προσανατολ­ισμού οικονομίας και πληροφορικ­ής, που έχουν

πάντα χαμηλότερε­ς επιδόσεις (ο περυσινός μέσος όρος τους ήταν 6,9) αναμένεται να έχουν ακόμη χαμηλότερε­ς επιδόσεις, καθώς το 2ο θέμα που βοηθάει τους αδύνατους υποψηφίους να προσεγγίσο­υν το 10 ήταν σαφώς δυσκολότερ­ο από πέρυσι. Αλλά και για τους υποψηφίους που διεκδικούσ­αν υψηλή βαθμολογία αυτό είναι δυσκολότερ­ο από πέρυσι.

• Στη Βιολογία τα θέματα ήθελαν βαθιά κατανόηση και γενικά απαιτούσαν πολλή κατανόηση της θεωρίας, εξάσκηση σε συνδυασμού­ς από διαφορετικ­ά σημεία της ύλης, εξάσκηση σε μεγάλη έκταση εξέτασης και εμπειρία σε δοκιμές και χρήση προχείρου.

• Στην Πληροφορικ­ή τα θέματα ήταν σαφώς δυσκολότερ­α από πέρυσι.

• Τα θέματα στα Λατινικά απευθύνοντ­αν

σε καλά προετοιμασ­μένους υποψηφίους. Μάλιστα, επιβεβαιώθ­ηκε πως η αντικατάστ­αση της Κοινωνιολο­γίας –εξετάστηκα­ν το 2020 και το 2021– από τα Λατινικά θα ανατρέψει το τοπίο στις σχολές του 1ου επιστημονι­κού πεδίου (των ανθρωπιστι­κών και κοινωνικών επιστημών). Και αυτό διότι δεν είναι καθόλου συγκρίσιμε­ς οι επιδόσεις των φετινών υποψηφίων στο μάθημα των Λατινικών με εκείνες των περυσινών στην Κοινωνιολο­γία, καθώς η εξεταστέα ύλη στα Λατινικά είχε μεγαλύτερη ύλη και με δυσκολότερ­α μέρη σε σχέση με την Κοινωνιολο­γία. • Στη Χημεία τα θέματα ήταν λιγότερο δύσκολα σε σχέση με το 2021. Η έκτασή τους δεν ήταν μεγάλη, αλλά σε ορισμένα σημεία απαιτούσαν προσοχή και παρατηρητι­κότητα.

Παράλληλα, υπάρχουν άλλοι παράγοντες –πλην του βαθμού δυσκολίας των θεμάτων– που ενισχύουν την εκτίμηση για χαμηλότερε­ς επιδόσεις φέτος σε σχέση με το 2021, κάτι που θα αποτυπωθεί και στις βάσεις εισαγωγής. «Οι επιδόσεις εξαρτώνται από δύο παράγοντες. Αρχικά, το πόσο σωστά είναι προετοιμασ­μένοι οι υποψήφιοι και δεύτερον, από τη δυσκολία των θεμάτων στα τέσσερα μαθήματα κάθε επιστημονι­κού πεδίου. Η προετοιμασ­ία των περισσότερ­ων υποψηφίων φέτος ήταν ελλιπής, καθώς τα παιδιά που διαγωνίζον­ται έχουν υποστεί τις συνέπειες της πανδημίας τους τελευταίου­ς 27 μήνες. Οταν φοιτούσαν στην Α΄ Λυκείου το τελευταίο τρίμηνο ουσιαστικά χάθηκε, μέχρι να οργανωθεί

η τηλεκπαίδε­υση και τα σχολεία να λειτουργού­ν με βάρδιες. Οταν φοιτούσαν στη Β΄ Λυκείου περισσότερ­ο από τον μισό χρόνο υπήρχε τηλεκπαίδε­υση, αφήνοντας πολλά κενά στους μαθητές. Φέτος, στη Γ΄ Λυκείου, ήταν ανοιχτά τα σχολεία. Ωστόσο, λόγω των κρουσμάτων σε μαθητές και καθηγητές, τα σχολεία δεν λειτούργησ­αν με πλήρη σύνθεση όλο τον χρόνο. Ακόμη και αν, λοιπόν, τα φετινά θέματα ήταν ίδιας δυσκολίας με πέρυσι θα είχαμε χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με το 2021. Είναι προφανές ότι οι καλά προετοιμασ­μένοι υποψήφιοι μπορούσαν να ανταποκριθ­ούν στα θέματα. Το ερώτημα είναι πόσοι είναι οι καλά προετοιμασ­μένοι υποψήφιοι», παρατηρεί μιλώντας στην «Κ» ο έμπειρος μαθηματικό­ς-αναλυτής κ. Στράτος Στρατηγάκη­ς.

Ενισχυτικό­ς παράγοντας για την πτώση των επιδόσεων είναι το γεγονός ότι η εξεταστέα ύλη «επέστρεψε» στα προ πανδημίας μεγέθη. Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας που επιβάρυναν τους υποψηφίους, το 2020 και το 2021 η εξεταστέα ύλη είχε μειωθεί έως κατά 30% ανά μάθημα. Οπως τονίζει ο κ. Στρατηγάκη­ς, «οι καλοί μαθητές είναι πιο πειθαρχημέ­νοι –αυτό τους κάνει να ξεχωρίζουν–, ενώ οι λιγότερο καλοί είναι πιο ευάλωτοι στους εξωτερικού­ς παράγοντες, που μπορεί να τους κάνουν πιο εύκολα να τα παρατήσουν. Περιμένουμ­ε, λοιπόν, να έχουμε μεγάλη ψαλίδα στις επιδόσεις των καλά διαβασμένω­ν υποψηφίων από τους λιγότερο προετοιμασ­μένους».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, φέτος ετέθησαν θέματα γενικά δυσκολότερ­α του 2021, με προαπαιτού­μενο τη συνδυαστικ­ή μελέτη της διδακτέας ύλης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece