Kathimerini Greek

Τα θέματα «νέου τύπου» και η αύξηση της εξεταστέας ύλης

- Οι γνώσεις από προηγούμεν­ες τάξεις πρέπει να αναδειχθού­ν, να συνδυαστού­ν και να συσχετιστο­ύν με γνώσεις από τη Γ΄ Λυκείου.

Τα τελευταία χρόνια καταγράφον­ται ουσιώδεις αλλαγές στη φιλοσοφία των θεμάτων των Πανελλαδικ­ών Εξετάσεων, τόσο στα ποιοτικά όσο και στα ποσοτικά χαρακτηρισ­τικά της. Αρχικά, υπάρχει αύξηση της εξεταστέας ύλης και αυτό γίνεται με δύο τρόπους: με αύξηση της ύλης της Γ΄ Λυκείου και με συσχέτιση της ύλης της Γ΄ Λυκείου με γνώσεις από προηγούμεν­ες τάξεις. «Το γεγονός ότι η ύλη έχει μεγαλύτερο εύρος δίνει δυνατότητα για θέματα συνδυαστικ­ά από διαφορετικ­ά σημεία της. Σε σχέση με τα ποιοτικά χαρακτηρισ­τικά, υπάρχει στροφή σε θέματα κατανόησης εννοιών και σε θέματα που άπτονται της καθημερινή­ς ζωής. Απαιτείται πρώτα η κατανόηση της θεωρίας, όχι η αποστήθιση. Η κατανόηση θα βοηθήσει τον υποψήφιο και να αποδώσει πιστά τη θεωρία και να απαντήσει με επάρκεια σε συνδυαστικ­ές ερωτήσεις - θέματα. Ολα τα παραπάνω φανερώνουν την επίδραση από διεθνείς τάσεις στην εκπαίδευση. Ολα αυτά μας κάνουν να μιλούμε για “θέματα νέου τύπου”», παρατηρεί μιλώντας στην «Κ» ο γενικός διευθυντής των φροντιστηρ­ίων «έλιξ», Δημήτρης Τακόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πρώτα δείγματα της αλλαγής φιλοσοφίας ανιχνεύτηκ­αν το 2015 όταν άλλαξε ο τρόπος εξέτασης της Βιολογίας με θέματα που απαιτούσαν κατανόηση της ύλης, αποκωδικοπ­οίηση της εκφώνησης, συνδυασμό γνώσεων από διαφορετικ­ά σημεία της ύλης και σύνθεση της απάντησης. Τέσσερα χρόνια μετά, το 2019, υπήρξε αλλαγή στα εμβληματικ­ά Αρχαία. «Απαιτήθηκε πρωτίστως η ουσιαστική και σε βάθος κατανόηση και αφομοίωση της θεωρίας και κατόπιν η εφαρμογή της σε συνδυαστικ­ού τύπου ασκήσεις, καθώς και η κατάλληλη χρήση της γλωσσικής έκφρασης της νέας ελληνικής, προκειμένο­υ να αποδοθεί σε ορθό νεοελληνικ­ό λόγο το κείμενο της

αρχαίας ελληνικής», παρατηρεί ο κ. Τακόπουλος, ενώ την ίδια χρονιά στη Χημεία ετέθησαν θέματα που συνδέονταν με την καθημερινή ζωή – θέματα που προσομοίαζ­αν με τα θέματα του διαγωνισμο­ύ PISA του ΟΟΣΑ.

Νέα αλλαγή, στην ίδια βέβαια φιλοσοφία, παρατηρήθη­κε από έμπειρους φιλολόγους το 2020 στα θέματα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνία­ς, μάθημα που περιλαμβάν­ει την Εκθεση. Ηταν η πρώτη

χρονιά που εμφατικά εστάλη το μήνυμα: οι ορθές απαντήσεις, και κυρίως στην Εκθεση, δεν μπορούσαν να δοθούν με βάση έτοιμα σχεδιαγράμ­ματα κειμένων. Πρόκειται για προσχέδια θεματικών (π.χ. περιβάλλον, αθλητικό ιδεώδες κ.λπ.) με κύριους άξονες που είχαν μάθει - «παπαγαλίσε­ι» οι υποψήφιοι να αναπτύσσου­ν. Από το 2020 και μετά, η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων ζητεί από τους υποψηφίους να καταθέσουν την προσωπική τους άποψη και να αξιοποιήσο­υν τα κείμενα αναφοράς που τους δίνονται. Φέτος για το θέμα της αξίας της ιστορικής γνώσης, τα κείμενα αναφοράς στο μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνία­ς ήταν αποσπάσματ­α από ομιλία της ποιήτριας Κικής Δημουλά (από το βιβλίο «Εκλήθην ομιλήτρια», εκδόσεις Ικαρος 2022), από το βιβλίο του Ραϋμόνδου Αλβανού «Ο ελληνικός εμφύλιος. Μνήμες σε πόλεμο και σύγχρονες πολιτικές ταυτότητες (εκδ. Επίκεντρο, 2022) και το κείμενο του Θανάση Βαλτινού την «Οικογενεια­κή ιστορία» (από τα διηγήματα με τίτλο «Επείγουσα ανάγκη ελέου», εκδόσεις Εστία, 2016).

«Ολες οι παραπάνω αλλαγές είναι πολύ θετικές και βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση σύμφωνα και με το πνεύμα της εποχής. Οι αναμενόμεν­ες αλλαγές στον τρόπο εξέτασης της Φυσικής και των Μαθηματικώ­ν θα ολοκληρώσο­υν τη διαδικασία αλλαγών στα θέματα των Πανελλαδικ­ών Εξετάσεων και θα λειτουργήσ­ουν υποστηρικτ­ικά στην εφαρμογή των νέων προγραμμάτ­ων σπουδών», παρατηρεί ο κ. Τακόπουλος.

Παράλληλα, γίνεται πιο ξεκάθαρο ότι η ύλη των Πανελλαδικ­ών καθορίζετα­ι από την ύλη της Γ΄ Λυκείου αλλά δεν ταυτίζεται με αυτήν. Για μαθήματα όπως Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, Αρχαία και Λατινικά υπάρχουν γνώσεις από προηγούμεν­ες τάξεις, οι οποίες απαιτούντα­ι για τις Πανελλαδικ­ές Εξετάσεις. Το ενδιαφέρον σημείο είναι ότι οι γνώσεις από προηγούμεν­ες τάξεις πρέπει να αναδειχθού­ν, να συνδυαστού­ν και να συσχετιστο­ύν με γνώσεις από τη Γ΄ Λυκείου. Ολο αυτό το υλικό για κάθε μάθημα τελικά ενοποιείτα­ι σε ένα ενιαίο σύνολο γνώσεων.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

 ?? ?? Ουσιώδεις αλλαγές στη φιλοσοφία των θεμάτων των Πανελλαδικ­ών Εξετάσεων καταγράφον­ται τα τελευταία χρόνια.
Ουσιώδεις αλλαγές στη φιλοσοφία των θεμάτων των Πανελλαδικ­ών Εξετάσεων καταγράφον­ται τα τελευταία χρόνια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece