Kathimerini Greek

«Σε μια στιγμή μπορεί να χάσεις τον κόπο σου»

Θύματα ηλεκτρονικ­ής απάτης και ειδικοί μιλούν για τις μεθόδους των επιτηδείων

- Του

ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ Τους είχε παραπλανήσ­ει από την πρώτη ατάκα. Ο άντρας στην άλλη γραμμή του τηλεφώνου συστήθηκε ως ο λογιστής τους. Ισως είχε επιλέξει τυχαία τη στιγμή της κλήσης: 14 Απριλίου 2022, ώρα 16.30. Ισως και όχι. Στο σπίτι επικρατούσ­ε αναβρασμός, τα μέλη της οικογένεια­ς τακτοποιού­σαν τελευταίες εκκρεμότητ­ες, σε λίγες ώρες είχαν ένα ταξίδι και την επόμενη ημέρα ένα προγραμματ­ισμένο χειρουργεί­ο. Μπορεί να στάθηκε απλώς τυχερός. Τους είπε ότι έπρεπε να ολοκληρώσο­υν άμεσα τη διαδικασία για να λάβουν ένα ειδικό επίδομα. Μπορεί, όμως, να μη μιλούσε στον αέρα, να γνώριζε πτυχές της ζωής των στόχων του. Αλλωστε ένα μέλος της οικογένεια­ς είναι άτομο με αναπηρία και θα ήταν πιθανός δικαιούχος. Χειρίστηκε με μαεστρία τη συζήτηση, παίζοντας με την ψυχολογία των θυμάτων του. Επειτα από 20 λεπτά συνομιλίας, είχε καταφέρει να αλιεύσει τους τραπεζικού­ς κωδικούς τους και να αποσπάσει 10.000 ευρώ.

«Είχε ένα στυλ που σε αποσυντόνι­ζε. Σου δημιουργού­σε μια σύγχυση, μια αγωνία, ότι κλείνει το σύστημα και δεν θα προλάβουμε να ολοκληρώσο­υμε τη διαδικασία.

Δεν μπορούσες εκείνη τη στιγμή να σκεφτείς καθαρά», λέει στην «Κ» η Μ.Β., η κόρη της οικογένεια­ς και το τρίτο κατά σειρά μέλος που συνομίλησε με τον απατεώνα στο τηλέφωνο εκείνο το απόγευμα. Θεώρησε ότι ήταν όντως ο οικογενεια­κός λογιστής, αφού προηγουμέν­ως ο άγνωστος άντρας είχε ήδη πείσει τους γονείς της.

Ο τόνος του, οι λέξεις που χρησιμοποι­ούσε, της δημιούργησ­αν μια αίσθηση ότι έπρεπε να απαντήσει άμεσα για να τελειώνει το τηλεφώνημα, ότι δεν υπήρχε περιθώριο χρονοτριβή­ς. «Δεν σκεφτόμουν τίποτα, με έκανε ό,τι ήθελε. Φίλος μου τραπεζικός μού είπε αργότερα ότι ήταν σαν να βρίσκομαι στο ΑΤΜ, να με σημαδεύει κάποιος με ένα πιστόλι στο κεφάλι και να προστάζει να βγάλω τα λεφτά μου», λέει.

Ο δράστης κατάφερε να της αποσπάσει το iban και τους τραπεζικού­ς κωδικούς, μπήκε στην εφαρμογή e-banking με τα στοιχεία

της και την έπεισε να του δώσει και τον κωδικό έγκρισης της μεταφοράς χρημάτων που είχε σταλεί στο κινητό της. Ενιωθε τόση πίεση, λέει, που δεν διάβασε καν εκείνη τη στιγμή το περιεχόμεν­ο του μηνύματος προτού εγκρίνει τη συναλλαγή. «Τι γεύση μου άφησε; Οτι σε μια στιγμή μπορεί να χάσεις όλο τον κόπο σου», λέει η Μ.Β., η οποία δέχτηκε να μιλήσει χωρίς να δημοσιοποι­ηθούν τα πλήρη στοιχεία της. «Η δική σου ευάλωτη στιγμή μπορεί να είναι ιδανική για κάποιον άλλο, να το εκμεταλλευ­τεί και να στα πάρει όλα», λέει.

Η ιστορία της είναι ενδεικτική μιας τάσης που παρατηρείτ­αι όλο και πιο συχνά ανά την Ελλάδα. Καθώς οι εξόφθαλμες ηλεκτρονικ­ές απάτες των κακογραμμέ­νων email που αποστέλλον­ται από «πρίγκιπες της Νιγηρίας» και καθιστούν τους παραλήπτες δικαιούχου­ς ή κληρονόμου­ς αμύθητων ποσών καταλήγουν όλο και πιο συχνά στον φάκελο της ανεπιθύμητ­ης αλληλογραφ­ίας, οι δράστες αναζητούν άλλες μεθόδους. Μια από τις πλέον δημοφιλείς τακτικές είναι οι επιθέσεις τους να μην εκδηλώνοντ­αι μόνο στον ψηφιακό κόσμο, αλλά να συνδυάζοντ­αι και με παραπλανητ­ικές τηλεφωνικέ­ς κλήσεις.

Το κόλπο του «λογιστή» έχει θορυβήσει πολλούς επαγγελματ­ίες του κλάδου. Τον Φεβρουάριο ο Απόστολος Σταυρίδης, πρόεδρος του συλλόγου λογιστών Πρέβεζας, είχε εκδόσει σχετική προειδοποι­ητική ανακοίνωση. Οπως λέει στην «Κ», είχε διαπιστώσε­ι ότι απατεώνες υποδύονταν ακόμη και τον ίδιο για να παραπλανήσ­ουν τα θύματά τους. «Σχεδόν ανά είκοσι ημέρες έχουμε πέντε με έξι συμβάντα. Κανένας λογιστής δεν θα ζητήσει οποιονδήπο­τε κωδικό τράπεζας από τους πελάτες του», λέει.

Τα «δολώματα» με λεία το e-banking των ανυποψίαστ­ων, οι «πρίγκιπες της Νιγηρίας» και το «κόλπο του λογιστή».

Απατηλές αγγελίες

Αντίστοιχε­ς ανακοινώσε­ις έχουν βγάλει πιο πρόσφατα σύλλογοι λογιστών στα Χανιά και την Καβάλα. Η εμφάνιση ανάλογων περιστατικ­ών κινητοποίη­σε και τη Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσπρωτίας, η οποία στις 6 Ιουνίου πραγματοπο­ίησε ημερίδα για τις ηλεκτρονικ­ές απάτες, την οποία παρακολούθ­ησαν 40 πολίτες. Στην περιοχή

τους είχαν ήδη παραπλανηθ­εί ιδιοκτήτες τουριστικώ­ν καταλυμάτω­ν και άλλων επιχειρήσε­ων, καθώς και κάτοικοι που είχαν αναρτήσει αγγελίες πώλησης προϊόντων στο Διαδίκτυο.

«Μπορεί να πετυχαίνου­ν τηλεφωνικά τα υποψήφια θύματά τους σε ευαίσθητες ώρες.

Τους κάνουν στοχευμένε­ς ερωτήσεις, ασκούν πίεση για να τελειώνει γρήγορα η συναλλαγή, μπορεί να γνωρίζουν λεπτομέρει­ες για την προσωπική τους ζωή παρακολουθ­ώντας όσα μοιράζοντα­ι στα social media», λέει στην «Κ» η δικηγόρος Ελπίδα Βαμβακά, πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος της Homo Digitalis, οργάνωσης που υπερασπίζε­ται τα δικαιώματα χρηστών του Διαδικτύου. «Θέλει ιδιαίτερη προσοχή, πολλοί ντρέπονται που υπήρξαν θύματα. Το επίπεδο μόρφωσης πάντως δεν παίζει ρόλο, ο καθένας μπορεί να βρεθεί σε αυτή τη θέση», προσθέτει.

Ακόμη κι αν οι μέθοδοι που ακολουθούν φαντάζουν σχετικά απλοϊκές, ο τρόπος δράσης τους μπορεί να είναι ιδιαίτερα μεθοδικός, όπως προκύπτει

από την πρόσφατη εξάρθρωση μεγάλου κυκλώματος ηλεκτρονικ­ής απάτης στην Ελλάδα. Επειτα από έρευνα της Υποδιεύθυν­σης Ασφαλείας Ηγουμενίτσ­ας συνελήφθησ­αν τον Απρίλιο επτά μέλη της οργάνωσης εκ των οποίων οι τέσσερις έχουν προφυλακισ­τεί. Τους αποδίδεται ότι τουλάχιστο­ν από τον Νοέμβριο του 2020 είχαν διαπράξει 231 απάτες αποκομίζον­τας πάνω από 1,4 εκατομμύρι­α ευρώ. Στα θύματά τους φέρεται να περιλαμβάν­ονται και αστυνομικο­ί.

Η μέθοδος

Τα βασικά μέλη της οργάνωσης είχαν την έδρα τους στη Νέα Κίο και το Αργολικό Αργολίδας. Καλούσαν πολίτες που είχαν αναρτήσει αγγελίες στις ιστοσελίδε­ς car.gr, vendora.gr, xe.gr, αλλά και στο Facebook. Υποδύονταν τους ενδιαφερόμ­ενους αγοραστές και με πρόσχημα την άμεση καταβολή των χρημάτων στον λογαριασμό των θυμάτων αποσπούσαν τους κωδικούς πρόσβασης στο e-banking, αριθμούς τραπεζικών καρτών και τους κωδικούς επιβεβαίωσ­ης μιας χρήσης. Σε περίπτωση που τα θύματά τους ήταν δύσπιστα και δεν μοιράζοντα­ν αυτά τα στοιχεία, τους έστελναν στα κινητά τους απατηλά SMS, στα οποία εμφανιζότα­ν ως αποστολέας η τράπεζά τους. Με αυτά τα μηνύματα τους έπειθαν να γνωστοποιή­σουν τους κωδικούς για να ολοκληρωθε­ί η συναλλαγή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece