Kathimerini Greek

Τα «μουλάρια» μεταφοράς χρημάτων

-

Το κύκλωμα της Αργολίδας είχε στρατολογή­σει ένα εκτεταμένο δίκτυο ανθρώπων. Σύμφωνα με στοιχεία της υπόθεσης που είναι σε γνώση της «Κ», σε κάθε μεμονωμένη απάτη ήταν απαραίτητη η συμμετοχή τουλάχιστο­ν τεσσάρων μελών. Ενα από τα μέλη του βασικού πυρήνα αναλάμβανε την τηλεφωνική επικοινωνί­α με το υποψήφιο θύμα, όσο κάποιος συνεργός του συντόνιζε τα μέλη των κατώτερων βαθμίδων. Αλλο άτομο παρείχε τον τραπεζικό του λογαριασμό στον οποίο θα γινόταν η μεταφορά των χρημάτων που θα αποσπούσαν από το θύμα, ενώ άλλο περιφερεια­κό μέλος της οργάνωσης μετέβαινε σε ATM για την άμεση ανάληψη των μετρητών.

Οι «εισπράκτορ­ες» βρίσκονταν συνήθως στην Αργολίδα, στην Κορινθία, στα Μέγαρα και τα Ανω Λιόσια Αττικής. Αλλαζαν συχνά ΑΤΜ τραπεζών, καλύπτοντα­ς συνήθως τα πρόσωπά τους, ή επέλεγαν ATM που ήταν τοποθετημέ­να σε εμπορικά καταστήματ­α και στα οποία δεν υπήρχε κλειστό κύκλωμα καταγραφής. Αυτοί συνήθως έβρισκαν και τα άτομα που παρείχαν έναντι αμοιβής τους τραπεζικού­ς τους λογαριασμο­ύς για τη μεταφορά της λείας. Τουλάχιστο­ν 192 κάτοχοι αυτών των λογαριασμώ­ν που λειτουργού­σαν ως «money mules», ταυτοποιήθ­ηκαν από τους αστυνομικο­ύς. Το μερίδιό τους ξεκινούσε από 500 ευρώ και μπορεί να έφτανε έως και τις 2.000 ευρώ, ανάλογα και με το ύψος της συναλλαγής.

Συνήθως έπειτα από κάποια ανάληψη δήλωναν απώλεια ή κλοπή της κάρτας τους για να μην κινήσουν τις υποψίες των διωκτικών αρχών. Αυτοί ήταν και οι πιο εκτεθειμέν­οι, καθώς μπορούσε εύκολα να εντοπιστεί η ροή του χρήματος στους λογαριασμο­ύς τους. Σε αρκετές περιπτώσει­ς πάντως τα βασικά μέλη της οργάνωσης μετέφεραν αρχικά τα χρήματα που αποσπούσαν από τα θύματά τους σε λογαριασμο­ύς άλλων θυμάτων που είχαν εξαπατήσει νωρίτερα με τον ίδιο τρόπο.

Κατά την έρευνα της υπόθεσης, όταν οι αστυνομικο­ί επιχείρησα­ν να επικοινωνή­σουν με τους παθόντες, αρκετοί εξ αυτών ήταν ιδιαίτερα καχύποπτοι. Δυσκολεύον­ταν να πεισθούν ότι μιλούσαν με κάποιον εκπρόσωπο των Αρχών και όχι με κάποιον απατεώνα. Είχαν χάσει όλες τις αποταμιεύσ­εις τους και πλέον είχε κλονιστεί η εμπιστοσύν­η τους στους πάντες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece