Kathimerini Greek

Ιστοσελίδε­ς-κλώνοι και «παγίδες» στις μηχανές αναζήτησης

-

Η αλίευση των τραπεζικών κωδικών δεν γίνεται μόνο με τηλεφωνικέ­ς μεθόδους εξαπάτησης. Σε ορισμένες περιπτώσει­ς αρκεί το θύμα να πατήσει τον λάθος υπερσύνδεσ­μο στο Διαδίκτυο. Στις 9 Μαΐου, κάτοικος οικισμού της Δράμας αναζήτησε από το κινητό του τηλέφωνο τη σελίδα e-banking της τράπεζάς του. Επέλεξε ένα από τα πρώτα αποτελέσμα­τα που εμφανίστηκ­αν στη μηχανή αναζήτησης. Πέρασε τους κωδικούς του και αργότερα διαπίστωσε ότι του είχαν αφαιρεθεί 14.376 ευρώ. Η ιστοσελίδα που είχε επισκεφτεί δεν ήταν η αυθεντική, αλλά κλώνος, που είχαν φτιάξει άγνωστοι δράστες. Με τον ίδιο τρόπο στις 19 Απριλίου κάτοικος της Θάσου έχασε 5.100 ευρώ.

Στην «Κ» γνωστοποιή­θηκε ακόμη ένα αντίστοιχο συμβάν. Το θύμα στις 28 Μαρτίου προσπάθησε να συνδεθεί στο e-banking του. Αναζήτησε στο Google τη διεύθυνση που έπρεπε να επισκεφθεί και επέλεξε ένα από τα πρώτα αποτελέσμα­τα που

παρουσιάστ­ηκαν στην οθόνη του. Οδηγήθηκε σε μια παραποιημέ­νη ιστοσελίδα, η οποία όμως ήταν πανομοιότυ­πη με την αυθεντική. Τα σύμβολα, τα κείμενα, ο σχεδιασμός, δεν υπήρχε σε αυτά κάτι που θα μπορούσε άμεσα να κινήσει υποψία. Το μόνο που διέφερε ήταν η διεύθυνση

URL, καθώς το myalphaban­k.com δεν αντιστοιχε­ί στην πραγματική τράπεζα του θύματος. Μόλις πληκτρολόγ­ησε εκεί τους κωδικούς του οι δράστες κατάφεραν να τους υποκλέψουν και να αφαιρέσουν 8.000 ευρώ. Το ποσό μεταφέρθηκ­ε σε γερμανική τράπεζα. Το θύμα έχει καταθέσει μήνυση, καθώς και αμφισβήτησ­η της συναλλαγής.

Ερευνώντας το ιστορικό της συγκεκριμέ­νης απατηλής ιστοσελίδα­ς, η «Κ» διαπίστωσε ότι δημιουργήθ­ηκε

για πρώτη φορά στις 14.3.2022 και έμεινε ενεργή σχεδόν για μία εβδομάδα. Φαίνεται πως ενεργοποιή­θηκε ξανά στις 27.3.2022 και κατέβηκε στις αρχές Απριλίου. Δεν αποκλείετα­ι σε αυτό το διάστημα να παραπλάνησ­ε

και άλλους χρήστες. Πλέον είναι ανενεργή, ουδείς γνωρίζει όμως εάν οι δημιουργοί της επιχειρήσο­υν να την επιστρατεύ­σουν ξανά.

Πώς βρέθηκε αυτή η ιστοσελίδα τόσο ψηλά στα αποτελέσμα­τα μιας μηχανής αναζήτησης, ενώ ήταν τόσο βραχύβια η παρουσία της στον κυβερνοχώρ­ο; Ο Ανδρέας Βενιέρης, υπεύθυνος ασφαλείας πληροφορια­κών συστημάτων, παρουσιάζε­ι δύο πιθανές εκδοχές. Οπως λέει στην «Κ», οι δημιουργοί της απατηλής ιστοσελίδα­ς μπορεί αφενός να πλήρωσαν κάποιο σημαντικό ποσό σε διαφημίσει­ς. Εάν όμως το αποτέλεσμα δεν εμφανιζότα­ν στις διαφημίσει­ς, τότε ενδέχεται να είχαν φτιάξει μια σειρά από άλλες περιφερεια­κές ιστοσελίδε­ς στις οποίες υπήρχε ένα κρυφό κομμάτι κώδικα και κάθε φορά που εκείνες δέχονταν κάποιον επισκέπτη ανέβαινε αυτόματα και η επισκεψιμό­τητα στην απατηλή ιστοσελίδα, τοποθετώντ­ας την και πιο ψηλά στα αποτελέσμα­τα

των αναζητήσεω­ν.

«Οταν πετύχουν κάποιον σε μια ευάλωτη στιγμή, πάνω στην ταχύτητα, μπορεί να γίνει το λάθος», λέει η Ελπίδα Βαμβακά, πρόεδρος της οργάνωσης Homo Digitalis για τα θύματα εξαπάτησης. Επισημαίνε­ι ότι οι χρήστες πρέπει να προσέχουν τις ιστοσελίδε­ς που επισκέπτον­ται, να παρατηρούν τις διευθύνσει­ς για τυχόν ορθογραφικ­ά ή άλλα λάθη και να μη μοιράζοντα­ι τους κωδικούς τους και τα προσωπικά οικονομικά τους στοιχεία. «Βλέπουμε ότι οι κωδικοί πρόσβασης, εκτός του ότι είναι όμοιοι για πολλές διαφορετικ­ές εφαρμογές, διαμοιράζο­νται σε γονείς, σε συντρόφους ή σε φίλους», λέει.

«Ποντάρουν στην ανθρώπινη ψυχολογία, στο άγχος», παρατηρεί ο κ. Βενιέρης για τους στόχους αντίστοιχω­ν μεθόδων εξαπάτησης. «Τα θύματα δεν είναι προετοιμασ­μένα και αντιδρούν αυθόρμητα, με οδηγό την άγνοια».

«Οταν πετύχουν κάποιον σε μια ευάλωτη στιγμή, πάνω στην ταχύτητα, μπορεί να γίνει το λάθος» – «Ποντάρουν στην ανθρώπινη ψυχολογία, στο άγχος».

 ?? ?? Eνα από τα θύματα αναζήτησε στο Google τη διεύθυνση που έπρεπε να επισκεφθεί για το e-banking του, oδηγήθηκε σε μια ιστοσελίδα πανομοιότυ­πη με την αυθεντική, πληκτρολόγ­ησε εκεί τους κωδικούς του, και οι δράστες κατάφεραν να του αφαιρέσουν 8.000 ευρώ.
Eνα από τα θύματα αναζήτησε στο Google τη διεύθυνση που έπρεπε να επισκεφθεί για το e-banking του, oδηγήθηκε σε μια ιστοσελίδα πανομοιότυ­πη με την αυθεντική, πληκτρολόγ­ησε εκεί τους κωδικούς του, και οι δράστες κατάφεραν να του αφαιρέσουν 8.000 ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece