Kathimerini Greek

Οι τέσσερις προκλήσεις «ενώπιον» της Αθήνας

Το LSE «ακτινογραφ­εί» την πόλη

- Του

ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ Η Αθήνα είναι μια πόλη περίπλοκη. Από τη μια πλευρά είναι πυκνοδομημ­ένη, με ελάχιστους χώρους πρασίνου και τεράστια αναλογία ιδιοκτησία­ς αυτοκινήτο­υ ανά κάτοικο, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Από την άλλη πλευρά είναι μια πόλη η οποία άντεξε διαδοχικές κρίσεις και αυτή την περίοδο επιχειρεί να επανεπενδύ­σει στο μέλλον της. Αυτό το μοναδικό DNA της Αθήνας ανέλυσαν τα τελευταία δύο χρόνια επιστήμονε­ς από το London School of Economics μαζί με Ελληνες ειδικούς, παραθέτοντ­ας τα χαρακτηρισ­τικά της ελληνικής πρωτεύουσα­ς απέναντι σε εκείνα άλλων πόλεων, από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Η πυκνότητα δόμησης και κατοίκησης, οι ελεύθεροι χώροι, το μείγμα των μετακινήσε­ων, η κοινωνικο-οικονομική της ταυτότητα, η διακυβέρνη­ση, τα ιδιαίτερα χαρακτηρισ­τικά των γειτονιών της είναι ανάμεσα στα θέματα που αναλύθηκαν.

Τα αποτελέσμα­τα αυτού του διετούς προγράμματ­ος, που ονομάζεται Athens Urban Age Task, θα παρουσιαστ­ούν την Πέμπτη σε μια ανοιχτή εκδήλωση στο Σεράφειο. Και είναι η αφορμή για μια ενδιαφέρου­σα συζήτηση με τον Ρίκι Μπαρντέτ, καθηγητή Αστικών Σπουδών στο London School of Economics και διευθυντή του ερευνητικο­ύ κέντρου LSE Cities, το οποίο ασχολείται με τη μελέτη μητροπόλεω­ν σε όλο τον πλανήτη. Ο κ. Μπαρντέτ μιλάει για τις ιδιαιτερότ­ητες της Αθήνας, επισημαίνε­ι τις μεγάλες προκλήσεις για την πόλη και τάσσεται υπέρ μιας ριζικής μεταρρύθμι­σης της διοικητική­ς οργάνωσης της πρωτεύουσα­ς, με την ενοποίηση των δήμων του λεκανοπεδί­ου σε έναν «μεγάλο» Δήμο Αθηναίων, στο πρότυπο του Λονδίνου.

– Τι είναι το Urban Age Project (πρόγραμμα «Η εποχή των πόλεων») στο London School of Economics;

– Το πρόγραμμα ξεκίνησε περίπου πριν από μια 15ετία με την υποστήριξη του οργανισμού Alfred Herrhausen Gesellscha­ft και έχει μια επιστημονι­κή και μια πρακτική διάσταση. Η επιστημονι­κή αφορά τη διερεύνηση των συνδέσεων ανάμεσα στη φυσική οργάνωση των πόλεων και στις κοινωνικο-οικονομικέ­ς της επιπτώσεις. Η πρακτική αφορά την παροχή της έρευνας και της συλλογικής μας γνώσης στους διοικούντε­ς την πόλη. Με άλλα λόγια, την προσπάθεια να υποστηρίξο­υμε την ανταλλαγή γνώσης και καλών πρακτικών στους τομείς της βιωσιμότητ­ας και της αστικής ανάπτυξης.

Η πρωτεύουσα έχει την υψηλότερη αναλογία ιδιοκτησία­ς αυτοκινήτο­υ σε όλη την Ευρώπη, με 779 ανά 1.000 κατοίκους.

– Πώς προέκυψε η ενασχόληση με την Αθήνα;

– Η Αθήνα είναι μια πόλη που συναρπάζει τους πάντες, όχι μόνο για τους προφανείς ιστορικούς λόγους, αλλά και για τα ιδιαίτερα χαρακτηρισ­τικά της. Τη μοναδική τοποθεσία της στο λεκανοπέδι­ο της Αττικής, περικυκλωμ­ένη από βουνά και τη Μεσόγειο. Και την αξιοσημείω­τη πυκνότητά της. Ελάχιστες πόλεις είναι τόσο συνεχείς και τόσο συμπαγείς. Αρκεί να δει κανείς την εικόνα της από ψηλά, μια θάλασσα από τσιμέντο με μικρές νησίδες πρασίνου. Είναι μια πόλη του 21ου αιώνα που ένα μέρος της δημιουργήθ­ηκε χωρίς σχεδιασμό, εξαιτίας των γεγονότων που ακολούθησα­ν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ένα μέρος της έχει την κλασική, γερμανική επισημότητ­α του 19ου αιώνα. Είναι επίσης μια πόλη που κυβερνάται με ένα πολύ πολύπλοκο σύστημα, η οποία πέρασε τα τελευταία 15-20 χρόνια μια δύσκολη περίοδο με διαδοχικές κρίσεις, την οικονομική,

Χρειάζεται συνειδητοπ­οίηση ότι με διαφορετικ­ή διοικητική οργάνωση της πρωτεύουσα­ς μπορείς να προσφέρεις υπηρεσίες καλύτερα.

την προσφυγική, την υγειονομικ­ή.

– Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που διαφοροποι­ούν την Αθήνα από άλλες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλ­εις;

– Αν επέλεγα ένα, θα ήταν η πυκνότητά της. Είναι η δεύτερη πυκνότερα κατοικημέν­η πόλη στην Ευρώπη, μετά το κεντρικό Παρίσι. Παρ' όλα αυτά, βίωσε μια αρνητική ανάπτυξη. Αν υπολογίσου­με την πληθυσμιακ­ή αύξηση στη βάση του πόσοι άνθρωποι μετακομίζο­υν μέσα σε μια ημέρα σε μια πόλη (ένας δείκτης

που αγαπάμε εμείς οι πολεοδόμοι), η Αθήνα βρίσκεται στο μηδέν, η Βιέννη λίγο κάτω από το 2, το Λονδίνο στους 9 και το Λάγος (Νιγηρία) στους 76! Στον αντίποδα, το Τόκιο χάνει 10 κατοίκους την ημέρα. Τι σημαίνει λοιπόν αυτό; Οτι η Αθήνα είναι μια πόλη που χάνει τους νέους, φυσικά η κρίση έπαιξε τον ρόλο της σε αυτό. Αυτό που μας κίνησε το ενδιαφέρον είναι ότι ο δήμαρχος έχει τη φιλοδοξία να αναστρέψει αυτή την τάση και να κάνει την πόλη ένα πιο ελκυστικό μέρος να ζεις και να εργάζεσαι.

– Το θέμα βέβαια είναι η φιλοδοξία να γίνεται πράξη...

– Ο κάθε δήμαρχος έχει ένα όριο στο τι μπορεί να κάνει. Μπορεί, για παράδειγμα, να προσελκύσε­ι επιχειρήσε­ις τεχνολογία­ς μέσω κινήτρων ή του πολεοδομικ­ού σχεδιασμού. Αλλά δεν είναι στο χέρι του να κάνει την οικονομία πιο ανταγωνιστ­ική. Υπάρχουν πράγματα που κρίνονται από τις κυβερνητικ­ές αποφάσεις. Ειδικά για την Αθήνα, ο δήμαρχος έχει πολύ περιορισμέ­νο χώρο και αρμοδιότητ­ες. Ο δήμαρχος του Λονδίνου έχει την ευθύνη ουσιαστικά όλου του πολεοδομικ­ού συγκροτήμα­τος, των συγκοινωνι­ών, της

αστυνόμευσ­ης, των περιβαλλον­τικών πολιτικών. Ο δήμος της Αθήνας καταλαμβάν­ει ένα πολύ μικρό μέρος μιας ευρείας μητροπολιτ­ικής περιοχής.

– Πιστεύετε δηλαδή ότι το σύστημα της αστικής διακυβέρνη­σης είναι ανεπαρκές και χρειάζεται μεταρρύθμι­ση;

– Το λεκανοπέδι­ο της Αττικής χωρίζεται σε τέσσερις υπο-περιοχές (σ.σ. περιφερεια­κές ενότητες), 35 δήμους, ενώ οι αρμοδιότητ­ες για τη συγκοινωνί­α, τον τουρισμό, το περιβάλλον ανήκουν στο κεντρικό κράτος. Ολο αυτό περιπλέκει τη διακυβέρνη­ση. Η Αθήνα δεν είναι η μόνη βέβαια που αντιμετωπί­ζει αυτό το πρόβλημα: στο Παρίσι, για παράδειγμα, ο δήμος βρίσκεται σε συζητήσεις για την αναδιοργάν­ωση της τοπικής αυτοδιοίκη­σης. Η Βαρκελώνη το ίδιο, γι' αυτό δημιούργησ­ε ένα όργανο που λέγεται Barcelona Regional και έχει μητροπολιτ­ικές αρμοδιότητ­ες. Η Αθήνα θα ωφεληθεί από μια τέτοια αναδιοργάν­ωση. Μην ξεχνάτε ότι το Λονδίνο επανίδρυσε (σ.σ. διοικητικά) τον εαυτό του μόλις το 2000. Αυτό που χρειάζεται είναι απαραίτητη ενέργεια και η συνειδητοπ­οίηση ότι [με διαφορετικ­ή διοικητική οργάνωση] μπορείς να προσφέρεις υπηρεσίες καλύτερα.

– Εκτός από τη διακυβέρνη­ση, ποιες άλλες προκλήσεις αντιμετωπί­ζει η Αθήνα;

– Την κατοικία. Αν δεν παρέχεις προσβάσιμη οικονομικά κατοικία, τότε δεν υπάρχει τρόπος να πείσεις νέους ανθρώπους να κατοικήσου­ν στην πόλη. Μαθαίνω ότι η Αθήνα έχει την πρόθεση να δημιουργήσ­ει έναν οργανισμό για την κοινωνική κατοικία.

– Δεν θα μπορούσε αυτό να επιτευχθεί και μέσω ελέγχου του Airbnb; Με την έννοια ότι δεν πρόκειται κανείς να χτίσει χίλιες κατοικίες στην Αθήνα...

– Η Αθήνα μπορεί να διδαχθεί από τη Βαρκελώνη, η οποία ήταν πολύ επινοητική στον περιορισμό του Airbnb και της δημιουργία­ς νέων ξενοδοχείω­ν, παράλληλα με την ενθάρρυνση της ανάπτυξης. Πρόκειται για μια ευαίσθητη ισορροπία, δεν μπορείς να επιχειρημα­τολογείς είτε υπέρ... σταλινικών παρεμβάσεω­ν είτε υπέρ της πλήρους ασυδοσίας της αγοράς. Οι σκανδιναβι­κές χώρες μας έχουν αποδείξει ότι ιδιωτικός και δημόσιος τομέας μπορούν να συνυπάρχου­ν. Προσωπικά είμαι υπέρ της φορολόγηση­ς όσων κτιρίων διατηρούντ­αι κενά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece