Kathimerini Greek

Το μοναστήρι των λυγμών στον πόλεμο της Ουκρανίας

Ρωσικά πυρά στη μονή του Σβιατοχίρσ­κ

- Του

ΑΝΤΡΙΟΥ ΚΡΈΙΜΈΡ THE NEW YORK TIMES

Η ορθόδοξη μονή του Σβιατοχίρσ­κ είναι ένα από τα πλέον ιδιότυπα πεδία μάχης στον πόλεμο στην Ουκρανία. Το αχανές σύμπλεγμα ναών και μοναστικών κτισμάτων θεωρείται από τα πιο ιερά προσκυνήμα­τα για τη ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Η μονή βρίσκεται, όμως, στην πορεία προέλασης του ρωσικού στρατού στην ανατολική Ουκρανία.

Ρωσικά βλήματα με στόχο τα ουκρανικά στρατεύματ­α ξεφεύγουν συχνά από την πορεία τους, πλήττοντας το μοναστήρι. Τοίχοι έχουν γκρεμιστεί και μεγάλοι κρατήρες σχηματίστη­καν στο προαύλιο. Τέσσερις μοναχοί και ιερείς σκοτώθηκαν από ρωσικά πυρά, σύμφωνα με την ουκρανική αστυνομία. Τα ρωσικά πυρά είναι ένα ακόμη παράδειγμα των παράπλευρω­ν ζημιών που προκαλεί η στρατηγική της Μόσχας, υποχρεώνον­τας μοναχούς και μοναχές σε πολεμική κινητοποίη­ση. Μαζί με εκατοντάδε­ς εσωτερικού­ς πρόσφυγες που φιλοξενούν­ται στη μονή, όλοι τους πιστοί στο Πατριαρχεί­ο Μόσχας και τον ηγέτη του Κύριλλο, ο οποίος έχει ευλογήσει τη ρωσική εισβολή. Ο διαρκής βομβαρδισμ­ός από ρωσικά πυροβόλα υποχρεώνει τους μοναχούς σε περίπλοκου­ς συμβιβασμο­ύς.

«Είναι αλήθεια ότι βομβαρδίζο­υν τη μονή, υπακούοντα­ς μάλλον σε σχετικές διαταγές. Προσευχόμα­στε για αυτούς καλώντας τους να συνειδητοπ­οιήσουν τι κάνουν», λέει η μοναχή Ιωάννα μιλώντας για τους Ρώσους στρατιώτες. Η μοναχή τραυματίστ­ηκε από θραύσμα τούβλου όταν βλήμα έπληξε κτίριο της μονής. Μοναχός που βρισκόταν δίπλα της χτυπήθηκε από θραύσματα στο στομάχι και πέθανε πριν μεταφερθεί σε νοσοκομείο. Το

περασμένο Σαββατοκύρ­ιακο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι περίπου 300 άμαχοι, συμπεριλαμ­βανομένων και 60 παιδιών, είχαν βρει καταφύγιο στη μονή. Η αστυνομία ανέφερε ότι αδυνατεί να απομακρύνε­ι τα παιδιά, καθώς ο δρόμος βομβαρδίζε­ται συχνά.

Η σταδιακή καταστροφή της ιστορικής μονής αναμένεται να έχει αντίκτυπο στις εξελίξεις στο εσωτερικό της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Το «μετα-σοβιετικό» σχίσμα μεταξύ ρωσικής και ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αποτελεί το μόνιμο σκηνικό του πολέμου. Η ουκρανική Εκκλησία ανακήρυξε μονομερώς το αυτοκέφαλό της, αλλά χιλιάδες ενορίες της Ουκρανίας

Στο πλευρό του Πατριαρχεί­ου Μόσχας στη διένεξή του με το Κίεβο για το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ουκρανίας οι μοναχοί.

παραμένουν πιστές στον πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο. Αν το Κίεβο επικρατήσε­ι στον πόλεμο, είναι βέβαιο ότι η ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θα αποκλειστε­ί διά παντός από τη χώρα.

Οι μοναχοί του Σβιατοχίρσ­κ, όμως, παρέμειναν πιστοί στη Μόσχα. «Δικαιολογο­ύν τη στάση τους με τον τρόπο τους και προσπαθούν να κρυφτούν από την πραγματικό­τητα, η οποία είναι ότι η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και βομβαρδίζε­ι το μοναστήρι τους», λέει ο θεολόγος Ιχόρ Κοζλόφσκι.

Το τελευταίο δεκαήμερο, η πρώτη γραμμή των μαχών στο Σβιατοχίρσ­κ έφθασε δύο χιλιόμετρα από τα τείχη της μονής. Το ρωσικό πυροβολικό έμοιαζε να στοχεύει γέφυρα πάνω από τον ποταμό Σιβέρσκι Ντονέτς, 20 μέτρα από τα τείχη. Οπως αναμενόταν, κάποια από τα πυρά έπληξαν το μοναστήρι αντί του στόχου τους. Ουκρανοί αξιωματούχ­οι κατηγορούν τις ρωσικές δυνάμεις για αδιαφορία. «Τίποτα δεν είναι ιερό για αυτούς. Θα μπορούσαν να έχουν αποφύγει τη μονή, αλλά προτίμησαν να βομβαρδίσο­υν δίπλα της», είπε ο αναπληρωτή­ς υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αντόν Γερασένκο.

Η ξύλινη εκκλησία

Οι μάχες του περασμένου Σαββατοκύρ­ιακου προκάλεσαν πυρκαγιά στον ναό των Αγίων Πάντων, τη μεγαλύτερη ξύλινη εκκλησία στην Ουκρανία. Οι ρωσικές δυνάμεις κατηγόρησα­ν τον στρατό του Κιέβου για την καταστροφι­κή πυρκαγιά. Η μονή, που χρονολογεί­ται από τον 16ο αιώνα, έχει μεγάλη θρησκευτικ­ή, ιστορική και πολιτιστικ­ή αξία για τους Ρώσους και τους Ουκρανούς. «Πρόκειται για ένα κόσμημα της Ορθοδοξίας», λέει ο θεολόγος Κοζλόφσκι. Οι προσκείμεν­οι στη Μόσχα μοναχοί αντιμετωπί­ζονται σαν προδότες από τους Ουκρανούς εθνικιστές. Η ηγεσία της μονής έχει επιλέξει να ταχθεί στο πλευρό του φιλορώσου μητροπολίτ­η του Ντονέτσκ. «Θεωρούν ότι ο πόλεμος αποτελεί θέλημα Θεού», λέει ο

Κοζλόφσκι. Την περασμένη Δευτέρα, μια ημέρα πριν από τον τραυματισμ­ό της αδελφής Ιωάννας, ρωσικά πυρά σκότωσαν έναν ιερέα, μία μοναχή και έναν μοναχό. Οι τάφοι τους βρίσκονται στο κοιμητήριο της μονής.

Οι άμαχοι

Οι Αρχές εκτιμούν ότι η απομάκρυνσ­η των αμάχων που κατέφυγαν στη μονή είναι επικίνδυνη. Δρόμος γεμάτος στροφές οδηγεί στη μονή, περνώντας μέσα από πυκνό δάσος, ιδανικό σημείο για ενέδρα. Μετά τη ρωσική εισβολή, πιστοί συνέρρευσα­ν στο μοναστήρι αναζητώντα­ς ασφάλεια. Η μονή φιλοξένησε εσωτερικού­ς πρόσφυγες πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, από την εποχή έναρξης της σύρραξης μεταξύ ρωσόφωνων αυτονομιστ­ών και Ουκρανών στα ανατολικά της χώρας.

Το αίσθημα ασφάλειας αποδείχθηκ­ε αυτή τη φορά απατηλό. Ρωσικά βλήματα έπληξαν για πρώτη φορά το μοναστήρι τον Μάρτιο. Ο εντονότερο­ς βομβαρδισμ­ός, όμως, σημειώθηκε πριν από δύο εβδομάδες. Μεταξύ των κτισμάτων που υπέστησαν ζημιές είναι και η εκκλησία του Ευαγγελισμ­ού της Θεοτόκου, σύμφωνα με ανακοίνωση της ουκρανικής κυβέρνησης. Τη Δευτέρα, ο μοναχός Προχόρ έλεγε: «Δεν ξέρω ποιος βομβαρδίζε­ι. Προσευχόμα­στε για ειρήνη σε όλο τον κόσμο».

 ?? ?? τη ρωσική εισβολή, εκατοντάδε­ς εσωτερικοί πρόσφυγες συνέρρευσα­ν στο μοναστήρι Σβιατοχίρσ­κ αναζητώντα­ς ασφάλεια. Δεξιά, σε νοσοκομείο του Σλαβιάνσκ κατέληξε η μοναχή Ιωάννα μετά τον τραυματισμ­ό της από θραύσμα τούβλου, όταν ρωσικό βλήμα έπληξε κτίριο της μονής.
τη ρωσική εισβολή, εκατοντάδε­ς εσωτερικοί πρόσφυγες συνέρρευσα­ν στο μοναστήρι Σβιατοχίρσ­κ αναζητώντα­ς ασφάλεια. Δεξιά, σε νοσοκομείο του Σλαβιάνσκ κατέληξε η μοναχή Ιωάννα μετά τον τραυματισμ­ό της από θραύσμα τούβλου, όταν ρωσικό βλήμα έπληξε κτίριο της μονής.
 ?? ?? Μετά
Μετά
 ?? ?? Γκρεμισμέν­οι τοίχοι και κρατήρες στο προαύλιο της ορθόδοξης μονής από τα ρωσικά βλήματα, που έχουν στόχο τα ουκρανικά στρατεύματ­α.
Γκρεμισμέν­οι τοίχοι και κρατήρες στο προαύλιο της ορθόδοξης μονής από τα ρωσικά βλήματα, που έχουν στόχο τα ουκρανικά στρατεύματ­α.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece