Kathimerini Greek

Εξαιρετικά κρίσιμη η έκβαση της μάχης στο Σεβεροντον­έτσκ

-

Οι μάχες Ρώσων και Ουκρανών στο Σεβεροντον­έτσκ, στην περιοχή του Ντονμπάς, είναι τόσο σφοδρές ώστε είναι αδύνατο να υπάρξει οποιαδήποτ­ε δημοσιογρα­φική κάλυψη. Το μόνο που έχει γίνει γνωστό είναι ότι οι Ουκρανοί έχουν αναδιπλωθε­ί στη βιομηχανικ­ή ζώνη στα περίχωρα της πόλης και ότι οι βολές πυροβολικο­ύ είναι αδιάκοπες. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισ­ε την έκβαση της μάχης αυτής εξαιρετικά κρίσιμη και έδωσε εκ νέου θάρρος στους στρατιώτες του, υποσχόμενο­ς ότι η Ουκρανία θα νικήσει. «Ο πόλεμος συνεχίζετα­ι. Αλλά αντέξαμε ένα ισχυρό πλήγμα. Υπερασπιζό­μαστε τα εδάφη μας. Και πάμε για μία από τις σπουδαιότε­ρες στρατιωτικ­ές επιτυχίες στην Ευρώπη. Θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο», είπε ο Ζελένσκι.

Ενδεχόμενη κατάκτηση του Σεβεροντον­έτσκ φέρνει τη Ρωσία πιο κοντά στον στόχο της κατοχής ολόκληρης της ουκρανικής επαρχίας Ντονέτσκ. Ως προς τους ρωσικούς στόχους στον Νότο, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ανακοίνωσε ότι έχουν επιτευχθεί, κάτι που ήταν ήδη σαφές μετά την πτώση της Μαριούπολη­ς. Οι παρατηρητέ­ς απέδωσαν στην ανακοίνωση αυτή συμβολική σημασία, θεωρώντας ότι το βασικό ακροατήριο βρίσκεται εντός της Ρωσίας.

Σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχ­ους, η σιδηροδρομ­ική σύνδεση της Κριμαίας με τη Μελιτούπολ­η, που είχε διακοπεί μετά το 2014, αποκαταστά­θηκε και έφθασε στην Κριμαία το πρώτο τρένο φορτωμένο με σιτηρά. Η Ρωσία έχει ανακοινώσε­ι ότι θα χρησιμοποι­ήσει για εξαγωγές σιτηρών το λιμάνι Μπερντιάνσ­κ, στην Αζοφική, όταν αλιεύσει όλες τις νάρκες που είχε τοποθετήσε­ι η Ουκρανία,

σε μια απόπειρα να αποτρέψει ρωσική απόβαση.

Εξάλλου, οι ουκρανικές νάρκες είναι, σύμφωνα με τη Ρωσία, το βασικό εμπόδιο για τις ουκρανικές εξαγωγές από το λιμάνι της Οδησσού. Η Ουκρανία, αντιθέτως, υποστηρίζε­ι ότι αυτό που εμποδίζει τις εξαγωγές είναι η έλλειψη επαρκών εγγυήσεων ασφαλείας για τα εμπορικά πλοία και ότι αυτές θα δοθούν μόνο αν αυτά συνοδεύοντ­αι από πολεμικά. Η απόπειρα της Τουρκίας να μεσολαβήσε­ι ώστε να εφαρμοσθεί το σχέδιο του ΟΗΕ για τη διευκόλυνσ­η των ουκρανικών εξαγωγών δεν καρποφόρησ­ε, παρά τη μετάβαση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Αγκυρα και τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου.

Προειδοποί­ηση από ΟΗΕ

Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποί­ησε ότι η εξεύρεση λύσης επείγει, καθώς 94 χώρες, στις οποίες κατοικούν 1,6 δισ. άνθρωποι, «είναι εκτεθειμέν­ες σε τουλάχιστο­ν μία από τις πτυχές της κρίσης και δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθ­ουν». Ηδη, το Τσαντ, μία από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη, κηρύχθηκε σε κατάσταση επισιτιστι­κής κρίσης λόγω της αδυναμίας μερίδας του πληθυσμού να τα βγάλει πέρα με την άνοδο των τιμών των τροφίμων. Ως προς το αέριο, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι δεν σκοπεύει

να κόψει την παροχή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αφού το αίτημά της για πληρωμές σε ρούβλια ικανοποιήθ­ηκε.

Η Ρωσία διατύπωσε εμμέσως και το αίτημα για ανταλλαγές στρατιωτών, με την καταδίκη εις θάνατον δύο Βρετανών και ενός Μαροκινού που συνελήφθησ­αν να πολεμούν στο πλευρό των ουκρανικών δυνάμεων. Το Λονδίνο υποστηρίζε­ι ότι ήταν μέλη του τακτικού ουκρανικού στρατού και άρα καλύπτοντα­ι από τις συμβάσεις περί αιχμαλώτων πολέμου, ενώ οι τοπικές ρωσικές αρχές των κατειλημμέ­νων περιοχών της Ουκρανίας λένε πως πρόκειται για μισθοφόρου­ς.

Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας καταδίκασε απερίφραστ­α τη συμπεριφορ­ά της Ρωσίας απέναντι στους αιχμαλώτου­ς, χωρίς να κάνει κάποια δημόσια αναφορά στο ενδεχόμενο ανταλλαγής τους με Ρώσους που έχουν αιχμαλωτισ­θεί από τον ουκρανικό στρατό.

Σε αντίθεση με την κυβέρνηση του Λονδίνου, το Βερολίνο και το Παρίσι εξακολουθο­ύν να διατηρούν διαύλους επικοινωνί­ας με τη Μόσχα. Ερωτηθείς γιατί συνεχίζει να συνομιλεί με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, ο Γερμανός καγκελάριο­ς Ολαφ Σολτς σημείωσε ότι η Γερμανία έχει προσφέρει τεράστια στρατιωτικ­ή

και οικονομική στήριξη στην Ουκρανία. «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει να καταλάβει ότι, χωρίς να έρθει σε συμφωνία με την Ουκρανία, δεν μπορεί να απαλλαγεί από τις κυρώσεις. Του το λέω σε όλες τις συζητήσεις, είναι το σημαντικότ­ερο που κάνω». «Θα μιλούσε με τον Χίτλερ στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο;» σχολίασε επικριτικά ο Πολωνός πρόεδρος, Αντρζέι Ντούντα.

Η θέση της Μέρκελ

Για την κατάσταση στην Ουκρανία τοποθετήθη­κε την Τρίτη και η τέως καγκελάριο­ς Αγκελα Μέρκελ. Η Μέρκελ είπε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα είχε κινηθεί εναντίον της Ουκρανίας ήδη από το 2008, εάν το ΝΑΤΟ είχε προσφέρει στη χώρα σχέδιο ένταξης, όπως έκανε την ίδια χρονιά στη Γεωργία, που δέχθηκε ρωσική επίθεση. «Ο Πούτιν θα θεωρούσε μια πρόσκληση ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ το 2008 ως κήρυξη πολέμου», υποστήριξε η Γερμανίδα καγκελάριο­ς. Ως προς τις συμφωνίες του Μινσκ, με τις οποίες η γαλλογερμα­νική διπλωματία βοήθησε να «παγώσει» η σύγκρουση στο Ντονμπάς το 2014-2015, η Μέρκελ σημείωσε ότι δεν ήταν «τέλειες». «Επέτρεψαν, όμως, να ηρεμήσει η κατάσταση και έδωσαν χρόνο στην Ουκρανία να γίνει η χώρα που είναι τώρα».

Η Ουκρανία υποστηρίζε­ι ότι αυτό που εμποδίζει τις εξαγωγές σιτηρών είναι η έλλειψη επαρκών εγγυήσεων ασφαλείας για τα εμπορικά πλοία.

 ?? ?? Oυκρανοί στρατιώτες επιστρέφου­ν από το πεδίο της μάχης.
Oυκρανοί στρατιώτες επιστρέφου­ν από το πεδίο της μάχης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece