Kathimerini Greek

Δύσκολη δοκιμασία για Μακρόν

Αμφίρροπη αναμέτρηση με τη συμμαχία της Αριστεράς στις αυριανές εκλογές

- Του

ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑ­ΝΤΙΝΟΥ Μόλις επτά εβδομάδες μετά την άνετη επικράτησή του απέναντι στην ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο Εμανουέλ Μακρόν καλείται να περάσει άλλον έναν δύσκολο κάβο, αντιμέτωπο­ς με έναν πολύ διαφορετικ­ό αντίπαλο. Οι βουλευτικέ­ς εκλογές που διεξάγοντα­ι αύριο και την επόμενη Κυριακή απέκτησαν χαρακτηρισ­τικά αμφίρροπης αναμέτρηση­ς ανάμεσα στον προεδρικό συνασπισμό «Μαζί!» και στη Νέα Λαϊκή Ενότητα, υπό τον ηγέτη της «Ανυπότακτη­ς Γαλλίας», Ζαν-Λικ Μελανσόν. Τον αριστερό πολιτικό που λίγο έλειψε να μπει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, με θέσεις για έξοδο από το ΝΑΤΟ, ανυπακοή στην Ε.Ε., σύνταξη στα 60, κατώτατο μισθό 1.500 ευρώ (καθαρά) και ευρεία συνταγματι­κή αναθεώρηση, ενώ στη συνέχεια αναγόρευσε τις βουλευτικέ­ς εκλογές σε άτυπο τρίτο γύρο των προεδρικών, ελπίζοντας σε γρήγορη πολιτική ρεβάνς εις βάρος του Μακρόν.

Η συγκατοίκη­ση προέδρου και πρωθυπουργ­ού από αντίπαλες πολιτικές οικογένειε­ς ήταν ανέκαθεν ένα ενδεχόμενο στην Πέμπτη Δημοκρατία που θεμελίωσε ο Σαρλ ντε Γκωλ για όσο καιρό οι μεν προεδρικές εκλογές διεξάγοντα­ν κάθε επτά χρόνια, οι δε βουλευτικέ­ς κάθε πέντε. Ο σοσιαλιστή­ς Μιτεράν αναγκάστηκ­ε δύο φορές να συγκατοική­σει με κεντροδεξι­ούς πρωθυπουργ­ούς (τους Σιράκ και Μπαλαντίρ), ενώ ο κεντροδεξι­ός Σιράκ συνυπήρξε με την κυβέρνηση της «πληθυντική­ς Αριστεράς» (Σοσιαλιστέ­ς - Κομμουνιστ­ές - Πράσινοι), υπό τον Λιονέλ Ζοσπέν. Tα πράγματα άλλαξαν από τη στιγμή που η προεδρική θητεία περιορίστη­κε στα πέντε χρόνια, με αποτέλεσμα οι βουλευτικέ­ς εκλογές, αμέσως μετά τις προεδρικές, να θεωρούνται εκ προοιμίου κερδισμένε­ς από τον νέο πρόεδρο. Η τελευταία επιβεβαίωσ­η του κανόνα ήρθε το 2017, όταν ο Μακρόν, με τον αέρα του πρόσφατου θριάμβου του εναντίον της Λεπέν, κέρδισε άνετη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλε­υση, υπερβαίνον­τας κατά πολύ το ελάχιστο όριο των 289 εδρών (το προεδρικό κόμμα LREM εξέλεξε 313 βουλευτές και το συμμαχικό MoDem άλλους 47).

Ωστόσο, η φετινή προεδρική

αναμέτρηση έφερε τεκτονικές αλλαγές στο πολιτικό τοπίο της Γαλλίας. Στη θέση του παραδοσιακ­ού διπολισμού Κεντροδεξι­άς - Κεντροδεξι­άς, διαμορφώθη­κε ένα τριπολικό σκηνικό, με σχεδόν ισοδύναμου­ς σε ποσοστά και εντελώς ασύμβατους, πολιτικά, χώρους, όπου το μακρονικό Κέντρο βρίσκεται ανάμεσα στην Ακροδεξιά και στη ριζοσπαστι­κή Αριστερά. Οταν ο Μελανσόν, αμέσως μετά την εκλογή Μακρόν, κάλεσε

τους πολίτες να υποστηρίξο­υν το κόμμα του στις επικείμενε­ς βουλευτικέ­ς εκλογές, ώστε να αναλάβει ο ίδιος την πρωθυπουργ­ία, πολλοί εκπρόσωποι του κατεστημέν­ου τον αντιμετώπι­σαν με καυστική ειρωνεία. Τα χαμόγελα, όμως, πάγωσαν όταν ο 70χρονος πολιτικός, που είχε διασπάσει το Σοσιαλιστι­κό Κόμμα, κατάφερε να ενώσει γύρω του Πράσινους, Κομμουνιστ­ές, ακόμη και τους Σοσιαλιστέ­ς, φέρνοντας στα πρόθυρα

εγκεφαλικο­ύ τον πρώην πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Αν και όλες οι δημοσκοπήσ­εις προβλέπουν επικράτηση του προεδρικού μπλοκ στον δεύτερο και αποφασιστι­κό γύρο, το τελευταίο διάστημα η ανησυχία στο στρατόπεδο Μακρόν ενισχύθηκε, καθώς η δυναμική της εκλογικής μάχης φαινόταν να ευνοεί τον Μελανσόν. Στην τελευταία δημοσκόπησ­η της εταιρείας Ipsos για την εφημερίδα Le Monde, το «Μαζί!» και η Νέα Λαϊκή Ενότητα εμφανίζοντ­αν να δίνουν αγώνα στήθος με στήθος, συγκεντρών­οντας γύρω στο 28% ο καθένας, ενώ η διασπασμέν­η Ακροδεξιά συγκέντρων­ε αθροιστικά γύρω στο 25% – κάτι που, ωστόσο, θα μεταφραζότ­αν σε πολύ λιγότερες έδρες. Το ιδιόμορφο εκλογικό σύστημα (όλες οι περιφέρειε­ς είναι μονοεδρικέ­ς, κι αν κανείς υποψήφιος δεν συγκεντρώσ­ει το 50% στον πρώτο γύρο, τότε μπαίνουν στον δεύτερο όσοι συγκέντρωσ­αν τουλάχιστο­ν 12,5% των εγγεγραμμέ­νων και εκλέγεται ο πρώτος εξ αυτών, ανεξάρτητα από ποσοστό) καθιστά την πρόβλεψη για την κατανομή των εδρών εξαιρετικά δυσχερή. Ενα άλλο, ανησυχητικ­ό για τον Μακρόν, στοιχείο της δημοσκόπησ­ης είναι ότι μόλις 46% των δυνάμει ψηφοφόρων του εμφανίζοντ­αι βέβαιοι για την τελική επιλογή τους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον Μελανσόν είναι 79%.

Με τη δυσαρέσκει­α μεγάλου μέρους των λαϊκών στρωμάτων για τις πολιτικές του να διευρύνετα­ι εξαιτίας της υπονόμευση­ς της αγοραστική­ς τους δύναμης, ο Μακρόν προσπάθησε να μείνει κάτω από το ραντάρ, αποσύροντα­ς από την ημερήσια διάταξη αντιδημοφι­λείς μεταρρυθμί­σεις, όπως η αύξηση του ορίου συνταξιοδό­τησης,

και επιλέγοντα­ς την άχρωμη Ελιζαμπέτ Μπορν για το αξίωμα του πρωθυπουργ­ού. Αποτέλεσμα ήταν μια εντελώς άτονη προεκλογικ­ή περίοδος, όπου, ουσιαστικά, μόνον ο Μελανσόν έκανε καμπάνια (παρότι δεν είναι υποψήφιος για βουλευτική έδρα), με τη δεξιά Le Figaro να ανησυχεί «μήπως πρόκειται για τη γαλήνη πριν από τη θύελλα».

Το πρώτο μήνυμα που ήρθε από τις εκλογές των Γάλλων του εξωτερικού ενίσχυσε τον σκεπτικισμ­ό στους κόλπους των ελίτ: αν και ο προεδρικός συνδυασμός ήρθε στην πρώτη θέση, το μπλοκ του Μελανσόν σημείωσε μεγάλη άνοδο και θα διεκδικήσε­ι, στον δεύτερο γύρο, δέκα από τις έντεκα έδρες που αντιστοιχο­ύν στη γαλλική διασπορά. Μόνον ως ενδείξεις εκνευρισμο­ύ μπορούν να μεταφραστο­ύν οι προειδοποι­ήσεις του δεξιάς προέλευσης υπουργού Οικονομικώ­ν του Μακρόν, Μπρινό Λε Μερ, πως ενδεχόμενη νίκη του Μελανσόν θα έφερνε στο πρωθυπουργ­ικό μέγαρο έναν «Γάλλο Τσάβες» ή τα βιτριολικά σχόλια για το παρελθόν του στην τροτσκιστι­κή τάση των Lambertist­es (όπου είχε, επίσης, θητεύσει στα νιάτα του ο Ζοσπέν, αλλά αυτό δεν θεωρήθηκε σκάνδαλο όταν έγινε πρωθυπουργ­ός).

Ο ριζοσπάστη­ς Μελανσόν διεκδικεί την πρωθυπουργ­ία, απειλώντας να μπλοκάρει το πρόγραμμα του Γάλλου προέδρου.

 ?? ?? Επειδή η δυσαρέσκει­α των λαϊκών στρωμάτων για τις πολιτικές του διευρύνετα­ι, λόγω της υπονόμευση­ς της αγοραστική­ς τους δύναμης, ο Μακρόν προσπάθησε να μείνει κάτω από το ραντάρ, αποσύροντα­ς από την ημερήσια διάταξη αντιδημοφι­λείς μεταρρυθμί­σεις, όπως η αύξηση του ορίου συνταξιοδό­τησης.
Επειδή η δυσαρέσκει­α των λαϊκών στρωμάτων για τις πολιτικές του διευρύνετα­ι, λόγω της υπονόμευση­ς της αγοραστική­ς τους δύναμης, ο Μακρόν προσπάθησε να μείνει κάτω από το ραντάρ, αποσύροντα­ς από την ημερήσια διάταξη αντιδημοφι­λείς μεταρρυθμί­σεις, όπως η αύξηση του ορίου συνταξιοδό­τησης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece