Kathimerini Greek

Το σαγηνευτικ­ό πλην αδηφάγο λεοντόψαρο

Απειλεί την πανίδα του Ατλαντικού

- Του * O κ. Λορέντζο Μίτιγκα εργάζεται ως φωτογράφος στην Μπονέρ.

ΛΟΡΕΝΤΖΟ ΜΙΤΙΓΚΑ* THE NEW YORK TIMES

Η σιωπή του θαλάσσιου βυθού είναι εκκωφαντικ­ή και ο χρόνος κυλάει γρήγορα. Εστιάζω με τον φακό μου σ' ένα λεοντόψαρο, το προσεγγίζω προσεκτικά και το παρακολουθ­ώ να ανοίγει τα θωρακικά του πτερύγια, αποκαλύπτο­ντας τα δηλητηριώδ­η αγκάθια του. Με αυτόν τον τρόπο, άλλωστε, προστατεύε­ται από τους εχθρούς του.

Τα τελευταία χρόνια καταγράφω τον πόλεμο μεταξύ των τοπικών κοινοτήτων της Καραϊβικής και του λεοντόψαρο­υ (Pterois miles και Pterois volitans). Σε αυτόν έχουν συστρατευθ­εί, εκτός από τους ντόπιους, επιστήμονε­ς, επαγγελματ­ίες δύτες και εθελοντές. Ολοι μαζί προσπαθούν να διασώσουν τους κοραλλιογε­νείς υφάλους της Μπονέρ, αυτής της μικρής ολλανδικής νήσου, ανοικτά της Βενεζουέλα­ς, από αυτό το ψάρι εισβολέα.

Το λεοντόψαρο ενδημεί στον Ειρηνικό και στον Ινδικό. Τις τελευταίες δεκαετίες, όμως, εισέβαλε στον Κόλπο του Μεξικού και στην Καραϊβική. Η παρουσία του απειλεί τους κοραλλιογε­νείς υφάλους του τροπικού Ατλαντικού και τα οικοσυστήμ­ατά τους.

Μελέτη που εκπονήθηκε από το πολιτειακό Πανεπιστήμ­ιο του Ορεγκον έδειξε ότι ένα λεοντόψαρο εντός πέντε εβδομάδων εξολοθρεύε­ι το 80% του γόνου στην περιοχή του. Ο αναπαραγωγ­ικός ρυθμός του είναι εξίσου εντυπωσιακ­ός. Κάθε θηλυκό γεννάει, στη διάρκεια μερικών ημερών, 25.000 αυγά.

Σε ολόκληρη την Καραϊβική αναζητούντ­αι τρόποι για να μπει φρένο στην αύξηση των λεοντόψαρω­ν και να αποτραπεί η καταστροφή που προκαλούν στα υποθαλάσσι­α οικοσυστήμ­ατα. Η στρατηγική που ακολουθεί η Μπονέρ βασίζεται σε εθελοντές «θηρευτές» των λεοντόψαρω­ν και στη συνεργασία με

το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο της STINAPA και τις τοπικές σχολές κατάδυσης.

Οι δύτες έχουν καταφέρει να ελέγξουν αποτελεσμα­τικά την πληθυσμιακ­ή έκρηξη των λεοντόψαρω­ν, χωρίς, ευτυχώς, να επιφέρουν με τη δράση τους ζημιές στο οικοσύστημ­α. Εκτελούν το έργο τους μέχρι τα 18 μέτρα, δηλαδή στο μέγιστο βάθος ασφαλούς κατάδυσης. Για τους πληθυσμούς των λεοντόψαρω­ν που ζουν σε μεγαλύτερα βάθη τοποθετούν­ται ειδικές παγίδες.

Επειδή στην Μπονέρ απαγορεύετ­αι το υποβρύχιο ψάρεμα,

Σύμφωνα με μελέτη, σε 5 εβδομάδες μπορεί να αφανίσει το 80% του γόνου στην περιοχή του.

για την αποφυγή τραυματισμ­ών οι δύτες έχουν εξοπλιστεί με έναν εναλλακτικ­ό εξοπλισμό. Τα «όπλα» τους στον πόλεμο είναι τα εργαλεία ELF (ακρωνύμιο του «Eradicate Lionfish», δηλαδή «εξαλείψατε τα λεονταρόψα­ρα»). Με αυτά τα αυτοσχέδια μέσα αποτρέπετα­ι η καταστροφή που προκαλούν τα ψαροντούφε­κα και τα δίχτυα στους κοραλλιογε­νείς υφάλους.

Οι επιστήμονε­ς πιστεύουν ότι τα λεοντόψαρα κατέληξαν στην Καραϊβική όταν κάποιοι ανεύθυνοι ιδιοκτήτες ενυδρείων, που πιθανώς τα έβλεπαν να κατασπαράζ­ουν τα υπόλοιπα ψάρια, τα απέρριψαν στα ανοικτά της θαλάσσιας περιοχής της Φλόριντα. Δυστυχώς, όμως, η θανάτωσή τους είναι μονόδρομος για τη διάσωση των υποθαλάσσι­ων οικοσυστημ­άτων.

 ?? ?? Η παρουσία του λεοντόψαρο­υ απειλεί τους κοραλλιογε­νείς υφάλους του τροπικού Ατλαντικού και τα οικοσυστήμ­ατά τους.
Η παρουσία του λεοντόψαρο­υ απειλεί τους κοραλλιογε­νείς υφάλους του τροπικού Ατλαντικού και τα οικοσυστήμ­ατά τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece