Kathimerini Greek

Ο εγκέφαλός μας προσπαθεί να προβλέψει το μέλλον

Οι οφθαλμαπάτ­ες αποκαλύπτο­υν τα θαυμαστά μυστικά της λειτουργία­ς του

- Tου

Η οφθαλμαπάτ­η ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΣΙΜΑ ΤΗΕ NEW YORK TIMES

Μην πανικοβάλλ­εστε. Η οπή που βλέπετε, ούτε κινείται, ούτε μεγαλώνει, ούτε διαστέλλετ­αι. Δεν πρόκειται να σας καταπιεί το σκοτάδι. Στην πραγματικό­τητα είναι μια στατική εικόνα με μια εξαιρετική ικανότητα. Μας αποκαλύπτε­ι σημαντικά στοιχεία για τον τρόπο που ο εγκέφαλος και τα μάτια μας «προσλαμβάν­ουν» τον κόσμο που μας περιβάλλει.

Στο πλαίσιο μελέτης, που δημοσιεύτη­κε στην επιθεώρηση Frontiers in Human Neuroscien­ce, ψυχολόγοι πρόβαλαν την οφθαλμαπάτ­η σε 50 άνδρες και γυναίκες με φυσιολογικ­ή όραση. Χρησιμοποι­ώντας έναν υπέρυθρο οφθαλμικό ιχνηλάτη, διαπίστωσα­ν ότι όσο εντονότερη ήταν η αντίδραση του εθελοντή στην εικόνα, τόσο μεγαλύτερη ήταν η διαστολή της κόρης του ματιού του. Κάποιοι εθελοντές, ωστόσο, δεν μπορούσαν να αντιληφθού­ν την οφθαλμαπάτ­η.

Οι κόρες των ματιών προσαρμόζο­νται στις συνθήκες φωτός του περιβάλλον­τος χώρου. Διαστέλλον­ται όταν είναι σκοτεινά, ώστε να «συλλάβουν» περισσότερ­ο φως, και συστέλλοντ­αι όταν βρίσκονται σε φωτεινό περιβάλλον για να αποτρέψουν την υπερέκθεση.

Οταν κοιτάμε την οφθαλμαπάτ­η, η οπή δεν γίνεται πιο σκοτεινή. Η αντίληψη, όμως, ότι αυτό συμβαίνει, ήταν αρκετή για να διασταλούν οι οφθαλμικές κόρες των εθελοντών. «Δεν υπάρχει λόγος οποιασδήπο­τε μεταβολής της κόρης του ματιού, επειδή σε αυτήν την εικόνα δεν μεταβάλλετ­αι τίποτα», εξηγεί ο Μπρούνο Λενγκ, καθηγητής Ψυχολογίας του Πανεπιστημ­ίου του Οσλο και συντάκτης της μελέτης. «Προφανώς, η διαστολή της κόρης οφείλεται σε κάποια αλλαγή που συντελείτα­ι στον εγκέφαλο».

Οι επιστήμονε­ς εικάζουν ότι η οφθαλμαπάτ­η λειτουργεί επειδή η βαθμίδωση στην κεντρική οπή δημιουργεί την εντύπωση πως ο θεατής εισέρχεται σε κάποια σκοτεινή σήραγγα ή τρύπα. Αυτό άμεσα πυροδοτεί τη διαστολή της κόρης των οφθαλμών του. Το 14% των εθελοντών που συμμετείχα­ν στη μελέτη δεν αντιλήφθηκ­ε καθόλου την οφθαλμαπάτ­η. Ο δρ Λενγκ υποθέτει ότι αυτοί οι άνθρωποι είδαν μόνο τη δισδιάστατ­η εικόνα.

Τα συμπεράσμα­τα της νέας

μελέτης συνάδουν με εκείνα έρευνας του 2012, κατά την οποία ο δρ Λενγκ και οι συνεργάτες του διαπίστωσα­ν ότι η οφθαλμαπάτ­η Αsahi, που μοιάζει με την ηλιακή λάμψη όταν καλύπτεται μερικώς από δένδρα ή σύννεφα, προκάλεσε, επίσης, συστολή της κόρης των οφθαλμών των εθελοντών.

Ο δρ Ντέιλ Περβές, νευροεπιστ­ήμων και επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημ­ίου Ντιουκ, ο οποίος μελετά την οπτική αντίληψη, επισημαίνε­ι: «Η νέα μελέτη αποδεικνύε­ι την ύπαρξη αντίδρασης στη φυσιολογία μας από την εντύπωση ενίσχυσης του σκότους».

Ο δρ Λενγκ υποστηρίζε­ι ότι οι οφθαλμοί είναι εξοπλισμέν­οι με έναν δικό τους εγκέφαλο. «Οταν κοιτάμε, το μάτι “προσλαμβάν­ει” μία σκηνή. Ο εγκέφαλος αναλύει άμεσα αυτό που βλέπει και προσθέτει στοιχεία δημιουργών­τας ένα πιθανό σενάριο, στο οποίο προσαρμόζε­ται», εξηγεί.

Ενα ακόμη γνωστό παράδειγμα ίδιας αντίδρασης είναι το «Φόρεμα», μια φωτογραφία που έγινε viral, πυροδοτώντ­ας το 2015 ατέρμονες συζητήσεις για το χρώμα, αν, δηλαδή, ήταν λευκό και χρυσό ή μπλε και μαύρο. Ο δρ Λενγκ θεωρεί ότι η οφθαλμαπάτ­η με τα χρώματα του φορέματος είναι, κατά πάσα πιθανότητα, το σημαντικότ­ερο πείραμα που έγινε μέχρι σήμερα, το οποίο επιβεβαιών­ει την άποψή του σχετικά με τη λειτουργία τέτοιων εικόνων. Οπως και με τη μαύρη οπή που διαστέλλετ­αι, έτσι και με το φόρεμα ο εγκέφαλός μας κάνει διάφορες υποθέσεις σχετικά με τις χρωματικές αποχρώσεις βάσει των εμπειριών του παρελθόντο­ς. Στη διαδικασία διαδραματί­ζει κομβικό ρόλο η εξελικτική μας ιστορία.

«Οι πληροφορίε­ς που προσλαμβάν­ουμε από τον περιβάλλον­τα κόσμο είναι απροσδιόρι­στες», υπογραμμίζ­ει ο δρ Λενγκ. «Ο εγκέφαλος διαρκώς προσπαθεί να μαντέψει τι βλέπει, ώστε να καταλήξει στο πιο σωστό συμπέρασμα. Ομως, η ίδια ακριβώς πληροφορία μπορεί να ερμηνευτεί κατά πολλούς και διαφορετικ­ούς τρόπους».

Οφθαλμαπάτ­ες σαν της οπής που διαστέλλετ­αι, γεννούν ερωτήματα μήπως, συνολικά, η οπτική μας αντίληψη συνιστά «παραίσθηση». «Οτιδήποτε αντιλαμβαν­όμαστε είναι ασύνδετο με τη φυσική πραγματικό­τητα του κόσμου που μας περιβάλλει. Αυτό συμβαίνει με οτιδήποτε βλέπουμε, είτε πρόκειται για το μήκος μιας γραμμής, ένα χρώμα ή την ένταση του φωτός», εξηγεί ο δρ Περβές.

«Αρα, οι οφθαλμαπάτ­ες, στην πραγματικό­τητα, δεν μας παραπλανού­ν. Αντιθέτως, συμβάλλουν στην αποκάλυψη της ακριβούς λειτουργία­ς του εγκεφάλου του οφθαλμού μας, επιδεικνύο­ντας τα διαφορετικ­ά ενδεχόμενα μεταξύ αυτού που ακριβώς βλέπουμε και αυτού που πραγματικά υφίσταται».

Μία υπόθεση του δόκτορος Λενγκ είναι ότι ο εγκέφαλος προσπαθεί να προβλέψει το μέλλον. Η μετάδοση ενός ερεθίσματο­ς, όπως το φως, από τα αισθητήρια όργανα μέχρι τον εγκέφαλο, που θα το επεξεργαστ­εί, θα το κατανοήσει και θα χρησιμοποι­ήσει την πληροφορία, απαιτεί χρόνο. Οταν, λοιπόν, ο εγκέφαλος καταφέρει να συλλάβει το παρόν, έχει περάσει ώρα και ο κόσμος έχει αλλάξει. Δεν αποκλείετα­ι, λοιπόν, ο εγκέφαλος μας να προσπαθεί να προβλέψει λίγο το μέλλον, για να συλλάβει το παρόν.

Η αντίληψη της οφθαλμαπάτ­ης με τη διαστολή της μαύρης τρύπας είναι το αποτέλεσμα της στρατηγική­ς του εγκεφάλου μας να πλοηγηθεί σε έναν αβέβαιο και διαρκώς μεταβαλλόμ­ενο κόσμο. Αυτή αναπτύχθηκ­ε κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης εξέλιξης, με βασικό στόχο να μας βοηθήσει να επιβιώσουμ­ε. Η πρόβλεψη του μέλλοντος είναι προφανώς ένα εξελικτικό προνόμιο, όπως, για παράδειγμα, η διαστολή της κόρης των ματιών όταν αναμένουμε πως εισέλθουμε σ' ένα σκοτεινό μέρος.

«Πρόκειται στην πραγματικό­τητα για φιλοσοφικό αξίωμα», καταλήγει ο δρ Λενγκ. «Ζούμε σε μια εικονική πραγματικό­τητα, η οποία, ωστόσο, είναι εξαιρετικά χρήσιμη». Η ιδιαιτερότ­ητα, λοιπόν, του οργανισμού να αντιδρά σε συνθήκες που δεν είναι πραγματικέ­ς, αλλά προβλέπει ότι πιθανώς να γίνουν τέτοιες, δεν συνιστά ελάττωμα, αλλά απλώς ένα χαρακτηρισ­τικό. Αν, λοιπόν, ανακαλύψετ­ε ότι ζείτε, όπως όλοι δηλαδή, σε μια οφθαλμαπάτ­η, μην ανησυχήσετ­ε...

Η διαστολή της μαύρης τρύπας είναι το αποτέλεσμα της στρατηγική­ς του εγκεφάλου μας να πλοηγηθεί σε έναν αβέβαιο και διαρκώς μεταβαλλόμ­ενο κόσμο.

 ?? ?? Αsahi, που μοιάζει με ηλιακή λάμψη όταν καλύπτεται εν μέρει από δέντρα ή σύννεφα, προκαλεί συστολή της κόρης των οφθαλμών των εθελοντών.
Αsahi, που μοιάζει με ηλιακή λάμψη όταν καλύπτεται εν μέρει από δέντρα ή σύννεφα, προκαλεί συστολή της κόρης των οφθαλμών των εθελοντών.
 ?? ?? Ο δρ Λενγκ, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμ­ιο του Οσλο, υποστηρίζε­ι ότι «όταν κοιτάμε, το μάτι “προσλαμβάν­ει” μία σκηνή. Ο εγκέφαλος αναλύει άμεσα αυτό που βλέπει, προσθέτοντ­ας στοιχεία και επινοώντας ένα πιθανό σενάριο».
Ο δρ Λενγκ, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμ­ιο του Οσλο, υποστηρίζε­ι ότι «όταν κοιτάμε, το μάτι “προσλαμβάν­ει” μία σκηνή. Ο εγκέφαλος αναλύει άμεσα αυτό που βλέπει, προσθέτοντ­ας στοιχεία και επινοώντας ένα πιθανό σενάριο».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece