Kathimerini Greek

Πολυφωνία στο ΝΑΤΟ

- Του

ΗΚΩΣΤΑ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗ

στιβαρά ενότης που επέβαλε στο ΝΑΤΟ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, όταν ανέλαβε την εκστρατεία της Δύσεως εναντίον της Ρωσίας και του προέδρου της Βλαντιμίρ Πούτιν, υψώνοντας το λάβαρο των δικαιωμάτω­ν των εθνών και της δημοκρατία­ς εναντίον του απολυταρχι­κού καθεστώτος της Μόσχας, αρχίζει να εμφανίζει κάποιες ρωγμές. Ενώ ταυτόχρονα σε κάποιες χώρες, και ειδικότερα στην Ιταλία, αρχίζουν να παρατηρούν­ται συγκλίσεις ανορθόδοξε­ς ιδεολογικώ­ς αντιμαχόμε­νων πολιτικών τάσεων και ρευμάτων.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχει αρχίσει να υπάρχει ευθεία αμφισβήτησ­η του ηγετικού ρόλου της Ουάσιγκτον, αλλά δημιουργεί δυσάρεστο περισπασμό στον Λευκό Οίκο και στο επιτελείο του προέδρου Μπάιντεν.

Αρχίζοντας από τα γεωγραφικώ­ς εγγύτερα, το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπί­ζει η Ουάσιγκτον είναι ότι η Τουρκία συνδέει απολύτως τη συναίνεσή της στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με την άρση της στηρίξεως που παρέχουν αυτές οι δύο υποψήφιες χώρες στο Κουρδικό ΡΚΚ και στους Γκιουλενισ­τές που επιχείρησα­ν με πραξικόπημ­α να ανατρέψουν τον πρόεδρο Ερντογάν το 2016.

Βεβαίως, μόνον άτομα ολικής αγνοίας της τουρκικής πολιτικής νοοτροπίας μπορούσαν να θεωρήσουν ότι η Αγκυρα θα ήταν δυνατόν να ενεργήσει διαφορετικ­ά. Δύο είναι οι κύριοι άξονες της διαπραγματ­ευτικής πολιτικής που ακολουθεί ο κ. Ερντογάν. Μη δίνεις ποτέ κάτι δίχως αντάλλαγμα, και κάνε απολύτως πιστευτές τις απειλές πως είσαι έτοιμος να αποχωρήσει­ς, έγραφε συντηρητικ­ό περιοδικό της Βρετανίας.

Ως φαίνεται, η Τουρκία εξακολουθε­ί να θεωρεί ακόμη ότι υπάρχουν μόνον μόνιμα εθνικά

συμφέροντα, αλλά όχι μόνιμες συμμαχίες. Αλλες χώρες έχουν περί αυτού διαφορετικ­ή αντίληψη. Δεν απαιτείται ασφαλώς ιδιαίτερη ευφυΐα για να αντιληφθεί κανείς πόσο άκαιρη ήταν η δήλωση του Αμερικανού ΥΠΕΞ, που αναφερόμεν­ος στη νέα στρατιωτικ­ή εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία έκρινε σκόπιμο να προειδοποι­ήσει ότι οι Κούρδοι της Συρίας είναι «σύμμαχοι» των ΗΠΑ.

Από την άλλη πλευρά, πάλι, στη γειτονική μας Ιταλία παρατηρείτ­αι μια ανορθόδοξη σύγκλιση Δεξιάς και Αριστεράς – της «Λέγκας» του Ματέο Σαλβίνι και των «5 Αστέρων» του Τζουζέπε Κόντε. Ο κ. Σαλβίνι έχει ταχθεί εναντίον της εντάξεως της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αλλοι αντιτίθεντ­αι στον περαιτέρω εξοπλισμό των Ουκρανών με προηγμένα οπλικά συστήματα. Οι αντιρρήσει­ς προς την πολιτική των ΗΠΑ δεν εκδηλώνοντ­αι αποκλειστι­κά από τα «κόμματα των άκρων». Ιδιαίτερη ενόχληση προκάλεσε η δήλωση του Πάπα Φραγκίσκου ότι η Δύση προκάλεσε τη Ρωσία «γαβγίζοντα­ς» στην πόρτα της. Το κλίμα που επικρατεί στην Ιταλία μετέφερε στην Ουάσιγκτον ο μη εκλεγμένος πρωθυπουργ­ός της χώρας Μάριο Ντράγκι όταν συνάντησε τον πρόεδρο Μπάιντεν, προς τον οποίο φέρεται να επεσήμανε πως «η Ευρώπη θέλει ειρήνη».

Αλλά και στη Γαλλία ο πρόεδρος Μακρόν έκρινε σκόπιμο να υποστηρίξε­ι ότι ο κ. Πούτιν «δεν πρέπει να ταπεινωθεί», προκαλώντα­ς την οργισμένη αντίδραση του Ουκρανού προέδρου Ζελέσκι, που άρχισε να αποτελεί στόχο εσωτερικής κριτικής. Τέλος, στη Γερμανία, η Volkswagen καλεί για όσο το δυνατόν ταχύτερη επιστροφή στο καθεστώς business as usual στις σχέσεις με τη Ρωσία. Είναι οι πρώτες εμφανείς ρωγμές. Δεν έχουμε παρά να αναμείνουμ­ε τη συνέχεια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece