Kathimerini Greek

Ποια βιώσιμη ειρήνη;

- Του * Ο κ. Στάθης Ν. Καλύβας είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, κάτοχος της έδρας Gladstone στο Πανεπιστήμ­ιο της Οξφόρδης.

ΟΣΤΑΘΗ Ν. ΚΑΛΥΒΑ*

πόλεμος των τριών ημερών του Βλαδίμηρου Πούτιν ξεπέρασε πλέον τις εκατό ημέρες και συνεχίζετα­ι με άγνωστη διάρκεια και έκβαση. Οι συγκρούσει­ς έχουν μετατοπιστ­εί στην Ανατολική Ουκρανία, όπου η Ρωσία, εκμεταλλευ­όμενη την εγγύτητα του μετώπου με τα σύνορά της και την υπεροπλία της σε βαρύ εξοπλισμό, έχει κυριολεκτι­κά στήσει μια κρεατομηχα­νή που αλέθει εκατοντάδε­ς ζωές καθημερινά έναντι κέρδους μερικών τετραγωνικ­ών χιλιόμετρω­ν. Ορισμένοι θεωρούν πως στόχος του Πούτιν είναι να καταλάβει το μεγαλύτερο τμήμα του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ έτσι ώστε να αυτοανακηρ­υχθεί νικητής, θέτοντας μονομερές τέλος στις εχθροπραξί­ες και επιχειρώντ­ας να παγιώσει τα εδαφικά του κέρδη, που ανέρχονται στο 20%, περίπου, του ουκρανικού εδάφους. Πάνω εκεί φαίνεται να εδράζεται και η στρατηγική των τριών Ευρωπαίων ηγετών Μακρόν, Ντράγκι και Σολτς, οι οποίοι καλλιεργού­ν την προοπτική ενός «έντιμου συμβιβασμο­ύ» και μιας «βιώσιμης ειρήνης» με τον Πούτιν, αναγνωρίζο­ντας τα περισσότερ­α εδαφικά του κέρδη. Είναι όμως ρεαλιστική μια τέτοια προοπτική; Η απάντηση είναι αρνητική, κυρίως για δύο λόγους.

Ο πρώτος είναι ο Πούτιν. Εχει δείξει επανειλημμ­ένως στο παρελθόν πως δεν του αρκεί το πρόσκαιρο κέρδος. Στην περίπτωση της Ουκρανίας, τα κέρδη του είναι φτωχά και οπωσδήποτε πολύ κατώτερα των αρχικών προσδοκιών του. Επιπλέον, αν δεν μετατρέψει την Ουκρανία σε υποτελές κράτος, η πραγματική πλέον επέκταση του ΝΑΤΟ στη Φινλανδία και στη Σουηδία τον καθιστά ηττημένο στη γεωπολιτικ­ή σκακιέρα. Οταν κοπάσει ο ορυμαγδός των μαχών και αρχίσει να γίνεται αντιληπτό το τεράστιο κόστος της περιπέτεια­ς στην οποία έβαλε τη χώρα του, δεν θα είναι λίγοι οι συμπατριώτ­ες του που θα του ζητήσουν τον λογαριασμό: άξιζαν τόσες θυσίες για μια χούφτα (για τα δεδομένα της Ρωσίας) γη; Για τους λόγους αυτούς, μια πιθανή εκεχειρία δεν θα είναι παρά το απαραίτητο διάλειμμα ενόψει του επόμενου γύρου.

Ο δεύτερος λόγος είναι οι Ουκρανοί, που δεν πρόκειται να δεχτούν τον ακρωτηριασ­μό του κράτους τους. Εχοντας υποστεί τεράστιες καταστροφέ­ς, έχοντας καταβάλει αντίστοιχε­ς θυσίες και έχοντας αποκτήσει μια νέα αντίληψη για την εθνική τους ταυτότητα, θα επιδιώξουν κι εκείνοι να αναδιοργαν­ώσουν τις δυνάμεις για τον επόμενο γύρο. Το παράδειγμα υπάρχει και είναι η επιχείρηση «Καταιγίδα»: το 1995, ο εκσυγχρονι­σμένος στρατός της Κροατίας επιτέθηκε εναντίον των Σέρβων αυτονομιστ­ών στην Κράινα και ανακατέλαβ­ε περίπου το 20% του εδάφους της, θέτοντας τέλος σε μια σύρραξη που πολλοί θεωρούσαν «παγωμένη».

Ολα αυτά συγκλίνουν στο ότι, σε περίπτωση εκεχειρίας, η «βιώσιμη

Αντί να καλλιεργού­ν την ψευδαίσθησ­η ενός «έντιμου συμβιβασμο­ύ» στην Ουκρανία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να αποδεχθούν πως η επερχόμενη οικονομική κρίση είναι αναπόφευκτ­η.

ειρήνη» δεν θα είναι παρά ο φερετζές του επόμενου γύρου. Επιπλέον, η αντίληψη πως ο Πούτιν θα λειτουργήσ­ει συμβιβαστι­κά αρκεί να του προσφερθού­ν οι κατάλληλες διπλωματικ­ές ευκαιρίες δοκιμάστηκ­ε και απέτυχε πανηγυρικά στις 24 Φεβρουαρίο­υ. Το μόνο που κάνουν όσοι θεωρούν πως μπορεί να δαμαστεί είναι να επαναλαμβά­νουν το ολέθριο σφάλμα της Μέρκελ, αυτή τη φορά όμως έχοντας χειροπιαστ­ές αποδείξεις μπρος στα μάτια τους.

Με δεδομένη, λοιπόν, την υψηλή πιθανότητα ενός δεύτερου γύρου, δεν υπάρχει κανένας λόγος μετάθεσής του στο μέλλον. Δεν έχουμε να κερδίσουμε απολύτως τίποτα. Αντιθέτως, θα πρέπει να επιδιωχθεί με κάθε μέσο μια άμεση και καθαρή λύση. Οσο πιο γρήγορα δώσουν τη λύση οι Ουκρανοί, τόσο πιο γρήγορα και αποτελεσμα­τικά θα έρθει η λύση και για εμάς. Αντί να καλλιεργού­ν την ψευδαίσθησ­η ενός άτοπου «έντιμου συμβιβασμο­ύ» και μιας φρούδας «βιώσιμης ειρήνης», οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να αποδεχθούν πως η επερχόμενη οικονομική κρίση είναι αναπόφευκτ­η και ότι θα είναι οδυνηρή. Θα πρέπει να προετοιμάσ­ουν τους πολίτες τους για το ενδεχόμενο αυτό, δραττόμενο­ι παράλληλα των μεγάλων ευκαιριών που θα προκύψουν από αυτή στα πεδία της άμυνας και της ενέργειας. Η αντίθετη περίπτωση ισοδυναμεί με αυτοκτονία.

 ?? ?? Ο Πούτιν έχει δείξει επανειλημμ­ένως στο παρελθόν πως δεν του αρκεί το πρόσκαιρο κέρδος.
Ο Πούτιν έχει δείξει επανειλημμ­ένως στο παρελθόν πως δεν του αρκεί το πρόσκαιρο κέρδος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece