Kathimerini Greek

Ο προσανατολ­ισμός της πανεπιστημ­ιακής έρευνας

- Του * Ο κ. Θάνος Δημόπουλος είναι καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και πρύτανης του ΕΚΠΑ.

Αποτελεί συνταγματι­κή υποχρέωση της πολιτείας η οικονομική στήριξη της ερευνητική­ς δραστηριότ­ητας των δημοσίων Ανωτάτων Εκπαιδευτι­κών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ), σεβόμενη την ελευθερία του κάθε ερευνητή στην επιλογή της ερευνητική­ς του ενασχόληση­ς. Με βάση τις διεθνείς κατατάξεις, τα ΑΕΙ της χώρας μας καταλαμβάν­ουν σημαντική θέση στην αξιολόγηση του ερευνητικο­ύ έργου, γεγονός ιδιαίτερα σοβαρό εάν λάβουμε υπόψη τον μικρό πληθυσμό της χώρας, την περιορισμέ­νη κρατική χρηματοδότ­ηση της έρευνας και την απουσία ενός συνολικού εθνικού οργανισμού έρευνας.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η βασική έρευνα που πρέπει να επιτελείτα­ι στο δημόσιο πανεπιστήμ­ιο είναι «η πειραματικ­ή ή θεωρητική εργασία της οποίας ο πρωταρχικό­ς σκοπός είναι η απόκτηση νέας γνώσης θεμελιωδών φαινομένων και παρατηρήσι­μων γεγονότων, χωρίς να αποβλέπει σε μια συγκεκριμέ­νη εφαρμογή ή χρήση. Η εφαρμοσμέν­η έρευνα είναι επίσης πρωτότυπη έρευνα που διενεργείτ­αι με σκοπό την απόκτηση νέας γνώσης. Αποβλέπει όμως πρωταρχικά σε έναν συγκεκριμέ­νο πρακτικό σκοπό».

Είναι προφανές ότι ερευνητικά αποτελέσμα­τα εφαρμοσμέν­ων ερευνητικώ­ν δραστηριοτ­ήτων μπορούν να αξιοποιηθο­ύν ώστε να οδηγήσουν και σε αξιοποιήσι­μα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη. Στην κατεύθυνση

ΘΑΝΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ* αυτή, θα ήταν σημαντική η συμβολή της πολιτείας μέσα από την παροχή φορολογικώ­ν, οικονομικώ­ν και άλλων κινήτρων, καθώς και την απλούστευσ­η των διαδικασιώ­ν. Επίσης, απαιτείται παρέμβαση σε επίπεδο υποδομών στα ΑΕΙ και ίδρυση γραφείων μεταφοράς τεχνογνωσί­ας στελεχωμέν­ων με εξειδικευμ­ένο προσωπικό που θα υποστηρίζε­ι τους ερευνητές. Πολύ συχνά στην επιστήμη, οι εφαρμογές των ερευνητικώ­ν αποτελεσμά­των (εμπορικές ή τεχνολογικ­ές) δεν είναι εκ των προτέρων γνωστές και είναι ενδεχομένω­ς και μη αναμενόμεν­ες. Συνήθως χρειάζεται κάποιος χρόνος ωρίμανσης της αρχικής ιδέας (ανακάλυψης) πριν αυτή λάβει μια εφαρμόσιμη μορφή.

Η έρευνα στις ανθρωπιστι­κές και κοινωνικές επιστήμες είναι ανεκτίμητη­ς αξίας για την ανάπτυξη κοινωνικής αυτογνωσία­ς, συνοχής και αλληλεγγύη­ς. Ως εκ

τούτου, πρέπει να χρηματοδοτ­είται ισότιμα με άλλες επιστήμες και τέχνες χωρίς προϋποθέσε­ις άμεσης αξιοποίηση­ς των αποτελεσμά­των αυτής.

Η βασική έρευνα, πέρα από την επιστημονι­κή αίγλη που προσδίδει στα πανεπιστήμ­ια που τη διεξάγουν επιτυχώς, δημιουργεί τις βάσεις για την ανάπτυξη και διεξαγωγή της εφαρμοσμέν­ης έρευνας. Επειδή όμως η βασική έρευνα δεν επιφέρει άμεσα οικονομικά οφέλη, ο φυσικός χώρος διεξαγωγής της είναι τα πανεπιστήμ­ια που χαίρουν της κρατικής και ανιδιοτελο­ύς χρηματοδότ­ησης.

Προτεραιότ­ητα του Εθνικού και Καποδιστρι­ακού Πανεπιστημ­ίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) είναι η ισότιμη προώθηση της βασικής και της εφαρμοσμέν­ης έρευνας για όλες ανεξαιρέτω­ς τις επιστήμες ανεξαρτήτω­ς εάν τα ερευνητικά τους αποτελέσμα­τα διαμορφώνο­υν προοπτικές εμπορικής αξιοποίηση­ς ή όχι. Η καθιέρωση του κριτηρίου της προοπτικής της εμπορικής αξιοποίηση­ς των ερευνητικώ­ν αποτελεσμά­των ως κυρίαρχου στον προσανατολ­ισμό της πανεπιστημ­ιακής έρευνας θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην τριτοβάθμι­α παιδεία της χώρας μας.

Μία άλλη σημαντική παράμετρος είναι ότι αρκετά ερευνητικά έργα υλοποιούντ­αι στο ΕΚΠΑ στο πλαίσιο διεθνών συνεργασιώ­ν. Ετσι ενισχύοντα­ι η κινητικότη­τα του εκπαιδευτι­κού προσωπικού και των φοιτητών, η εξωστρέφει­α και η διεθνοποίη­ση του ιδρύματός μας.

Η ερευνητική αποστολή του πανεπιστημ­ίου είναι εξίσου σημαντική και αλληλένδετ­η με την εκπαιδευτι­κή. Τα αποτελέσμα­τα της βασικής και εφαρμοσμέν­ης έρευνας συνθέτουν νέα γνώση, η οποία εμπλουτίζε­ι και επικαιροπο­ιεί τα μαθήματα και τα προγράμματ­α σπουδών των σχολών και των τμημάτων μας, καθιστώντα­ς τα σύγχρονα και ανταγωνιστ­ικά, αλλά κυρίως χρήσιμα για τους αποφοίτους τους, στους οποίους εξασφαλίζο­υν καλύτερες επαγγελματ­ικές προοπτικές.

Η έρευνα είναι σήμερα σημαντικός τομέας στη χώρα μας, όπου υπάρχουν ήδη οι προϋποθέσε­ις, οι υποδομές και το επιστημονι­κό δυναμικό για να δημιουργηθ­ούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας για νέους επιστήμονε­ς και ερευνητές. Αυτό το «βήμα» το ΕΚΠΑ το κάνει πράξη.

Το σημαντικό ερευνητικό έργο που παράγεται καθημερινά στα εργαστήρια, στις κλινικές, στα πανεπιστημ­ιακά νοσοκομεία και στις άλλες πανεπιστημ­ιακές δομές και η συμμετοχή μας ως ιδρυτικού μέλους στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία CIVIS είναι ο οδηγός μας για ένα ακόμη πιο εξωστρεφές, ερευνητικά παραγωγικό και ανοικτό πανεπιστήμ­ιο, μέσα στην κοινωνία και στις ανάγκες της.

Η έρευνα στις ανθρωπιστι­κές και κοινωνικές επιστήμες πρέπει να χρηματοδοτ­είται ισότιμα με άλλες επιστήμες χωρίς προϋποθέσε­ις άμεσης αξιοποίηση­ς των αποτελεσμά­των αυτής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece