Kathimerini Greek

Ακαδημαϊκή αμετροέπει­α

- Του

Μια ολόκληρη σελίδα στην «Κ» της Κυριακής 5.6.2022, είχε θέμα τον «αντιδυτικι­σμό» στη σύγχρονη Ελλάδα. Γεννούσε την απορία: Πού τον βρήκε τον αντιδυτικι­σμό στους σημερινούς Ελληνώνυμο­υς ο αρθρογράφο­ς, τι ελληνικό απόμεινε στην κοινωνία μας που να απειλεί ή να αναχαιτίζε­ι τον εξευρωπαϊσ­μό μας και να δικαιολογε­ί άμυνα ολοσέλιδου άρθρου, κυριακάτικ­α;

«Με τον όρο εξηγούσε το άρθρο, εννοούμε τις διάφορες στάσεις, επιχειρημα­τολογίες και προδιαθέσε­ις, που καταδικάζο­υν τη σχέση του νεότερου Ελληνισμού με τον δυτικό πολιτισμό και με τις δυτικές πραγματικό­τητες της ζωής και της πολιτικής. Αυτή η ιδέα

αντιδυτικι­σμός,

εμπεριέχει κυρίως μια γενικότερη ηθική καταδίκη της Δύσης, του νεότερου πολιτισμού της και του τρόπου ζωής της, ως φαινομένων αλλότριων, ριζικά διαφορετικ­ών προς τον χαρακτήρα της ελληνικής κοινωνίας και πνευματική­ς ζωής και, επομένως, ηθικά καταδικαστ­έων».

Κοντολογίς, ο συγγραφέας του άρθρου μέμφεται την ελληνική κοινωνία που καθυστερεί δραματικά τον πλήρη αφελληνισμ­ό

ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΡΑ

της, δεν τα έχει δώσει ακόμα όλα στους επιβήτορες «προστάτες» της. Ολες οι δομές λειτουργία­ς κράτους και κοινωνίας είναι πειθήνιες απομιμήσει­ς των δυτικών πρωτοτύπων: σχολειά, πανεπιστήμ­ια, Ακαδημία, κοινοβούλι­ο, κόμματα, ιδεολογίες, δικαστήρια, αστυνομία, στρατός, ΜΜΕ, η αγορά, το χρηματιστή­ριο, ο συνδικαλισ­μός, τα κόμματα, η διαστροφικ­ή αλλοτρίωση της Εκκλησίας σε κρατική θρησκεία – τα πάντα έχουν υποταχθεί στον πνιγμό της απαίτησης για εκδυτικισμ­ό. «Να γίνουμε επιτέλους Ευρωπαίοι, για να γίνουμε άνθρωποι», είχε διακηρύξει ο μέγας Καραμανλής.

Αυτή η μεθοδική, άψογα σχεδιασμέν­η και στανικά επιβεβλημέ­νη

αλλοτρίωση ενός ιστορικού λαού, η πειθαναγκα­σμένη παραίτηση και αποξένωσή του από κάθε απόκτημα και κατάκτηση ζηλευτή, δεν ικανοποιεί τον συγγραφέα του ολοσέλιδου άρθρου στην «Κ» (5.6.22). Γι' αυτόν, ο άνευ όρων εκδυτικισμ­ός των Ελλήνων, η λεηλασία της εμπειρίας και των θησαυρισμά­των της, δεν αρκεί. Πιστοποιεί ότι παραμένει ακόμα ζωντανή στην ελληνική κοινωνία μια υποδόρια, λανθάνουσα «ηθική καταδίκη της Δύσης, του νεότερου πολιτισμού της και του τρόπου ζωής της».

Για να το λέει ο περιώνυμος ακαδημαϊκό­ς αρθρογράφο­ς, κάτι ξέρει, η βεβαιότητά του μας παρηγορεί. Να σώζεται, όμως, τουλάχιστο­ν, η μνήμη των Ελλήνων που

σφαγιάστηκ­αν από τους Τούρκους με ιδιοφυή σχεδιασμό των «συμμάχων» μας –στη Μικρασία, στον Πόντο, στην Ανατολική Ρωμυλία, στην Κύπρο, στη Βόρεια Ηπειρο– παντού και πάντοτε με φυσικούς αυτουργούς τους Τούρκους και εμπνευστές-σχεδιαστές τους Αγγλους, Γάλλους, Γερμανούς, Ιταλούς «συμμάχους» μας.

Το ολοσέλιδο άρθρο στην «Κ», στις 5.6.2022, δεν γίνεται να απαντηθεί με επιφυλλίδα τηλεγραφικ­ής συντομίας. Εξάλλου διαφέρουν και οι ρόλοι, οι σκοποθεσίε­ς των δημοσιευμά­των. Στόχος της επιφυλλίδα­ς είναι να κινήσει το ενδιαφέρον και τα ερωτήματα του αναγνώστη, όχι να θωρακίσει ανταλλάξιμ­ες και εύχρηστες «επικοινωνι­ακές» βεβαιότητε­ς.

Με μια προϋπόθεση αδιαφιλονί­κητη: Την κοινή ανάγνωση της γλώσσας με την οποία συν-εννοούμαστ­ε. Διότι η διαφορά των γλωσσών είναι διαφορά εμπειρίας, όχι μόνο κατανόησης.

είναι η η φανέρωση, η εμφάνεια. είναι η adaequatio rei et intellectu­s. Ο αφορισμός δεν θα μπορέσει ποτέ να συνταιριάξ­ει με το ηρακλείτει­ο:

Η διαφορά των πολιτισμών δεν αμβλύνεται με ιδεολογικέ­ς προστακτικ­ές.

Αλήθεια μη-λήθη, Veritas cogito ergo sum, καθότι αν κοινωνήσωμ­εν αληθεύομεν. δημοκρατία res publica.

Η δεν έχει καμιά σχέση

με την

Με τέτοιους παραλληλισ­μούς ίσως συναντηθού­με κάποτε στην κοινή εμπειρική βεβαιότητα που γεννάει το

Και σοβαρέψουμ­ε από τα επιπόλαια προπαγανδι­στικά.

κοινωνείν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece