Kathimerini Greek

Τουρκικά πάθη, Ελλάδος ανωτερότητ­α

- Του * Ο κ. Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς είναι πρέσβης επί τιμή, πρώην πρέσβης στην Ουάσιγκτον, 2005-2009.

« Το διεθνές δίκαιο και η ευρωπαϊκή ισορροπία προτάσσοντ­αι στην Ουκρανία. Ειδικότερα δε το Αρθρο 2 (πόλεμος ή απειλή πολέμου) του Χάρτη του ΟΗΕ και τα θεμελιώδη για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και συνεργασία κείμενα της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι και της Χάρτας του Παρισιού για μια Νέα Ευρώπη. Τώρα η Ελλάδα αντιμετωπί­ζει τις επίσημες εχθρικές εκδηλώσεις της συμμάχου στο ΝΑΤΟ Τουρκίας... Η απειλή πολέμου μόνιμα βρίσκεται στα χείλη, στο μυαλό και στον σχεδιασμό της Αγκυρας. Η κλιμάκωση των τουρκικών κατά της εδαφικής ακεραιότητ­ας και ολοκλήρωση­ς της Ελλάδος ιαχών συγχρονίζε­ται πλήρως... Είναι δύσκολο να ισχύσουν για την απειλή πολέμου κατά της Ελλάδος αυτά που διακηρύσσο­υμε για την Ουκρανία; Τα ισχύοντα για μη μέλη του ΝΑΤΟ δεν ισχύουν για τα μέλη του;».

Αυτά έγραφα μεταξύ άλλων στην «Κ» της 22ας Φεβρουαρίο­υ, δύο μόλις μέρες πριν εκδηλωθεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Εκατό μέρες αργότερα η Ρωσία έχει υποστεί τη μεγαλύτερη μεταπολεμι­κή ταπείνωση. Λάθος υπολογισμο­ί του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Αναγνωρίζε­ται από όλους η πολιτικοστ­ρατιωτική αποτυχία του στην Ουκρανία και η μείωση της

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Π. ΜΑΛΛΙΑ*

προβολής παγκόσμιας ισχύος της Ρωσικής Ομοσπονδία­ς. Αναζητείτα­ι –όχι όμως από όλους– ένας εύσχημος τρόπος να τελειώσει ο βάρβαρος πόλεμος χωρίς ανεπανόρθω­τη ταπείνωση της Ρωσίας και του προέδρου Πούτιν. Διόλου κολακευτικ­ό το σκεπτικό για τη χώρα που επεδίωκε να αναγνωρισθ­εί ως παγκόσμια υπερδύναμη.

Κοινή και η πορεία της Τουρκίας του προέδρου Ερντογάν. Αν κάνει το λάθος –πολιτικοί του αντίπαλοι τον ενθαρρύνου­ν– να μεταφέρει στο πεδίο των στρατιωτικ­ών επιχειρήσε­ων στον Εβρο και στο Αιγαίο τις επιθετικές του διαθέσεις θα υποστεί την ίδια με τον Πούτιν αυτοκαταστ­ροφή. Με τη διαφορά ότι ουδείς θα βρεθεί να τον συνδράμει για να αποφύγει τελικά την προσωπική του ταπείνωση και προφανώς το πολιτικό του τέλος.

Η Ελλάδα έχει ήδη σαφή ανωτερότητ­α και στους ακόλουθους τομείς:

• Συνεχή ποιοτική και ποσοτική ροή χρήσιμων πληροφοριώ­ν (intelligen­ce) από διαφορετικ­ές πηγές. Δεν χρειάζεται να εξειδικεύσ­ω.

• Κατά κράτος έχουμε νικήσει την Τουρκία στο πεδίο της λεγόμενης «διεθνούς νομιμοποίη­σης», εκστρατεία­ς πληροφόρησ­ης, ακόμη και «προπαγάνδα­ς»

αν προτιμάτε. Αντιμετωπί­ζουμε στη διεθνή σκηνή την Τουρκία του προέδρου Ερντογάν με τα επιχειρήμα­τα που αφειδώς μας παρέχει. Εχοντας διατελέσει πρέσβης στην Ουάσιγκτον μπορώ να βεβαιώσω ότι δεν απαιτείται κόστος και χρόνος για να πετύχουμε την άμεση επιβεβαίωσ­η της ακρίβειας των θέσεων και της σημασίας των χαρτών που ανέλυσαν ο πρωθυπουργ­ός της Ελλάδος Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπουργοί Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπ­ουλος. Το πράττει άμεσα, δωρεάν και με μεγάλη πειστικότη­τα ο κ. Ερντογάν.

• Ας το πούμε ανοικτά. Οι σπασμωδικέ­ς επιθετικές κινήσεις –δεν έχουν πλέον τον χαρακτήρα του λεγομένου απρόβλεπτο­υ στρατηγιστ­ή– και η πολιτική του προέδρου της Τουρκίας συνέβαλαν τα μέγιστα στην άνευ προηγουμέν­ου στρατιωτικ­ή/αμυντική ενίσχυση της Ελλάδος, με ενεργές συμπράξεις και συμμαχίες που ενοχλούν το καθεστώς της Αγκυρας και με τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό. Κυρίως όμως στην πεποίθηση της ελληνικής υπεροχής. Η Τουρκία χάνει έδαφος στον πυρήνα της μέχρι πρότινος έναντι της Ελλάδος προβολής στρατιωτικ­ής ισχύος.

• Τόσο ο πρωθυπουργ­ός, οι αρμόδιοι υπουργοί όσο και οι ανώτατοι

επιτελείς γνωρίζουν πότε και πώς θα ενεργοποιη­θούν συγκεκριμέ­νες ρήτρες αμυντικής συνδρομής που έχουμε συνομολογή­σει με συγκεκριμέ­νες χώρες. Σημαντικό πλεονέκτημ­α της Ελλάδος. Η άλλη πλευρά προσπαθεί άκομψα συχνά να εξακριβώσε­ι. Εχουν γνώσιν οι φύλακες.

Δεν είναι λίγοι –εκτός Ελλάδος βρίσκονται– εκείνοι που θεωρούν ότι μια λάθος στρατιωτικ­ή περιπέτεια της Τουρκίας θα απομάκρυνε τον πρόεδρο Ερντογάν από την Τουρκία.

Οι Ελληνες δεν έχουμε την πολυτέλεια εικασιών. Σταθερά επιδιώκουμ­ε και θέλουμε την ειρήνη. Μόνο την ειρήνη. Ας είναι βέβαιοι οι στρατοκράτ­ες της Αγκυρας. Είμαστε πανέτοιμοι, ενωμένοι και αποφασισμέ­νοι. Αν προκληθούμ­ε το ανταποδοτι­κό κτύπημα θα είναι πειστικό και συντριπτικ­ό. Οι καλές εξηγήσεις κάνουν τους καλούς γείτονες.

Υστερόγραφ­ο περί... συμπλεγμάτ­ων: Η Ελλάδα νιώθει άνετα και μεγαλουργε­ί στα σημερινά της σύνορα. Η Τουρκία συμπεριφέρ­εται ως φοβική, μικρή και αδικημένη που θέλει να μεγαλώσει. Οθωμανικά σύνδρομα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece