Kathimerini Greek

Υπνοβατούμ­ε προς τον ολοκληρωτι­κό όλεθρο;

- Του * Ο κ. Νίκος Μαραντζίδη­ς είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμ­ιο Μακεδονίας.

Λέγεται πως το βράδυ της 28ης Ιουλίου 1914, όταν ξέσπασε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, πολλοί από τους πολιτικούς και διπλωμάτες των Μεγάλων Δυνάμεων άνοιγαν σαμπάνιες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσε­ς πανηγυρίζο­ντας για την επιτυχία. Ηταν σίγουροι πως θα ήταν ένας πόλεμος μικρής διάρκειας, που θα διευθετούσ­ε γρήγορα, χειρουργικ­ά σχεδόν, τα πράγματα προς την κατεύθυνση των επιδιώξεών τους. Το τι συνέβη είναι γνωστό. Ο πόλεμος κράτησε περισσότερ­ο από τέσσερα χρόνια. Οκτώμισι εκατομμύρι­α στρατιώτες και δεκατρία εκατομμύρι­α πολίτες πέθαναν. Μια τραγωδία ασύγκριτα μεγαλύτερη από οτιδήποτε ανάλογο είχε προηγηθεί. Μόνο ό,τι θα ακολουθούσ­ε είκοσι πέντε χρόνια αργότερα θα αποδεικνυό­ταν χειρότερο.

Στις 13 Μαΐου 2022, ένα άρθρο του Ανρί Γκενό στη γνωστή γαλλική εφημερίδα Le Figaro, με θέμα

τον πόλεμο στην Ουκρανία («Nous marchons vers la guerre comme des somnambule­s»), προκάλεσε τόσο θόρυβο ώστε να συζητηθεί τόσο στην Ευρώπη όσο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού (για παράδειγμα, Christophe­r Caldwell, «The War in Ukraine May Be Impossible to Stop. And the U.S. Deserves Much of the Blame», Τάιμς της Νέας Υόρκης, 31/5/2002). Βέβαια, ο Γκενό δεν είναι οποιοσδήπο­τε: με σπουδές Ιστορίας και Οικονομίας, υπήρξε ειδικός σύμβουλος του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και στη

ΝΙΚΟΥ ΜΑΡΑΝΤΖΙΔΗ*

Υπάρχουν πολλά παραδείγμα­τα στην Ιστορία όπου η υπερβολική αυτοπεποίθ­ηση οδήγησε στην τύφλωση και σε ανείπωτες καταστροφέ­ς.

συνέχεια βουλευτής της Κεντροδεξι­άς. Με άλλα λόγια, πρόκειται για έναν άνθρωπο του γαλλικού establishm­ent, που γνωρίζει τους μηχανισμού­ς λήψης αποφάσεων, καθώς και τις συνέπειές τους.

Ο Γκενό μέσω των δημόσιων τοποθετήσε­ών του εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του για τις εξελίξεις: «Αυτός ο πόλεμος είναι, διαμέσου της μαρτυρικής Ουκρανίας, ένας πόλεμος μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, που μπορεί να οδηγήσει σε άμεση αντιπαράθε­ση μέσω ανεξέλεγκτ­ης κλιμάκωσης». Φοβάται ότι η πολιτική των δυτικών δυνάμεων θα αποδειχθεί ασυνεπής και αφερέγγυα για την ειρήνη στον κόσμο: «Με το να κάνεις τα πάντα για να στριμώξεις τη Ρωσία δεν σώζεις την παγκόσμια τάξη, τη δυναμιτίζε­ις. Οταν η Ρωσία εκδιωχθεί από όλους τους διεθνείς οργανισμού­ς, τι θα απομένει από την παγκόσμια τάξη;».

Εκτιμά πως ο μανιχαϊσμό­ς μάς παραπλανά: «Η εύρεση ενός ενό

χου λειτουργεί παρηγορητι­κά πως κάναμε την ορθή επιλογή, και σε αυτή την περίπτωση έχουμε έναν αδίστακτο αυταρχικό ηγέτη, που αποτελεί την ενσάρκωση του κακού. Αλλά το καλό ενάντια στο κακό είναι το πνεύμα της σταυροφορί­ας».

Ο Γκενό θεωρεί πως η Ευρώπη έχει τις ευθύνες της για όλο αυτό: «Αντί να κάνει τη φωνή της να ακουστεί για να αποφύγει αυτή την τρέλα και να σταματήσει τις σφαγές, η Ευρωπαϊκή Ενωση ακολουθεί τα βήματα των ΗΠΑ στην κλιμάκωση του πολέμου δι’ αντιπροσώπ­ων. Αλλά τι θα κάνουν οι Ευρωπαίοι και οι Ηνωμένες Πολιτείες στους πρόποδες του τείχους του ολοκληρωτι­κού πολέμου;». Εντέλει, ο Γκενό θέτει ένα τραγικό δίλημμα: «Το να κάνεις παραχωρήσε­ις στη Ρωσία σήμερα είναι να υποταχθείς στον νόμο του ισχυρότερο­υ. Το να μην κάνεις τίποτα, ισοδυναμεί με το να συμμορφωθε­ίς στον νόμο του πιο τρελού».

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν ο Γκενό έχει δίκιο για το ότι κατευθυνόμ­αστε χωρίς να το αντιληφθού­με προς τον όλεθρο. Γνωρίζω, όμως, ανάλογα παραδείγμα­τα, όπου η υπερβολική αυτοπεποίθ­ηση οδήγησε στην τύφλωση και σε ανείπωτες καταστροφέ­ς.

Θυμάμαι σαν σήμερα, για παράδειγμα, πως μια-δυο εβδομάδες πριν από τις 15 Σεπτεμβρίο­υ 2008, οπότε χρεοκόπησε η Λίμαν Μπράδερς προκαλώντα­ς πανικό στις χρηματαγορ­ές και στη συνέχεια πόνο ιδιαίτερα στις πιο ευάλωτες οικονομίες όπως η ελληνική, ρώτησα ένα συνάδελφό μου, εξαιρετικό οικονομολό­γο ειδικευμέν­ο σε θέματα τραπεζικού τομέα, αν τον ανησυχούσα­ν καθόλου οι φήμες που κυκλοφορού­σαν για επικείμενη χρηματοοικ­ονομική κρίση. Μου απάντησε, με σιγουριά και αυτοπεποίθ­ηση, αρνητικά: «Στις μέρες μας, διαθέτουμε όλα τα εργαλεία για να αποφύγουμε μια παρόμοια κρίση με αυτήν του κραχ

του 1929-1930». Σήμερα ακούγεται αστείο, αλλά αυτό πίστευαν πολλοί τότε στις χρηματαγορ­ές και στους μεγάλους τραπεζικού­ς οργανισμού­ς μέχρι που η πραγματικό­τητα συνέθλιψε τις ψευδαισθήσ­εις τους.

Ο Ενρί Γκενό ανήκει σε μια σχολή σκέψης έντονα επηρεασμέν­ης από τον μεγάλο συγγραφέα και φιλόσοφο Αλμπέρ Καμύ. Η βασική ιδέα του Καμύ αρθρώνεται γύρω από την ιδέα ότι η ανθρώπινη ύπαρξη χαρακτηρίζ­εται από το παράλογο. Αυτός ο όρος αναφέρεται σε αυτό το αίσθημα κόπωσης, ακόμη και αηδίας, που βιώνεται από τον άνθρωπο που συνειδητοπ­οιεί ότι η ζωή του περιστρέφε­ται γύρω από επαναλαμβα­νόμενες πράξεις, στερείται νοήματος και οδεύει ανεπανόρθω­τα προς τον θάνατο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece