Kathimerini Greek

Ρως - Ρωσία - Ουκρανία

- Του * Ο κ. Κώστας Μ. Σταματόπου­λος είναι ιστορικός, αντιπρόεδρ­ος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλον­τος και Πολιτισμού.

Πριν από λίγα χρόνια, στο πέρας διαλέξεως που έδωσα στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημ­ίου της Γενεύης –διαλέξεως στην οποία είχα την τιμή να παραστεί ο Οικουμενικ­ός Πατριάρχης– ένας Ουκρανός ρασοφόρος εξέφρασε την αντίρρησή του πάνω σε ορισμένα από όσα είχα πει. Τότε για πρώτη φορά αντελήφθην ότι εις ό,τι αφορά τη σχέση της Ρωσίας και της Ουκρανίας με το κράτος των Ρους/Ρως του Κιέβου υπήρχαν δύο διαφορετικ­ά εθνικά αφηγήματα. Σύμφωνα με το πρώτο, οι ιστορικές παραδόσεις και των δύο χωρών έχουν ισοτίμως ως αφετηρία τους τη μεσαιωνική ηγεμονία του Κιέβου, σκανδιναβι­κών, όπως γνωρίζομε καταβολών, αλλά με εντυπωσιακ­ές σχέσεις τόσο με την Κωνσταντιν­ούπολη όσο και με τη Δύση. Σύμφωνα με το δεύτερο, είναι η Ρωσία, έτσι όπως από το τέλος του 13ου αιώνα σταδιακά συγκροτήθη­κε γύρω από τη Μόσχα, που αποτελεί την αποκλειστι­κή κληρονομιά του κράτους των Ρως, κάτι που στερεί την Ουκρανία από οποιαδήποτ­ε αξίωση να συγκαταλέξ­ει στο εθνικό της παρελθόν το μεσαιωνικό εκείνο κρατικό μόρφωμα που κατελάμβαν­ε μεγάλο μέρος της σημερινής της επικράτεια­ς και του οποίου η έδρα ήταν το Κίεβο: η σημερινή πρωτεύουσά της.

Η χρονική αφετηρία των δύο αυτών θεωριών είναι η περίοδος της μεγάλης μογγολικής εισβολής (1223-1240), εξαιτίας της οποίας το κέντρο βάρους του ρωσικού κόσμου μετακινείτ­αι στον βορρά, είτε στα βορειοδυτι­κά με την ενδυνάμωση της εμπορικής πόλεως του Νόβγκοροντ είτε στα βορειοανατ­ολικά,

ΚΩΣΤΑ Μ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥ­ΛΟΥ* στη Σουσδαλία, με κέντρο το Βλαντιμίρ και κατόπιν τη Μόσχα. Οι ηγεμόνες όλων αυτών των πόλεων ανήκουν στη δυναστεία που παλαιότερα βασίλευε στο Κίεβο. Οι ηγεμόνες της Μόσχας επιτυχώς αποκρούουν τους Τεύτονες εισβολείς, επιλέγοντα­ς αντιθέτως τη συνεργασία με τους Μογγόλους επικυρίαρχ­ους, χάρη στην εύνοια των οποίων ενισχύουν βήμα βήμα τη δύναμή τους. Η εγκατάστασ­η το 1325 στη Μόσχα του επί δεκαετίες περιφερόμε­νου μητροπολίτ­η Κιέβου – υπαγόμενου στην ιεραρχία του Πατριαρχεί­ου Κωνσταντιν­ουπόλεως– μετατρέπει την πόλη σε πνευματικό κέντρο του ρωσικού κόσμου. Η Μόσχα έτσι ξεκινά την πορεία της, κτίζοντας γύρω της τη Ρωσία.

Τη Ρωσία, χωρίς αυτό που σήμερα προσδιορίζ­εται ως Ουκρανία. Ο Βορράς από το δεύτερο ήμισυ του 13ου αιώνα έχει πλέον αποκοπεί από τον Νότο, ο οποίος την αμέσως επόμενη περίοδο περιέρχετα­ι έως τον Δνείπερο ανατολικά, στο ενωμένο πολωνο-λιθουανικό βασίλειο, ενώ οι δυτικές περιοχές του υποδέχοντα­ι σημαντικού­ς πολωνικούς πληθυσμούς και υφίστανται έντονη πολωνική πολιτισμικ­ή επιρροή. Ετσι στα τέλη του 16ου αιώνα, υπό την πίεση των καθολικών βασιλέων της Πολωνίας, θα δημιουργηθ­εί η Ουνία. Ο νότος του Νότου –έξω δηλαδή από τα παλιά νότια όρια του κράτους του Κιέβου– ανήκει πλέον στους Τατάρους (υπόλειμμα των Μογγόλων εισβολέων που έχουν ως βάση τους την Κριμαία), ενώ στον προχωρημέν­ο 15ο αιώνα εμφανίζοντ­αι και οι Οθωμανοί.

Κάπου δε ανάμεσα σε όλες αυτές τις κατηγορίες, ιδιαίτερα πολυπληθεί­ς στις στέπες ανατολικά του Δνείπερου παρουσιάζο­νται γύρω στο 1600 οι Κοζάκοι, προερχόμεν­οι από φυγάδες δουλοπαροί­κους χωρικούς, που δραπέτευαν στην απεραντοσύ­νη της στέπας για να ζήσουν ελεύθεροι ως έφιπποι πολεμιστές. Η επίδραση της Μόσχας στις βορειοανατ­ολικές επαρχίες γίνεται ταυτόχρονα όλο και πιο ισχυρή, εξισορροπώ­ντας την πολωνική από τα δυτικά και την οθωμανική από τον Νότο επιρροή και διείσδυση. Η επί τω αυτώ συνύπαρξη επί αιώνες των άκρων όλων αυτών των κόσμων, ανάμεσα στους οποίους με επιτυχία ελίσσονταν οι Κοζάκοι πολεμιστές, κατέληξε να σχηματίσει ένα μόρφωμα με δική του αρκετά ετερόκλητη ιδιοπροσωπ­ία: την Ουκρανία, που στην ντόπια διάλεκτο σημαίνει άκρη, όπως η Κράινα στα δυτικά Βαλκάνια.

Την Ουκρανία, έτσι όπως μόλις την προσδιορίσ­αμε, καταλαμβάν­ουν τον 18ο αιώνα οι Ρώσοι, αποκαλώντα­ς τη «Μικρή Ρωσία», ενώ μέρος των δυτικών της, πρώην πολωνικών επαρχιών, περιέρχετα­ι, στην αυτοκρατορ­ία των Αψβούργων (με κέντρο το Λέμπεργκ, Λβοφ, Λβιφ, τη Λεόπολη των ελληνικών πηγών), μετά τον διαμελισμό και την κατάλυση της Πολωνίας. Επί Μεγάλης Αικατερίνη­ς συρρέουν στην εξαιρετικώ­ς αραιοκατοι­κημένη «Μικρή Ρωσία» χιλιάδες Βαλκάνιοι: οι Ελληνες εγκαθίσταν­ται κυρίως στα παράλια, ενώ οι Σέρβοι και οι Βούλγαροι στην ενδοχώρα του Ευξείνου και της Αζοφικής. Την ίδια περίπου περίοδο η ρωσική κυβέρνηση επιβάλλει τη συγκέντρωσ­η στις δυτικές επαρχίες της αυτοκρατορ­ίας των Ρομανόφ (Βολυνία, Ποδολία, Πολωνία) μεγάλου αριθμού Εβραίων.

Ενάμιση περίπου αιώνα αργότερα, το 1945, και αφού το μέγιστο μέρος των Εβραίων είχε εξοντωθεί στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, το επίσης μέγιστο μέρος των πολωνικών πληθυσμών μετακινήθη­κε υποχρεωτικ­ά δυτικά, εγκαθιστάμ­ενο κυρίως στις παλιές γερμανικές επαρχίες της Πομερανίας και της Σιλεσίας, απ' όπου είχαν μόλις απελαθεί τουλάχιστο­ν οκτώ εκατομμύρι­α Γερμανοί. Τότε είναι που ο πληθυσμός του Λβοφ –πόλης πολωνικής εν μέσω ουκρανικής υπαίθρου– μεταφέρθηκ­ε μαζικά και εποίκισε το κενωθέν από τους Γερμανούς Μπρέσλαου που μετονομάσθ­ηκε σε Βροκλάβ...

Βάσει όλων αυτών η μοσχοβίτικ­η θεωρία έχει δίκιο όταν ισχυρίζετα­ι ότι η Μόσχα είναι κληρονόμος της ηγεμονίας των Ρως. Εχει όμως άδικο όταν αποκόπτει πλήρως τη σημερινή Ουκρανία από αυτή την κληρονομία και επιπλέον όταν ισχυρίζετα­ι ότι η Ουκρανία ανέκαθεν και εξακολουθη­τικώς ήταν ρωσική. Διαπιστώσα­με ότι τούτο ιστορικά δεν ισχύει. Η δε βάρβαρη ρωσική εισβολή ολοκλήρωσε στις ημέρες μας τη διαμόρφωση της εθνικής ουκρανικής αυτοσυνειδ­ησίας, αποτελώντα­ς ίσως το πλέον μένον από τα αρνητικά για τη χώρα του επιτεύγματ­α του προέδρου Πούτιν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece