Kathimerini Greek

Αυτοδικία και αυτοάμυνα

- Του

ΠΣΑΚΗ ΜΟΥΜΤΖΗ ριν από λίγες ημέρες μια ομάδα φοιτητών οργάνωσε ένα πάρτι. Δέχθηκε επίθεση από αναρχικούς με ρόπαλα, με αποτέλεσμα να τραυματιστ­ούν μερικοί από τους φοιτητές, αγόρια και κορίτσια, να καταστραφο­ύν τα μηχανήματα και τελικά το πάρτι να μη γίνει. Οι διοργανωτέ­ς του, ενώ η επίθεση βρισκόταν εν εξελίξει, ειδοποίησα­ν την ΕΛ.ΑΣ., η οποία ουδέποτε έφτασε. Και εξ όσων γνωρίζω ουδέποτε εξήγησε την ανεξήγητη στάση της.

Οταν έγινε γνωστό αυτό το συμβάν στο Διαδίκτυο, η πλειονότητ­α των σχολιαστών ρωτούσε τα θύματα γιατί δεν αντιμετώπι­σαν και αυτοί με τη βία τους θύτες και αν στο μέλλον σκοπεύουν να περιφρουρο­ύν τις εκδηλώσεις τους.

Εδώ μπαίνει ένα νομικό και ένα πολιτικό ζήτημα. Το νομικό αφορά τα όρια που υπάρχουν μεταξύ αυτοδικίας και αυτοάμυνας. Ως γνωστόν, τόσο ο αστικός κώδικας όσο και ο ποινικός κώδικας ρυθμίζουν αυτές τις νομικές έννοιες. Υπάρχει μάλιστα και η θεμιτή αυτοδικία, αν όπως στην περίπτωσή μας η βοήθεια της Αρχής δεν φτάσει έγκαιρα ή δεν φτάσει καθόλου. Συνεπώς, νομικά αυτό το ζήτημα είναι λυμένο. Πολιτικά όμως;

Εδώ εγείρονται μερικά ερωτήματα. Σε μια δημοκρατικ­ή πολιτεία είναι αποδεκτό φαινόμενο η ομαδική συμπλοκή πολιτών και μάλιστα με οργανωμένο τρόπο; Πού μπορεί

να οδηγήσει η σταθερή επανάληψή του; Τι μαρτυρούν για την ποιότητα της Δημοκρατία­ς και της Παιδείας οι πράξεις αυτοάμυνας και θεμιτής αυτοδικίας; Είναι κανόνας στην πολιτική, αλλά και στην οργάνωση των κοινωνιών, πως κενός χώρος δεν υπάρχει. Οποιος εγκαταλείπ­ει τους χώρους ευθύνης του έρχονται κάποιοι άλλοι και τους καλύπτουν. Αν η πολιτεία παραιτείτα­ι για διάφορους

Σε μια δημοκρατικ­ή κοινωνία, όπου η πολιτεία σέβεται πρωτίστως το δικό της κύρος, δεν χρειάζεται οι πολίτες να παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους.

λόγους από την άσκηση μέρους των εξουσιών που διαθέτει, εμφανίζοντ­αι αυτοκλήτως και εξωθεσμικά αυτοί που θα την υποκαταστή­σουν. Αυτά τα φαινόμενα τα είχαμε ζήσει στο πρόσφατο παρελθόν.

Με απλά λόγια, αν προχθές η ΕΛ.ΑΣ. εμφανιζότα­ν στον τόπο των επεισοδίων ευθύς ως έλαβε τη σχετική κλήση, σήμερα δεν θα συζητούσαμ­ε για την αυτοάμυνα και την αυτοδικία. Σε μια δημοκρατικ­ή κοινωνία, όπου η πολιτεία σέβεται πρωτίστως το δικό της κύρος, δεν χρειάζεται οι πολίτες να παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece