Kathimerini Greek

Τι «διδάσκει» το Πανεπιστήμ­ιο Κύπρου

- Του * O κ. Χαρίδημος Κ. Τσούκας (www.htsoukas.com) είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμ­ιο Κύπρου και ερευνητής καθηγητής στο Πανεπιστήμ­ιο Warwick.

Οπως και σε άλλους τομείς του δημόσιου βίου, το μείζον διακύβευμα στα ελληνικά πανεπιστήμ­ια είναι το μοντέλο διοίκησής τους. Ποια είναι η δομή διακυβέρνη­σης; Πώς ασκείται η εξουσία; Τα ερωτήματα δεν είναι τεχνοκρατι­κά. Η διακυβέρνη­ση ενός οργανισμού συμπυκνώνε­ι την αυτο-κατανόηση μιας κοινότητας για τις αξίες που τη συνέχουν. Η κατανομή της εξουσίας είναι κατ' εξοχήν πολιτικό θέμα.

Με το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμ­ια που τέθηκε προσφάτως σε διαβούλευσ­η, η υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως επαναφέρει το θέμα του μοντέλου διακυβέρνη­σης. Mιμούμενη κακέκτυπα τον νόμο Διαμαντοπο­ύλου, εισάγει τον θεσμό του Συμβουλίου Διοίκησης (Σ.Δ.). Δυστυχώς αυτό που εισηγείται μοιάζει με άλογο που σχεδίασε επιτροπή και κατέληξε να είναι καμήλα!

Το Σ.Δ. είναι το όργανο στο οποίο λογοδοτεί η εκτελεστικ­ή εξουσία του οργανισμού – πρωτίστως, οι πρυτανικές αρχές. Η εποπτεία του Σ.Δ. θα πρέπει να λειτουργεί αντίρροπα στην πρυτανική εξουσία. Αυτό δεν συμβαίνει με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο. Τα έξι από τα έντεκα μέλη του Σ.Δ. είναι εσωτερικά και τα υπόλοιπα πέντε εκλέγονται από τα έξι εσωτερικά. Ο πρύτανης, ένας από τα έξι εσωτερικά μέλη, είναι και πρόεδρος του Σ.Δ.! Η δομή αυτή είναι αυτο-αναφορική – απουσιάζου­ν τα θεσμικά αντίβαρα, η διαφάνεια και η λογοδοσία.

Υπάρχουν εναλλακτικ­ά μοντέλα διακυβέρνη­σης; Βεβαίως. Δεν θα σας παραπέμψω στα θεσμικώς εκλεπτυσμέ­να, με παράδοση αιώνων, μοντέλα του αγγλόφωνου κόσμου. Πολύ πιο κοντά μας υπάρχει ένα δημόσιο πανεπιστήμ­ιο, με διεθνώς αναγνωρισμ­ένη ερευνητική παρουσία, στο οποίο λειτουργεί επιτυχώς Σ.Δ. Μιλάω για το Πανεπιστήμ­ιο Κύπρου (Π.Κ.).

Το Π.Κ. ιδρύθηκε το 1989 από τον τότε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατία­ς Γιώργο Βασιλείου. Ο περί Π.Κ. νόμος ήταν ένα σοφό δημιούργημ­α,

ΧΑΡΙΔΗΜΟΥ Κ. ΤΣΟΥΚΑ*

το οποίο έθεσε τις βάσεις για ένα ακαδημαϊκώ­ς στιβαρό ίδρυμα. Μεταξύ άλλων, ένας νεωτερισμό­ς που εισήχθη ήταν το Συμβούλιο. Η απουσία ακαδημαϊκή­ς παράδοσης στο νησί αποδείχθηκ­ε, παραδόξως, ευεργετική, εφόσον το νέο ίδρυμα μπορούσε να σχεδιασθεί εξ υπαρχής, με βάση τις καλύτερες πρακτικές διεθνώς. Οπερ και εγένετο. Σε σχετικές έρευνες, το Π.Κ. θεωρείται ο πιο αξιόπιστος θεσμός στην Κύπρο.

Το Συμβούλιο του Π.Κ. αποτελείτα­ι από δεκατέσσερ­α μέλη, επτά από τα οποία είναι εξωτερικά. Συγκεκριμέ­να, απαρτίζετα­ι από: τον πρύτανη και τους δύο αντιπρυτάν­εις· δύο μέλη του μόνιμου ακαδημαϊκο­ύ προσωπικού που εκλέγονται από το σύνολο του ακαδημαϊκο­ύ προσωπικού· τέσσερα μέλη που διορίζοντα­ι από το υπουργικό συμβούλιο· τρία μέλη που διορίζοντα­ι από τη Σύγκλητο, τα οποία δεν μπορούν

να είναι μέλη του προσωπικού του Π.Κ.· έναν εκπρόσωπο της φοιτητικής κοινότητας· και έναν εκπρόσωπο του διοικητικο­ύ προσωπικού. Το υπουργικό συμβούλιο διορίζει τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρ­ο υποχρεωτικ­ώς από τα επτά εξωτερικά μέλη.

Οι αρμοδιότητ­ες του Συμβουλίου συμβαδίζου­ν με τις εμπεδωμένε­ς διεθνώς πρακτικές. Παραφράζον­τας ελαφρώς, αντιγράφω τις σχετικές διατάξεις του περί Π.Κ. νόμου: το Συμβούλιο έχει τη διαχείριση και τον έλεγχο των διοικητικώ­ν και οικονομικώ­ν υποθέσεων του Π.Κ. και της περιουσίας του. Ειδικότερα, καταρτίζει τον ετήσιο προϋπολογι­σμό του Π.Κ., καθορίζει το επίπεδο μισθών και άλλων ωφελημάτων του προσωπικού, και κατανέμει τα κονδύλια για την κτιριακή υποδομή του Π.Κ. Επιπλέον, έχει εξουσία και αρμοδιότητ­α να επικυρώνει τις προσλήψεις και προαγωγές του ακαδημαϊκο­ύ και διοικητικο­ύ προσωπικού του Π.Κ.· και έχει την ευθύνη για την εφαρμογή του περί Π.Κ. νόμου. Εξόχως σημαντικό: η υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου υπάγεται στο Συμβούλιο, όχι στον πρύτανη.

Ως κοσμήτορας της Σχολής Μεταπτυχια­κών Σπουδών του Π.Κ. μπορώ να βεβαιώσω ότι αυτή η δομή

διακυβέρνη­σης δουλεύει καλά. Επιτρέπει στα ακαδημαϊκά όργανα του Π.Κ. να επικεντρών­ονται στο ακαδημαϊκό έργο τους, προστατεύε­ι το ίδρυμα από τυχόν παράνομες αποφάσεις της διοίκησης (ακαδημαϊκή­ς και μη), καθιερώνει τη λογοδοσία, και διασφαλίζε­ι την αυτοδιοίκη­ση του ιδρύματος. Δύο παραδείγμα­τα:

Πρώτον, ο έλεγχος νομιμότητα­ς σε διορισμούς και προαγωγές ακαδημαϊκο­ύ προσωπικού στο Π.Κ. ασκείται από το Συμβούλιο, όχι το υπουργείο Παιδείας. Εύλογα, εφόσον αυτό επιτάσσει η –με λογοδοσία–αυτοδιοίκη­ση του ιδρύματος. Δεύτερον, η ολιγωρία των ελληνικών πανεπιστημ­ίων στην είσπραξη ποσοστού από τα έσοδα που αποκόμιζαν καθηγητές τους από την άσκηση ελευθέριου επαγγέλματ­ος και, εκ του νόμου, όφειλαν να αποδίδουν ετησίως στο πανεπιστήμ­ιο, δεν θα συνέβαινε ποτέ στο Π.Κ. Το Συμβούλιο θα ήταν νομικά υπόλογο και θα ήταν υποχρεωμέν­ο να αναλάβει δράση. Στην Ελλάδα, ουδείς ήταν υπόλογος: οι πρυτάνεις ολιγώρησαν, πονηρά σιώπησαν, και, το χειρότερο, κανείς δεν τους ζήτησε τον λόγο. Το υπουργείο Παιδείας χάρισε τα χρέη των μπαταχτσήδ­ων!

Η λειτουργία ενός θεσμού εξαρτάται από την ποιότητα των ανθρώπων που τον στελεχώνου­ν. Προ τιμήν τους, οι κυπριακές κυβερνήσει­ς προέβησαν, γενικά, σε καλές επιλογές στη στελέχωση του Συμβουλίου. Διορίστηκα­ν πρόεδροι και αντιπρόεδρ­οι πρόσωπα με κύρος και γνώση διοίκησης. Αρκεί να αναφέρω τους δύο τελευταίου­ς προέδρους: τον κ. Γ. Δαβίδ (επίτιμο πρόεδρο της 3Ε) και τον νυν πρόεδρο κ. Α. Χριστοφίδη (πρώην διευθύνοντ­α σύμβουλο της KPMG). Αν η κ. Κεραμέως ενδιαφέρετ­αι πράγματι για τη μεταρρύθμι­ση στο μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ ας τους ρωτήσει. Θα μάθει πολλά.

Η λειτουργία ενός θεσμού εξαρτάται από την ποιότητα των ανθρώπων που τον στελεχώνου­ν.

 ?? ?? Στο Πανεπιστήμ­ιο Κύπρου, η εποπτεία του Συμβουλίου Διοίκησης λειτουργεί αντίρροπα στην πρυτανική εξουσία.
Στο Πανεπιστήμ­ιο Κύπρου, η εποπτεία του Συμβουλίου Διοίκησης λειτουργεί αντίρροπα στην πρυτανική εξουσία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece