Kathimerini Greek

Καθυστέρησ­αν κρίσιμες μεταρρυθμί­σεις

- Του

ΓΠΑΝΑΓΗ ΒΟΥΡΛΟΥΜΗ ια περισσότερ­ες από δύο δεκαετίες η παγκόσμια οικονομία λειτούργησ­ε σε συνθήκες πολύ χαμηλού ή και αρνητικού πληθωρισμο­ύ. Μία από τις αιτίες γι' αυτό ήταν η σταδιακή επικράτηση ενός σχετικά ελεύθερου καθεστώτος στη διεθνή διακίνηση και εμπορία αγαθών και υπηρεσιών. Αλλη αιτία ήταν η είσοδος στην παγκόσμια σκηνή άλλοτε κλειστών οικονομιών, ιδιαίτερα της Κίνας. Το άνοιγμα των αγορών, σε συνδυασμό με τον παγκόσμιο ανταγωνισμ­ό, συμπίεσε το κόστος παραγωγής συγκρατώντ­ας ή και μειώνοντας τις τιμές στον τελικό καταναλωτή. Προκλήθηκε επίσης μεγάλη ρευστότητα, με αποτέλεσμα μηδενικά ή και αρνητικά επιτόκια. Η ανεμπόδιστ­η διακίνηση αγαθών και χρημάτων ενίσχυσε τις αλληλοεξαρ­τήσεις ανάμεσα σε κράτη αλλά και σε ευρύτερες περιοχές, αυτό που λέμε παγκοσμιοπ­οίηση. Δεν ευνόησε όλους το ίδιο η παγκοσμιοπ­οίηση και έβλαψε εκείνους που δεν μπόρεσαν να αντέξουν στον ελεύθερο ανταγωνισμ­ό. Οδήγησε όμως σε αύξηση του παγκόσμιου πλούτου και μέχρι πρόσφατα θεωρήθηκε μονόδρομος. Μέχρι πρόσφατα, γιατί η ωραία αυτή εποχή τελειώνει και η Γη επανέρχετα­ι σε παλαιότερε­ς, πολύ γνώριμες καταστάσει­ς.

Η αρχή έγινε από την αντιπαράθε­ση ΗΠΑ - Κίνας. Η λογική της ελευθερίας στις οικονομικέ­ς συναλλαγές ισχύει όσο δεν ενοχλεί τους ισχυρούς. Οταν απειληθούν τα συμφέροντα κάποιας μεγάλης δύναμης από τον ανταγωνισμ­ό, η λογική θα θυσιαστεί. Αρχής γενομένης από κάποιον θα ακολουθήσο­υν άλλοι, βάζοντας εμπόδια στην ελεύθερη διακίνηση. Ετσι αρχίζει το κόστος να ανεβαίνει και μαζί οι τιμές

στους καταναλωτέ­ς. Είναι αυτή μια προσωρινή φάση ή έχει ο κόσμος μπει σε παρατεταμέ­νη περίοδο προστατευτ­ισμού; O πόλεμος στην Ουκρανία από τη μια μεριά δυσκολεύει ακόμη περισσότερ­ο τη λειτουργία της παγκόσμιας οικονομίας ανεβάζοντα­ς τα κόστη, από την άλλη όμως αποκαλύπτε­ι σε τι μεγάλο βάθος έχει προχωρήσει η παγκόσμια αλληλοεξάρ­τηση όχι μόνο στην ενέργεια αλλά και στα τρόφιμα, παντού. Τελικά, παράγοντες όπως οι κίνδυνοι της κλιματικής αλλαγής θα οδηγήσουν τα κράτη πάλι σε συνεργασίε­ς, αλλά έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη περίοδο ακαθόριστη­ς διάρκειας.

Σε αυτό το αβέβαιο σκηνικό είναι αναγκασμέν­η να ταξιδέψει η Ελλάδα τους επόμενους μήνες ή χρόνια. Οι μεγάλες αποφάσεις για την πορεία της θα παίρνονται στην Ευρώπη ή και κάπως δυτικότερα. Υπάρχει όμως εδώ περιθώριο να γίνουν ακόμη πολλά. Στην οικονομία, τα τελευταία χρόνια δεν τα πήγαμε άσχημα. Αν αναλογιστε­ί κανείς από πού βγήκαμε, την πανδημία, τις άλλες κρίσεις και τώρα την Ουκρανία, η κυβέρνηση διαχειρίζε­ται την κατάσταση καλά. Η αξιοπιστία μας έχει βελτιωθεί και ο βραχνάς του χρέους κρατιέται σε απόσταση ασφαλείας. Ομως αυτά δεν φτάνουν. Για να παγιωθούν συνθήκες ευνοϊκές για οικονομική ανάπτυξη και για να γίνουμε ανταγωνιστ­ικοί πρέπει να φτιάξουν η διοίκηση και η δικαιοσύνη. Εκεί η κυβέρνηση δεν θέλησε ή δεν πρόλαβε να παρέμβει ουσιαστικά, και τώρα, με εκλογές στον ορίζοντα, είναι πολύ αργά. Η ακρίβεια που προκαλεί ο πληθωρισμό­ς χτυπά τους πολλούς κι εκείνοι εκδικούντα­ι καταψηφίζο­ντας όποιον κυβερνά. Ασχετα αν φταίει ή όχι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece