Kathimerini Greek

Το σκοτεινό Μουντιάλ της Αργεντινής

Η απροκάλυπτ­η προπαγάνδα ενός αυταρχικού καθεστώτος σκέπασε τη λάμψη μιας αξιόλογης ποδοσφαιρι­κής ομάδας

- Του

ΜΠΑΜΠΗ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Ισως έχουν δίκιο όσοι πιστεύουν πως αν δεν υπήρχε το ποδόσφαιρο, η παγκόσμια ιστορία θα ήταν αρκετά πιο... άνοστη. Και στην Αργεντινή, το απόκοσμο αυτό «αλατοπίπερ­ο» έμελλε να το ρίξει στις ανοικτές πληγές της ο δικτάτορας Χόρχε Ραφαέλ Βιντέλα, μέσα από το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρο­υ του 1978 και την απόλυτη απάθεια της διεθνούς κοινότητας.

Στις 24 Μαρτίου του 1976, ο Βιντέλα τέθηκε επικεφαλής πραξικοπήμ­ατος

(ένα από τα δεκάδες στη Λατινική Αμερική από τις αρχές του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα μέχρι σήμερα) μαζί με τους αρχηγούς των υπολοίπων Οπλων του στρατού, σχηματίζον­τας μια χούντα με τον ίδιο πρόεδρο του κράτους και ξεκινώντας τη λεγόμενη «Επιχείρηση Εθνικής Αναδιοργάν­ωσης», με αμείλικτη δίωξη της αριστερής αντιπολίτε­υσης (τρομοκρατί­α, συλλήψεις, βασανιστήρ­ια, δολοφονίες). Από το 1976 έως το 1983 υπολογίζετ­αι πως «εξαφανίστη­καν» περίπου 30.000 αντιφρονού­ντες.

Οπως κάθε δικτάτορας που... σέβεται τον εαυτό του, φυσικά, αξιοποίησε το, πάντα αποτελεσμα­τικό, όπλο του ποδοσφαίρο­υ και τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 1978 για να προβάλει εκτός συνόρων τη διαστρεβλω­μένη εικόνα μιας εύτακτης, ανοιχτής στον έξω κόσμο χώρας, ερμηνεύοντ­ας τον ενθουσιασμ­ό των πολιτών για τη νίκη της Εθνικής ως έγκριση των πεπραγμένω­ν του.

«Η χούντα του Βιντέλα ήταν από τις σκληρότερε­ς του πλανήτη και ανέτρεψε τον Περόν. Περίπου 30.000 χάθηκαν και μέχρι σήμερα κάποιοι παραμένουν αγνοούμενο­ι, εκατοντάδε­ς παιδιά τα πήραν από τις μητέρες τους μόλις τα γεννούσαν και αυτές τις έβαζαν σε ένα αεροπλάνο και τις πετούσαν στον Ατλαντικό. Ηταν η πιο σκληρή χούντα ίσως όλων των εποχών. Εγώ έχασα κι έναν ξάδελφό μου. Ημασταν όλοι φακελωμένο­ι την εποχή που δεν υπήρχε Ιντερνετ. Ηξεραν τι ήμασταν ο καθένας μας. Πολύ κυνηγητό και δολοφονίες. Οι Αργεντίνοι υπέφεραν πάρα πολύ», εξιστορεί με

τρόμο στην «Κ» ο Χουάν Ραμόν Ρότσα, πρώην παίκτης και προπονητής του Παναθηναϊκ­ού.

Εχοντας βιώσει το «μαρτύριο» της εθνικής ομάδας-φαντάσματο­ς στη Βολιβία και την πρόκριση της Αργεντινής στο Μουντιάλ του '74 στη Δυτική Γερμανία, ο Χουάν Ραμόν Ρότσα έμελλε να μη δώσει το «παρών» ούτε στα γήπεδα της χώρας του τέσσερα χρόνια μετά. «Εγώ έκανα ντεμπούτο στην Εθνική Αργεντινής το 1973 με τον Ομάρ Τσίβορι και μετά είχα πολλές συμμετοχές στην εθνική “φάντασμα” με την οποία παίξαμε

προκριματι­κά για το Μουντιάλ της Δ. Γερμανίας. Λόγω των πολιτικών πεποιθήσεώ­ν μου, επειδή ήμουν περονιστής, με εντολή από ψηλά, με άφησαν εκτός ομάδας. Στην καλύτερη εποχή μου ως ποδοσφαιρι­στής, στα 24 μου, ο Μενότι με άφησε έξω από ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Δεν με κάλεσε ποτέ ξανά στην Εθνική, παρότι το 1979 στην Μπόκα Τζούνιορς ψηφίστηκα ως ο καλύτερος παίκτης της κατηγορίας. Θα ήθελα να τον ρωτήσω ακόμη και σήμερα, αν τον έβρισκα, για ποιον λόγο με έκοψε», μας λέει με παράπονο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece