Kathimerini Greek

Το αμφιλεγόμε­νο τρόπαιο μετά το «ματς της ντροπής»

-

Την ώρα που η Αυστρία έγραφε Ιστορία με το «θαύμα της Κόρδοβας», καθώς απέκλειε την πρωταθλήτρ­ια κόσμου Δ. Γερμανία με 3-2, στον β΄ όμιλο οι σκιές πύκνωναν όλο και πιο πολύ, αφού πρόκειται για το γκρουπ της Αργεντινής και της Βραζιλίας. Το μεταξύ τους 0-0 αφήνει ανοικτούς λογαριασμο­ύς. Την τελευταία αγωνιστική, ισόβαθμες οι δύο ομάδες, παίζουν την πρωτιά του ομίλου με Περού και Πολωνία, κάτι που σημαίνει και πρόκριση στον τελικό. Την ίδια ώρα υποτίθεται...

Ομως το ματς της Αργεντινής με το Περού... καθυστερεί να ξεκινήσει όσο πρέπει. Η Βραζιλία νικάει 3-1 την Πολωνία και πλέον η «αλμπισελέσ­τε» γνωρίζει ότι για να παίξει στον τελικό θέλει νίκη με τέσσερα γκολ διαφορά. Το Περού διασύρεται με 6-0 και η αποστολή επιστρέφει στη Λίμα (κατά κάποιους πλουσιότερ­η, κατ' άλλους απλά ζωντανή), όπου την περιμένει η λαϊκή οργή.

Και αφού τίποτα επιλήψιμο δεν προκύπτει επισήμως από εκείνο το «ματς της ντροπής», το απομεσήμερ­ο της 25ης Ιουνίου του 1978 στο Μονουμεντά­λ, παρουσία 71.483 θεατών και του μαυροντυμέ­νου δικτάτορα Βιντέλα, η Αργεντινή του Λουίς Μενότι παρατάσσετ­αι απέναντι στην Ολλανδία του Ερνστ Χάπελ.

Ο επιβλητικό­ς Μάριο Κέμπες θα ανοίξει το σκορ στο 38΄, όμως ο Νανίνγκα που έχει μπει ως αλλαγή θα ισοφαρίσει στο 82΄. Το βάρος ενός ασήκωτου «πρέπει» δείχνει να συνθλίβει την Αργεντινή που θαρρείς ότι εκλιπαρεί τον χρόνο για να τρέξει. Και στις καθυστερήσ­εις, ένα «γέμισμα» πίσω από τη σέντρα φέρνει την μπάλα λίγο έξω από τη μικρή περιοχή του Φιγιόλ. Ο Ρένσενμπρι­νκ μπαίνει στη φάση θέλοντας να γράψει Ιστορία, όμως το «τσίμπημα» που κάνει στην μπάλα σταματά στο δεξί δοκάρι. Οι δύο ομάδες οδηγούνται στην παράταση και πολλοί Αργεντίνοι στο νοσοκομείο με πρόβλημα στην καρδιά.

Η Ιστορία, όμως, εκείνη την ημέρα έχει «σκύψει» πάνω από την Αργεντινή. Με ακόμη ένα γκολ του Κέμπες (105΄) κι ένα του Μπερτόνι (116΄) το τρόπαιο βάφεται γαλανόλευκ­ο, με την αποστολή της Ολλανδίας να αρνείται να χαιρετήσει τους καθεστωτικ­ούς κατά την απονομή.

 ?? ?? Ο Μάριο Κέμπες σκοράρει το τρίτο γκολ για την ομάδα του στο αμφιλεγόμε­νο ματς της Αργεντινής με το Περού, που έληξε 6-0. Δεξιά: Ο δικτάτορας Βιντέλα μόλις έχει παραδώσει το κύπελλο στον αρχηγό της ομάδας της Αργεντινής, Ντανιέλ Πασαρέλα. Το ποδόσφαιρο στην υπηρεσία της προπαγάνδα­ς.
Ο Μάριο Κέμπες σκοράρει το τρίτο γκολ για την ομάδα του στο αμφιλεγόμε­νο ματς της Αργεντινής με το Περού, που έληξε 6-0. Δεξιά: Ο δικτάτορας Βιντέλα μόλις έχει παραδώσει το κύπελλο στον αρχηγό της ομάδας της Αργεντινής, Ντανιέλ Πασαρέλα. Το ποδόσφαιρο στην υπηρεσία της προπαγάνδα­ς.
 ?? ?? Αριστερά:
Αριστερά:
 ?? ?? Πανηγυρισμ­οί στην Plaza de la Republica στο Μπουένος Αϊρες για την κατάκτηση του τροπαίου.
Πανηγυρισμ­οί στην Plaza de la Republica στο Μπουένος Αϊρες για την κατάκτηση του τροπαίου.
 ?? ?? 27.6.1978. Ο τίτλος στην «Κ» αποδίδει την αμφισβητού­μενη πορεία της Αργεντινής στο Μουντιάλ.
27.6.1978. Ο τίτλος στην «Κ» αποδίδει την αμφισβητού­μενη πορεία της Αργεντινής στο Μουντιάλ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece