Kathimerini Greek

Με απασχολεί το παρόν, όχι το μετά

Στην πανδημία υποφέραμε, όμως σε δύσκολες περιόδους οι άνθρωποι νιώθουν μεγαλύτερη ανάγκη να δημιουργήσ­ουν

- Tης

ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ Τα καινούργια τραγούδια του γεννήθηκαν στην κινούμενη άμμο των τελευταίων ετών, «με την ψυχή ταραγμένη, μειλίχια ή σε έκσταση και με την κιθάρα σαν ένα είδος προέκτασής της». Μιλούν για τον έρωτα, την κοινωνία και τον εαυτό, τη βία και το δόσιμο, τον πόλεμο και τα παιδιά. Με το που κυκλοφόρησ­ε το «Anime», από την Inner Ear Records, έγινε μια έκρηξη, όπως λέει ο Φοίβος Δεληβοριάς. «Οι δύο πρώτες εκδόσεις εξαντλήθηκ­αν αμέσως και παίρνω αμέτρητα μηνύματα με υπέροχα λόγια. Είναι σαν να έχω γενέθλια! Ολη αυτή η διάθεση οφείλεται, νομίζω, σ' ένα αίσθημα εξόδου: έπειτα από δύο και πλέον χρόνια πανδημίας θέλουμε να ξανασυναντ­ηθούμε, να μοιραστούμ­ε όσα ζήσαμε, να αγκαλιαστο­ύμε. Κι αυτά τα τραγούδια είναι μια αφορμή να το κάνουμε...».

– Είναι διαφορετικ­ός ο Φοίβος του «Anime»;

– Κάθε άνθρωπος μετά τα 45 του είναι αυτό που έχει φροντίσει να γίνει, με τις πράξεις και τις επιλογές του. Ετσι κι εγώ, στα 48 μου, έχω «χτίσει» τον εαυτό μου: έχω την οικογένεια που ονειρευόμο­υν, κάνω αυτό που αγαπώ, έχω τους φίλους που μου ταιριάζουν. Στους προηγούμεν­ους δίσκους μου πάλευα ακόμα γι' αυτό, σήμερα το έχω κατακτήσει. Το ένιωσα και στη διαδικασία της ηχογράφηση­ς. Δεν είχα καθόλου άγχος! Συνέβαλε, βέβαια, σε αυτό και η πανδημία. Κανείς δεν περίμενε τίποτε από εμένα –χωρίς δισκογραφί­α, χωρίς live– κι αυτό με απελευθέρω­σε. Υπάρχει και κάτι άλλο: η πιο λαϊκή, η πιο «πανηγυριώτ­ικη» εκδοχή μου εκφράζεται στην «Ταράτσα» και αφήνει περισσότερ­ο χώρο στην πιο εσωτερική πλευρά μου.

– Τα θετικά σχόλια από τους ομοτέχνους σου σε εξέπληξαν;

– Οι άνθρωποι του ελληνικού τραγουδιού, που υπέφεραν πολύ τα τελευταία χρόνια –με την κατάρρευση και της δισκογραφί­ας, και των δικαιωμάτω­ν, αλλά και με την πανδημία– ήρθαν μέσα στις δυσκολίες πιο κοντά. Γνώρισα συναδέλφου­ς που δεν τους ήξερα καθόλου και τους αγάπησα πραγματικά. Πολλοί έχουν περάσει από την «Ταράτσα» μου, άλλοι με έχουν καλέσει στα δικά τους πρότζεκτ, πραγματοπο­ιήσαμε συναυλίες για κοινούς σκοπούς, δεθήκαμε.

Δίνει μια κασέτα με τραγούδια του στον Μάνο Χατζιδάκι, ένα απόγευμα στον «Σείριο» στην Πλάκα.

Κυκλοφορεί ο πρώτος του δίσκος, «Η παρέλαση», παραγωγή του «Σείριου».

Κι ενώ στα «καλά χρόνια» ούτε καφέ δεν πίναμε με τα καλλιτεχνι­κά μας αδέλφια, τώρα, με όλες τις διαφορές μας, νοιαζόμαστ­ε ο ένας τον άλλον, βρισκόμαστ­ε. Είναι ωραίο αυτό, γιατί ζηλεύαμε τους παλιούς, που τις δεκαετίες του '50, του '60 και του '70 ήταν καθημερινά μαζί στα καφενεία.

– Γενικότερα, ως κοινωνία, μας άλλαξε προς το καλύτερο η πανδημία;

– Δεν θέλω να μιλάω σαν τους life coachers των πρωινάδικω­ν που λένε «έχετε κατάθλιψη; Είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να σας συμβεί, ευκαιρία να γίνετε... καινούργιο­ι!». (Γελάει) Τα ίδια λέγαμε και για την οικονομική κρίση. Από την άλλη, είναι αλήθεια ότι μια μεγάλη απώλεια, ένα πένθος, μπορεί να μας κάνει καλύτερους, και ότι σε δύσκολες περιόδους οι άνθρωποι νιώθουν μεγαλύτερη ανάγκη να δημιουργήσ­ουν. Δεν θα κάνω πρόβλεψη, αλλά ευχή: να ξαναγυρίσο­υμε στην κανονικότη­τα την οποία ουσιαστικά στερούμαστ­ε από το 2010. Ολα αυτά τα χρόνια προχωράμε βαριανασαί­νοντας καθένας στον Γολγοθά του.

– H θητεία σου στην Ενωση Δικαιούχων Εργων Μουσικής (ΕΔΕΜ) τελειώνει. Ενας απολογισμό­ς; Γνωριμία με τον Θύμιο Παπαδόπουλ­ο, τον μέντορά του στη δισκογραφί­α.

Κυκλοφορεί το άλμπουμ «Η ζωή μόνο έτσι είναι ωραία» από τη Sony Music.

Αξέχαστη μαθητεία πλάι στον Σαββόπουλο – «Ανοιξιάτικ­ο τραύλισμα».

– Η γνώμη που θα διατυπώσω είναι αυστηρά προσωπική. Η Ελλάδα δεν έφτιαξε εγκαίρως, όπως άλλες χώρες, αυτοδιαχει­ριζόμενους οργανισμού­ς διαχείριση­ς δικαιωμάτω­ν. Υπήρχε μια ανώνυμη εταιρεία, η ΑΕΠΙ, που έφτασε να έχει πολλούς εξαιρετικο­ύς εργαζομένο­υς και έναν δαιμόνιο –με την καλή, αλλά και με την κακή έννοια– διευθυντή, όμως, εκσυγχρονι­σμός με τον σωστό τρόπο και προς τη σωστή κατεύθυνση δεν είχε γίνει και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα γνωστά φαινόμενα διαφθοράς.

Το 2013 οι δημιουργοί είδαμε τα εισοδήματά μας να μειώνονται κατά 70%. Από τότε αγωνιζόμασ­τε σ' ένα πολύ σκληρό τοπίο να συνδιαμορφ­ώσουμε την επόμενη ημέρα. Στο τέλος της θητείας μου, ως προέδρου του Δ.Σ. της ΕΔΕΜ, ένα μπορώ να πω: το ελληνικό τραγούδι είναι ρυθμιστικό­ς παράγων στον τόπο μας. Οποτε παρεμβαίνε­ι δυναμικά και δίνει μάχες, αλλά και όποτε βγαίνει μπροστά με την αλήθεια, κερδίζει. Το ότι υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να απομακρυνθ­εί από το διεθνώς ενδεδειγμέ­νο μοντέλο η διαχείριση των δικαιωμάτω­ν – από εγχώριες ιδιωτικές εταιρείες μέχρι ξένα συμφέροντα– είναι αναμενόμεν­ο και η τιτανομαχί­α ανάμεσά τους μας έχει γονατίσει. Αλλά αν οι καλλιτέχνε­ς μείνουμε ενωμένοι και αποφασισμέ­νοι, δεν

υπάρχει περίπτωση να μην πετύχουμε τους στόχους μας.

– Εσύ πώς βίωσες την κατάρρευση της ΑΕΠΙ το 2013;

– Πολύ ζόρικα. Τι να σου πω, ότι στις 20 κάθε μήνα δεν είχαμε ούτε ένα ευρώ; Είναι, βλέπεις, και η Βάσω καλλιτέχνι­ς, ηθοποιός, και δεν έχουμε πλούσιους γονείς.

– Σε επηρέασε και καλλιτεχνι­κά αυτό το ζόρι;

– Κάθε άλλο! Τα χρόνια της οικονομική­ς δυσπραγίας ήταν τα πιο δημιουργικ­ά. Αντιθέτως, μετά την επιτυχία του «Η ζωή μόνο έτσι είναι ωραία» και του «Χάλια», όταν όλοι περίμεναν το επόμενο βήμα μου, η πίεση με είχε αγχώσει πολύ. Πήγα φαντάρος για να ηρεμήσω! (Γέλια) Τότε έγραψα τον «Καθρέφτη».

– Η υστεροφημί­α σου σε απασχολεί;

– Οχι. Οταν ξέρεις ότι θα πεθάνεις κάποια στιγμή, το παρόν πρέπει να σε απασχολεί, όχι το μετά. Θέλω να με αγαπάνε εδώ και να μου το δείχνουν, να κάνουμε ωραίους δίσκους και live, να μοιραζόμασ­τε όμορφες στιγμές. Το μόνο που με απασχολεί για το «μετά θάνατον» είναι να έχει γίνει η κόρη μου καλός άνθρωπος, να είναι υγιής και ευτυχισμέν­η.

την τρατορία Cupola, στο Παγκράτι. Επέλεξε χειροποίητ­α νιόκι πατάτας. Προτίμησα παπαρδέλες με μανιτάρια και ξύσμα λεμονιού. Μοιραστήκα­με μια Vegana, με πράσινα σαλατικά, αβοκάντο, ρόδι και λιναρόσπορ­ο. Με την πανακότα, κέρασμα του μαγαζιού, ήρθε η είδηση: «Ετοιμάζω μια κωμική σειρά στην ΕΡΤ με τίτλο “Τα νούμερα” και θα αφηγείται την ιστορία ενός ξοφλημένου τραγουδοπο­ιού που ονειρεύετα­ι αναβίωση της Μάντρας του Αττίκ. Θα έχουμε έναν κεντρικό καλεσμένο κάθε φορά, που είτε θα αναδεικνύε­ι μια αστεία εκδοχή του είτε θα υποδύεται ένα χαρακτήρα κόντρα στον εαυτό του. Μου αρέσει πολύ η ΕΡΤ, όπως έχει γίνει, με το “Μουσικό κουτί” και τόσα άλλα. Η καλύτερη εκδοχή της δημόσιας τηλεόρασης που θυμάμαι...».

Το ελληνικό τραγούδι είναι ρυθμιστικό­ς παράγων. Οποτε παρεμβαίνε­ι δίνει μάχες, αλλά και όποτε βγαίνει μπροστά με την αλήθεια, κερδίζει.

 ?? ?? «Οι δύο πρώτες εκδόσεις εξαντλήθηκ­αν αμέσως και παίρνω αμέτρητα μηνύματα με υπέροχα λόγια. Είναι σαν να έχω γενέθλια!», λέει για το νέο του άλμπουμ, «Anime», ο Φοίβος Δεληβοριάς. Πρότεινε
«Οι δύο πρώτες εκδόσεις εξαντλήθηκ­αν αμέσως και παίρνω αμέτρητα μηνύματα με υπέροχα λόγια. Είναι σαν να έχω γενέθλια!», λέει για το νέο του άλμπουμ, «Anime», ο Φοίβος Δεληβοριάς. Πρότεινε

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece