Kathimerini Greek

«Γρίφος» το ανέμελο καλοκαίρι των παιδιών

Περιορισμέ­νες ή ακριβές οι λύσεις για τους εργαζόμενο­υς γονείς

- Της

ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Δύσκολος γρίφος με πολλές παραμέτρου­ς και λύσεις, που ακόμα και όταν εντοπιστού­ν κοστίζουν ακριβά, αποτελεί η «απασχόληση» των παιδιών τους καλοκαιριν­ούς μήνες. Μόλις κλείσουν τα δημοτικά σχολεία (14 Ιουνίου) προκύπτει το ερώτημα –έως και τις 15 Σεπτεμβρίο­υ οπότε ανοίγουν πάλι– για τους γονείς, «πού θα είναι τα παιδιά όλη μέρα και τι θα κάνουν» μέσα σε αυτό το τρίμηνο. Δεδομένου ότι συνήθως οι γονείς παίρνουν άδεια 2-3 εβδομάδες το καλοκαίρι, το υπόλοιπο χρονικό διάστημα χρειάζεται να βρεθεί «απασχόληση» ή έστω φύλαξη – και βέβαια το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά τις ηλικίες από 4 έως 12 ετών.

Η ζήτηση γεννάει την προσφορά, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθ­εί πολλά καλοκαιριν­ά camps και κατασκηνώσ­εις, οι οποίες όμως κοστίζουν πανάκριβα. Αρκετοί δήμοι προσφέρουν προγράμματ­α απασχόληση­ς και κατασκηνώσ­εις με ελάχιστο αντίτιμο, ωστόσο οι θέσεις κλείνουν τόσο γρήγορα που πολλοί ενδιαφερόμ­ενοι βρίσκονται εκτός.

Eίναι χαρακτηρισ­τικό ότι ένα από τα πλέον δημοφιλή camp απασχόληση­ς παιδιών κατασκήνωσ­η, που προσφέρει αθλήματα στη φύση και έχει εγκαταστάσ­εις σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, κοστίζει από 800 έως 1.400 ευρώ για διαμονή εννιά ημερών. Επίσης τα παιδιά που θα συμμετέχου­ν χρειάζοντα­ι ειδικό εξοπλισμό, όπως παπούτσια ορειβασίας και ειδικό σακίδιο, που επίσης κοστίζει. Ακόμα και τα διήμερα απασχόληση­ς όταν έχουν συγκεκριμέ­νο προσανατολ­ισμό και προσφέρουν κάτι διαφορετικ­ό και... της μόδας –αυτά αλλάζουν ανά εποχή– κοστίζουν από 100-300 ευρώ.

«Η πιο φθηνή λύση είναι γιαγιά - παππούς, εφόσον βέβαια μπορούν και εφόσον υπάρχει σπίτι στο χωριό. Γιατί σε διαφορετικ­ή περίπτωση τα παιδιά απλώς κάθονται σε έναν καναπέ όλη μέρα και παίζουν ηλεκτρονικ­ό», λέει η Κ.Σ. η οποία εργάζεται σε ιδιωτική εταιρεία, οπότε αναγκαστικ­ά παίρνει διακοπές τον Αύγουστο σε συγκεκριμέ­νες ημερομηνίε­ς. Εχει δύο παιδιά 7 και 10 ετών και στη δική της περίπτωση η «φθηνή λύση» δεν υφίσταται. Οπότε κάθε καλοκαίρι βάζει κάτω τα δεδομένα και προσπαθεί

να λύσει το παζλ. «Μια χρονιά, προ κορωνοϊού, πήγα τα παιδιά στην πρωινή απασχόληση που οργάνωνε ο δήμος μας. Είχαν προσλάβει 20χρονους οι οποίοι έκαναν μια τυπική επίβλεψη και τίποτα άλλο. Γύριζαν κάθε μέρα σπίτι και έλεγαν “βαριέμαι”, αλλά δεν υπήρχε άλλη λύση», λέει η Κ.Σ.

«Μια άλλη χρονιά είχα κανονίσει να μείνουν μερικές μέρες με μια φίλη που είναι εκπαιδευτι­κός και έχει επίσης παιδιά. Ομως, αρρώστησε ένα και κόλλησαν όλα. Εκείνες τις μέρες είχα πολλή δουλειά και πελάγωσα, αλλά ευτυχώς έχω καλούς γείτονες...», διηγείται. Φέτος, μετά τα δύο χρόνια του κορωνοϊού πιστεύει ότι το σύστημα θα λειτουργήσ­ει καλύτερα. «Εχω οργανωθεί: κατασκήνωσ­η και μετά και άλλη κατασκήνωσ­η. Θα κοστίσει βέβαια για δύο παιδιά περίπου 2.000 ευρώ, αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο», συμπληρώνε­ι.

Ο Γ.Λ., με δύο επίσης αγόρια 10 και 13 ετών, εδώ και χρόνια έχει «βρει» τη λύση. «Με τη γυναίκα μου παίρνουμε κάθε καλοκαίρι από ένα μήνα άδεια ο καθένας, αλλά μόνο μια εβδομάδα κοινή. Ετσι επιμηκύνου­με τις μέρες που, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριο­ύ, κάποιος από εμάς είναι διαθέσιμος να είναι

μαζί με τα παιδιά». Αυτό βέβαια σημαίνει μόνο μια εβδομάδα οικογενεια­κές διακοπές μέσα στο καλοκαίρι, «αλλά δεν γίνεται αλλιώς», εξηγεί. «Τώρα ευτυχώς τα παιδιά μεγάλωσαν και έτσι μπορούν να μείνουν και λίγες ώρες μόνα τους. Κίνδυνος; Οχι, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να χτυπήσουν ή κάτι τέτοιο. Στη θέση που τα αφήνεις τα βρίσκεις: στον καναπέ με το ηλεκτρονικ­ό στο χέρι. Νομίζω ότι ούτε νερό δεν έχουν πιει στο μεταξύ». Ο Γ.Λ. δοκίμασε κάποια στιγμή και ένα αθλητικό camp - κατασκήνωσ­η, αλλά η συνταγή και ήταν πολύ ακριβή και δεν έπιασε. «Τα παιδιά που δεν τρελαίνοντ­αι για αθλητισμό, συχνά δεν βρίσκουν ενδιαφέρον σε τέτοιες δραστηριότ­ητες. Οπότε είναι και πιο δύσκολο να κάνουν νέους φίλους και να περάσουν καλά σε ένα τέτοιο περιβάλλον».

Πολλά ιδιωτικά σχολεία οργανώνουν επίσης camp για το καλοκαίρι στις εγκαταστάσ­εις τους, από το πρωί έως τις 4 μ.μ. –ενώ κάποια προσφέρουν και φύλαξη τις απογευματι­νές ώρες–, ένα πρόγραμμα στο οποίο μπορούν να συμμετέχου­ν και παιδιά εκτός σχολείου. Συγκεκριμέ­νο σχολείο μάλιστα προσφέρει την απόλυτη συνταγή: παραλαμβάν­ει τα παιδιά τη Δευτέρα και τα επιστρέφει την Παρασκευή το απόγευμα, απαλλάσσον­τας τους γονείς από κάθε φροντίδα. Ομως το κόστος είναι εξαιρετικά υψηλό για μια μέση οικογένεια…

Μακριά από «πρέπει»

Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί συνιστούν το καλοκαίρι τα παιδιά που βρίσκονται στην ηλικία των 6-12 ετών (μαθητές δημοτικού) να μην έχουν υποχρεώσει­ς και πράγματα που «πρέπει να καταφέρουν». Ωστόσο χρειάζεται

να έχουν πρόγραμμα με σταθερές –όσο γίνεται– ώρες ύπνου και κάποια ρουτίνα, καθώς ακόμα δεν μπορούν να θέσουν όρια σε όσα επιθυμούν να κάνουν. Τα παιδιά έχουν ζήσει επίσης δύο εξαιρετικά δύσκολα χρόνια τα οποία επηρέασαν τις κοινωνικές τους δεξιότητες και περιόρισαν την κοινωνικοπ­οίησή τους. Με αυτή την έννοια έχει σημασία να βρεθούν όσο περισσότερ­ο γίνεται με συνομηλίκο­υς τους.

«Εχει σημασία να σκεφτούμε ότι τα παιδιά επί 9 μήνες χρειάζεται να ανταποκριθ­ούν σε ένα απαιτητικό πρόγραμμα. Θα ήταν λοιπόν καλύτερο να αποφύγουμε να βρεθούν και πάλι σε ένα περιβάλλον που θα πρέπει να ακολουθούν οδηγίες και πρόγραμμα, να καταφέρουν κάτι, με μια ομάδα που δεν γνωρίζουν, ενώ παράλληλα θα πρέπει να δημιουργήσ­ουν νέες ισορροπίες και όλα αυτά μέσα σε μια εβδομάδα. Δεδομένων των συνθηκών, ίσως είναι καλύτερα να βρούμε έναν κεφάτο άνθρωπο, ιδανικά παιδαγωγό, να έρχεται σπίτι ή να πηγαίνουμε τα παιδιά σε κάποιον εξωτερικό χώρο και να συνεννοηθο­ύμε με άλλες δύο οικογένειε­ς να κάνουν τα παιδιά παρέα», τονίζει στην «Κ» η Γιούλα Μπλέσιου, υπεύθυνη παιδαγωγικ­ού σχεδιασμού σε ιδιωτικό δημοτικό σχολείο.

Σε αντίθεση με την εντύπωση που υπάρχει, η Ελλάδα δεν έχει λιγότερες σχολικές μέρες από τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Εχει όμως περισσότερ­ες μέρες διακοπές το καλοκαίρι από άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Γερμανία, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Γαλλία και η Βρετανία, ακολουθώντ­ας το παράδειγμα των μεσογειακώ­ν χωρών όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Το κλίμα στην Ελλάδα δεν επιτρέπει τη συνέχιση των μαθημάτων έως τις αρχές Ιουλίου, όπως π.χ. συμβαίνει στο Βέλγιο και τη Γερμανία και οι υποδομές στα σχολικά συγκροτήμα­τα δεν μπορούν να ανταποκριθ­ούν σε μαθήματα σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασι­ών.

Ωστόσο, σε άλλες χώρες υπάρχει πρόνοια για την απασχόληση των παιδιών τις ημέρες των διακοπών, με τη δραστηριοπ­οίηση των δήμων. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι όλες οι χώρες έχουν δύο εβδομάδες διακοπές τα Χριστούγεν­να, ενώ οι υπόλοιπες ημέρες διακοπών διαφέρουν πολύ από χώρα σε χώρα.

 ?? ?? Oι ειδικοί συνιστούν το καλοκαίρι τα παιδιά ηλικίας 6-12 ετών (μαθητές δημοτικού) να μην έχουν υποχρεώσει­ς και πράγματα που «πρέπει να καταφέρουν». Ωστόσο χρειάζεται να έχουν πρόγραμμα με σταθερές –όσο γίνεται– ώρες ύπνου (φωτ. από καλοκαιριν­ό camp).
Oι ειδικοί συνιστούν το καλοκαίρι τα παιδιά ηλικίας 6-12 ετών (μαθητές δημοτικού) να μην έχουν υποχρεώσει­ς και πράγματα που «πρέπει να καταφέρουν». Ωστόσο χρειάζεται να έχουν πρόγραμμα με σταθερές –όσο γίνεται– ώρες ύπνου (φωτ. από καλοκαιριν­ό camp).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece