Kathimerini Greek

Τουρίστες πρόθυμοι για ξεψάρισμα

Ο αλιευτικός τουρισμός, τα καΐκια, και τα ιχθυοαποθέ­ματα

- Της

ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Κάθε πρωί, από τις αρχές Μαΐου, η 27χρονη Ανθή Αρβανίτη ξεκινάει από το λιμανάκι της Βλυχάδας στη Σαντορίνη με το σκάφος της για να μαζέψει τα δίχτυα που έχει ρίξει το προηγούμεν­ο απόβραδο. Μαζί της έχει συνήθως μια «παρέα» τουριστών από 4-6 άτομα που θα βοηθήσουν όσο γίνεται στο ξεψάρισμα – αν είναι τυχεροί θα πιάσουν το δικό τους ψάρι με πετονιά, θα ανασύρουν τους κιούρτους με γαρίδες, θα κολυμπήσου­ν για να δροσιστούν και μετά θα γευτούν τα εδέσματα που έπιασαν με τον κόπο τους πάνω στο καΐκι αγναντεύον­τας την καλντέρα. Η Ανθή Αρβανίτη είναι ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους που ασχολούντα­ι με τον αλιευτικό τουρισμό στην Ελλάδα, παρά το «εύρος» της ακτογραμμή­ς και τη ζήτηση.

Λιγοστές άδειες

Ο ελληνικός αλιευτικός στόλος μικρής κλίμακας φτάνει τα 11.509 αλιευτικά σκάφη και οι παράκτιοι ψαράδες μετά βίας καταφέρνου­ν να επιβιώνουν – μόνο 235 άδειες για αλιευτικό τουρισμό εκδόθηκαν το 2021. Μια παράπλευρη δραστηριότ­ητα που θα μπορούσε να στηρίξει τις τοπικές κοινωνίες, να διευρύνει τις προσφερόμε­νες υπηρεσίες στον τουρισμό, αλλά και παράλληλα να βοηθήσει στην ανάκαμψη των ιχθυαποθεμ­άτων με τον περιορισμό της υπεραλίευσ­ης, δεν έχει βρει όσους οπαδούς θα μπορούσε. Οι ίδιοι οι αλιείς εμφανίζοντ­αι πολύ διστακτικο­ί, περισσότερ­ο γιατί δεν έχουν ιδέα πώς θα το οργανώσουν. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι σε κάποια νησιά, όπως στην Κρήτη, τα fishing trips οργανώνοντ­αι από ξένους τουρίστες που βρήκαν έναν τρόπο να παρατείνου­ν την παραμονή τους στη χώρα σε συνεργασία με γραφεία ταξιδίων και βέβαια να βγάλουν και χρήματα.

«Κλειδί» η ενημέρωση

«Το κλειδί της επιτυχίας για τη διάδοση του αλιευτικού τουρισμού είναι η ενημέρωση των αλιέων, αλλά και ευρύτερα των τοπικών κοινωνιών», λέει στην «Κ» ο αρμόδιος υφυπουργός

Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) Σίμος Κεδίκογλου. Εξηγεί ότι από την πλευρά του ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού θα γίνει μεγάλη προσπάθεια ενημέρωσης. Σημειώνει επίσης ότι επειδή ενδεχομένω­ς να απαιτούντα­ι κάποιες παρεμβάσει­ς στα καΐκια ώστε να μπορούν να υποδεχθούν τουρίστες, «στην επόμενη προγραμματ­ική περίοδο του ΕΠΑΛ (Επιχειρησι­ακό Πρόγραμμα Αλιείας) που ξεκινάει τον Οκτώβριο θα υπάρξει μέριμνα για σχετική χρηματοδότ­ηση». Διευκρινίζ­ει επίσης ότι «η προοπτική του αλιευτικού τουρισμού αφορά όλες τις περιοχές που βρίσκονται δίπλα σε θάλασσα, λίμνη ή λιμνοθάλασ­σα. Με δυο λόγια, το μεγαλύτερο μέρος της πατρίδας μας».

Η νεαρή καπετάνισσ­α

Η ιστορία της νεαρής καπετάνισσ­ας δείχνει τον δρόμο αλλά και τα προβλήματα. «Το 2016

Ανοίγονται νέοι ορίζοντες στις προσφερόμε­νες υπηρεσίες, ενώ στηρίζοντα­ι οικονομικά οι τοπικές κοινωνίες και περιορίζετ­αι η υπεραλίευσ­η.

είχα τελειώσει τις σπουδές μου στη Φιλοσοφική στο Ρέθυμνο και επέστρεψα στη Σαντορίνη. Αντί να συνεχίσω τις σπουδές μου σκεφτόμουν ότι ήθελα να κάνω κάτι δικό μου, κυρίως γιατί έβλεπα ότι οι άνθρωποι λόγω της κρίσης δεν έβρισκαν δουλειές και δεν πληρώνοντα­ν ανάλογα για τα χρόνια των σπουδών τους».

Εκείνο το καλοκαίρι βοηθούσε στο οικογενεια­κό εστιατόριο τους δικούς της, όταν έφτασε ένα «χαρτί» στο σπίτι. Ηταν η άδεια αλιευτικού τουρισμού για την οποία ο πατέρας της είχε αιτηθεί το 2007, εννιά χρόνια πριν. «Το είχαμε σχεδόν ξεχάσει ότι είχαμε ζητήσει άδεια» γελάει η Ανθή. «Σκέφτηκα τότε ότι πολλοί άνθρωποι στην ταβέρνα με ρωτούσαν συχνά πώς θα μπορούσαν να πάνε για ψάρεμα με κάποιο καΐκι και είπα “εγώ θα το κάνω”». Εβγαλε επαγγελματ­ικό δίπλωμα για το καΐκι, απαραίτητο, αν και πολλοί ψαράδες δεν διαθέτουν. Το καΐκι είχε αγοραστεί λίγα χρόνια νωρίτερα από την οικογένειά της για να αλιεύονται τα ψάρια που χρειάζοντα­ν και στη συνέχεια σερβίροντα­ν στην ταβέρνα.

Παραδοσιακ­ό και σύγχρονο

«Ευτυχώς είναι παραδοσιακ­ό, ξύλινο καΐκι», χαμογελάει η Ανθή. Εγιναν μικρές παρεμβάσει­ς: η κουζίνα χρειάστηκε να γίνει πιο λειτουργικ­ή και η τουαλέτα πιο άνετη. Επίσης στήθηκε ένα τραπεζάκι στην κουπαστή για να σερβιριστε­ί με άνεση η ψαριά της ημέρας. Σήμερα, έμπειρη καπετάνισσ­α πια, είναι πολύ χαρούμενη με αυτό που κάνει. «Είναι σαν να βάζεις ένα στοίχημα κάθε μέρα. Θα πιάσεις, δεν θα πιάσεις. Ενας σωστός ψαράς δεν θα ρίξει πολλές φορές στο ίδιο μέρος για να μην ξεκληρίσει όλο το κοπάδι, οπότε χρειάζεται να μετακινηθε­ίς, ακόμα και αν έχεις εντοπίσει ψαρότοπο. Υπάρχουν μέρες καλές και μέρες κακές», λέει με συγκατάβασ­η. Αν υπάρχει μια λέξη που χαρακτηρίζ­ει τα καλοκαίρια της τα τελευταία χρόνια είναι η λέξη «κούραση».

«Το πρωί ξεκινάμε στις 9.30 έως τις 2.30 την πρώτη βόλτα και ύστερα από τις 2.30 το 2ο γκρουπ έως τις 9 το βράδυ. Το απόγευμα είναι πιο ωραία γιατί βλέπεις και το ηλιοβασίλε­μα», εξηγεί. «Δεν επιστρέφω σπίτι πριν από τις 11 το βράδυ κάθε μέρα. Φέτος από τον Μάιο έχουμε ξεκινήσει πολύ δυνατά». Πώς όμως ένας ψαράς θα μπορέσει να επικοινωνή­σει με τους τουρίστες που θα φιλοξενήσε­ι στο καΐκι του; «Οι αλιείς θα πρέπει να εξοικειωθο­ύν με κάποιες βασικές αρχές, που στον τουριστικό κλάδο θεωρούνται αυτονόητες: τη σωστή υποδοχή, την καλή επικοινωνί­α, τον επαγγελματ­ισμό και την ευγένεια στην εξυπηρέτησ­η, τη διασφάλιση μιας θετικής, ευχάριστης και πρωτότυπης εμπειρίας για τους επισκέπτες, βασισμένης στη γνώση του αντικειμέν­ου και την αγάπη για το επάγγελμά τους», τονίζει ο κ. Κεδίκογλου.

Διάθεση και ευγένεια

Η Ανθή λέει ότι τα πράγματα είναι πιο απλά στην πράξη τελικά.

«Καλή διάθεση και ευγένεια. Με λίγα λόγια να συμπεριφέρ­εσαι καλά στους ανθρώπους», λέει. «Στο καΐκι έχω μαζί μου έναν Αιγύπτιο, που τα πρώτα χρόνια δεν ήξερε λέξη αγγλικά. Ομως

όσα κάνει πάνω στο σκάφος για όλους μας είναι από μόνα τους ένας τρόπος επικοινωνί­ας. Ολοι ξέρουν ότι είναι εκεί για να τους βοηθήσει», συμπληρώνε­ι.

Ο Ιωακείμ Καραμολέγκ­ος διοργανώνε­ι επίσης fishing tours στη Σαντορίνη, όμως έχει άλλη εξειδίκευσ­η. «Εχω πελάτες Αμερικανού­ς και Αυστραλούς. Αυτοί θέλουν να ψαρεύουν με καλάμι, όπως βλέπουμε στις ταινίες». Οπως εξηγεί, στην ουσία «νοικιάζει» το σκάφος του σε ένα ή δύο ζευγάρια για ένα ταξίδι πέντε ωρών το οποίο ο ίδιος έχει οργανώσει. «Προσπαθούμ­ε να βγάλουμε ένα ψάρι, συνήθως στείρα, ροφό ή τόνο. Μετά όση ώρα οι τουρίστες κολυμπούν εμείς το μαγειρεύου­με. Ετσι έχουν την ευκαιρία να φάνε ένα φρέσκο ψάρι, το οποίο έπιασαν οι ίδιοι»...

 ?? ?? παρέες τουριστών βγαίνουν με τα καΐκια για ψάρεμα. Αν είναι τυχεροί, θα πιάσουν το δικό τους ψάρι. Σίγουρα θα κολυμπήσου­ν στα καθαρά νερά και θα γευθούν τα φρέσκα εδέσματα –ακόμη κι αν δεν πιάσουν τίποτε– πάνω στο καΐκι, αγναντεύον­τας την Καλντέρα.
παρέες τουριστών βγαίνουν με τα καΐκια για ψάρεμα. Αν είναι τυχεροί, θα πιάσουν το δικό τους ψάρι. Σίγουρα θα κολυμπήσου­ν στα καθαρά νερά και θα γευθούν τα φρέσκα εδέσματα –ακόμη κι αν δεν πιάσουν τίποτε– πάνω στο καΐκι, αγναντεύον­τας την Καλντέρα.
 ?? ?? Μικρές
Μικρές

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece