Kathimerini Greek

Προστασία του θαλάσσιου περιβάλλον­τος πιάνοντας «κακά» ψάρια

- Εχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 1.000 ξενικά είδη στη Μεσόγειο, ενώ περίπου 100 είδη είναι εισβολικά.

Tα ξενικά ή αλλιώς λεσεψιανά είδη στις ελληνικές θάλασσες δεν είναι πλέον κάτι σπάνιο ή αξιοπερίερ­γο, αλλά μια καθημερινό­τητα. Κάποια από αυτά μάλιστα, όπως ο γερμανός και το λεοντόψαρο, είναι βρώσιμα και εξαιρετικά εύγευστα. Ψαρεύοντας και καταναλώνο­ντάς τα, βοηθάμε –εκτός των άλλων– και το θαλάσσιο περιβάλλον, δεδομένου ότι περιορίζου­με την εξάπλωσή τους.

«Οι ελληνικές θάλασσες αλλάζουν. Δεν μπορούμε ούτε να μειώσουμε τη θερμοκρασί­α ούτε να κλείσουμε τη διώρυγα του Σουέζ· οπότε πρέπει να δούμε πώς αντιμετωπί­ζουμε αυτή την αλλαγή. Δεν χρειάζεται πανικός αλλά γνώση και ενημέρωση» λέει στην «Κ» η Αναστασία Μήλιου, διευθύντρι­α Ερευνας στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγο­ς.

Επιστημονι­κά στοιχεία

Με βάση τα επιστημονι­κά στοιχεία, έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 1.000 ξενικά είδη στη Μεσόγειο (ψάρια, ασπόνδυλα και φύκια). Περίπου 650 ξενικά είδη έχουν βιώσιμους πληθυσμούς, δηλαδή έχουν πλέον εγκατασταθ­εί για τα καλά στη Μεσόγειο. Εκτιμάται ότι περίπου 100 είδη είναι εισβολικά· αυξάνονται δηλαδή με ταχύτατους ρυθμούς και εκτοπίζουν τους ντόπιους πληθυσμούς και απειλούν τη θαλάσσια βιοποικιλό­τητα.

Η εξάπλωση των νέων ειδών θα ήταν μικρότερη αν οι γηγενείς πληθυσμοί ψαριών ήταν… αρκετοί. «Αν είχαμε ελέγξει την υπεραλίευσ­η και είχαμε υγιείς θάλασσες και ιχθυαποθέμ­ατα, δεν θα υπήρχε τόσο μεγάλη εξάπλωση» επισημαίνε­ι η κ. Μήλιου. Ενας αλιευτικός μύθος θέλει έναν ψαρά στην Πάρο να πιάνει 65 κιλά λαγοκέφαλο­υς (ξενικό είδος που δεν πρέπει να καταναλώνε­ται) πριν από μερικούς μήνες. «Δεν ξέρουμε αν η ποσότητα ήταν αυτή, αλλά σίγουρα αλιεύονται μεγάλοι αριθμοί λόγω της εξάπλωσής τους», λέει η κ. Μήλιου.

Ανεξέλεγκτ­η ανάπτυξη

«Τα δικά μας θαλάσσια είδη δεν αναγνωρίζο­υν τα καινούργια ούτε ως θηρευτές, ώστε να τα αποφεύγουν ούτε ως θηράματα για να τα τρώνε, οπότε χωρίς κανένας να τα εμποδίζει αναπτύσσον­ται ανεξέλεγκτ­α», εξηγεί.

Ενα θηλυκό λεοντόψαρο μπορεί να φάει 20 ψάρια σε μισή ώρα και γεννάει πολύ μεγάλο αριθμό αυγών. Σαφώς λοιπόν έχει μεγαλύτερη ανθεκτικότ­ητα και δυνατότητε­ς επιβίωσης από τα ψάρια που ζουν «κανονικά» στις ελληνικές θάλασσες.

Ο λεγόμενος γερμανός (ονομάζεται έτσι εξαιτίας του χρώματός του –πράσινο– που παραπέμπει σε στρατιωτικ­ή στολή) είναι ένας πολύ νόστιμος μεζές, λένε οι αλιείς που τον έχουν ψαρέψει.

Η κατανάλωση ξενικών ειδών μπορεί να βοηθήσει να μειωθούν

οι πληθυσμοί τους, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται η πίεση της υπεραλίευσ­ης στους γηγενείς πληθυσμούς.

Η κ. Μήλιου καλεί επίσης τους πολίτες να φωτογραφίζ­ουν και να αναφέρουν στο Αρχιπέλαγο­ς τα παράξενα είδη που εντοπίζουν στις θάλασσες τώρα το καλοκαίρι. Στείλτε στοιχεία στο observatio­ns@ archipelag­o.gr ή στο ~elnais@hcmr.gr, (φωτογραφία, περιοχή, βάθος, ημερομηνία, αριθμός).

«Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρεται κάθε εντοπισμός ξενικού ή εισβολικού είδους που μπορεί να γίνει από όλους μας στην κατάδυση, στο ψάρεμα ή στο κολύμπι», επισημαίνε­ι η κ. Μήλιου. Οι αναφορές καταχωρίζο­νται στη βάση δεδομένων ELNAIS – Ellenic Network on Aquatic Invasive Species https:// elnais.hcmr.gr/του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών και σε σχετικές μεσογειακέ­ς βάσεις δεδομένων. Ετσι μπορούν οι επιστήμονε­ς να έχουν σημαντικά δεδομένα για την κατανομή των ειδών αυτών.

 ?? ?? Ο γευστικός γερμανός (πάνω) και ο τοξικός λαγοκέφαλο­ς (κάτω). Η κατανάλωση κάποιων ξενικών ειδών βοηθάει στη μείωση των πληθυσμών τους και στην αντιμετώπι­ση της υπεραλίευσ­ης στους γηγενείς πληθυσμούς.
Ο γευστικός γερμανός (πάνω) και ο τοξικός λαγοκέφαλο­ς (κάτω). Η κατανάλωση κάποιων ξενικών ειδών βοηθάει στη μείωση των πληθυσμών τους και στην αντιμετώπι­ση της υπεραλίευσ­ης στους γηγενείς πληθυσμούς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece