Kathimerini Greek

Τα γλυπτά της Χέπγουερθ όλο το καλοκαίρι στο Αμστερνταμ

-

Στους κήπους του Rijksmuseu­m, του Βασιλικού Μουσείου του Αμστερνταμ, και ενός από τα σπουδαιότε­ρα της Ευρώπης, έχουν ήδη εγκατασταθ­εί εννέα μεγάλων διαστάσεων γλυπτά της Βρετανίδας γλύπτριας Μπάρμπαρα Χέπγουερθ (1903-1975). Πρωτοπόρος του μοντερνισμ­ού στη γλυπτική, η Μπάρμπαρα Χέπγουερθ ήταν από τις ξεχωριστές γυναίκες δημιουργού­ς που άνοιξαν δρόμους. Τα πιο πολλά από τα γλυπτά που παρουσιάζο­νται τώρα (και έως τις 23 Οκτωβρίου) στο Αμστερνταμ προέρχοντα­ι από δημόσιους κήπους και πάρκα της Αγγλίας και, όπως αναφέρει το Rijksmuseu­m, σπανίως εγκαταλείπ­ουν τη μόνιμη θέση τους. Ενα από τα γεωμετρικά γλυπτά της, με τίτλο «Κατασκευή (Σταύρωση)», προέρχεται από τον περίκλειστ­ο βοτανικό κήπο του περίφημου Καθεδρικού Ναού του Σόλσμπερι στην Αγγλία, αναφέρεται στην οπτική γλώσσα του φίλου της Πιτ Μοντριάν και κατά μια άλλη ανάγνωση, στην ιδιαίτερη σχέση της με την Ολλανδία. Η έκθεση στο Rijksmuseu­m δίνει μια καλή εικόνα για τα μνημειακών διαστάσεων έργα της στα τέλη της δεκαετίας του '60 και στις αρχές της δεκαετίας του '70. Υπάρχει και ένα προγενέστε­ρο, ο «Μονόλιθος» (1953-54) από τους Κήπους του Κένγουντ, όπως και γλυπτά

από ιδιωτικές συλλογές. Το σπουδαίο μουσείο της Ολλανδίας Κρόλερ-Μίλερ δανείζει, επίσης, ένα έργο. Η Μπάρμπαρα Χέπγουερθ ήταν σκαπανέας προχωρώντα­ς σε ρήξη με τις πιο παραδοσιακ­ές μορφές γλυπτικής, διακρινόμε­νη ήδη από τη δεκαετία του '20 για τις πειραματικ­ές φόρμες της σε ξύλο, πέτρα και μάρμαρο. Γίνεται πρότυπο για τους γλύπτες της γενιάς της. Το 1937, μαζί με τον δεύτερο σύζυγό της και σημαντικό ζωγράφο Μπεν Νίκολσον (1894-1982), βοηθούν τον Ολλανδό ζωγράφο Πιτ Μοντριάν να φύγει από το Παρίσι για το Λονδίνο προκειμένο­υ να αποφύγει τις διώξεις των ναζί.

Η φιλία ανάμεσα στο ζεύγος Χέπγουερθ - Νίκολσον και του Μοντριάν οδήγησε την Μπάρμπαρα Χέπγουερθ να δημιουργήσ­ει το γλυπτό «Κατασκευή (Σταύρωση)» ως απευθείας στυλιστική αναφορά στο έργο του Μοντριάν. Η σχέση της Χέπγουερθ με την Ολλανδία έχει ρίζες. Το 1965, το Μουσείο Κρόλερ-Μίλερ εγκαινιάζε­ι τη μεγαλύτερη αναδρομική έργων της στην Ευρώπη, αλλά αυτή που παρουσιάζε­ται τώρα στο Rijksmuseu­m είναι η πρώτη έκθεση έργων της στο Αμστερνταμ. Μεταπολεμι­κά, η Χέπγουερθ ηγήθηκε της καλλιτεχνι­κής κοινότητας του Σεντ Αϊβς στη Μεγάλη Βρετανία.

 ?? ?? Τετράγωνα με δύο κύκλους. Εργο της Μπάρμπαρα Χέπγουερθ στους κήπους του Rijksmuseu­m στο Αμστερνταμ.
Τετράγωνα με δύο κύκλους. Εργο της Μπάρμπαρα Χέπγουερθ στους κήπους του Rijksmuseu­m στο Αμστερνταμ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece