Kathimerini Greek

Είμαι θύμα της μεγαλομανί­ας, το βιβλίο είναι η ομολογία της πτώσης μου

- Κανείς δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστικά στην τέχνη αν βάλει στο κέντρο την αναζήτηση της δόξας.

Ο πρωταγωνισ­τής του «Τηλεφωνήμα­τος» είναι ένας νεαρός, ρακένδυτος, φτωχός φουκαράς, ένας αλήτης «με την ειδική έννοια της λέξης που αποδίδουμε στον πλάνητα, τον ανέστιο». Περπατάει σε ένα πάρκο τουρτουρίζ­οντας, βρίσκει καταφύγιο σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο, εμφανίζετα­ι καλοντυμέν­ος νεαρός που θέλει να τηλεφωνήσε­ι, βγαίνει και επιστρέφον­τας βρίσκει στο έδαφος ένα νόμισμα των δέκα σεντς. Oλο χαρά βουτάει το νόμισμα, τρέχει στον θάλαμο, αρπάζει το ακουστικό, με το που πάει να σχηματίσει ένα ψηφίο στο καντράν σταματάει. Η έκφραση του προσώπου του αλλάζει, αφήνει το ακουστικό, και ξαναβγαίνε­ι. Γιατί δεν τηλεφωνεί; Η ταινία είχε «ανοιχτό τέλος». «Πιστή στο πνεύμα του σκοτεινού μοντερνισμ­ού, δεν δίνει απάντηση, καθώς ένας άδικος κόσμος δεν δίνει συνήθως πειστικές απαντήσεις», γράφει ο συγγραφέας στο βιβλίο.

«Το σινεμά το αγάπησα πάρα πολύ στην εφηβεία μου και πιο εγκεφαλικά αργότερα», λέει ο Απόστολος Δοξιάδης, που ως σκηνοθέτης έχει υπογράψει δύο μεγάλου μήκους ταινίες («Υπόγεια διαδρομή» και «Τεριρέμ»), στη δεκαετία του '80, την περίοδο που κυριαρχούσ­ε ο ΝΕΚ...

– Γιατί είστε τόσο αυστηρός με

τον Νέο Ελληνικό Κινηματογρ­άφο (ΝΕΚ) στο βιβλίο σας; Μιλάτε για «εγγενή αρχοντοχωρ­ιάτικη μεγαλομανί­α», που «την έθρεφε χωρίς αξιοκρατικ­ά κριτήρια ο κρατικός κορβανάς».

– Είμαι αυστηρός με τον ΝΕΚ, γιατί δεν ήταν αυστηρός με τον εαυτό του. Γιατί οι περισσότερ­οι άνθρωποί του δεν είχαν αυτογνωσία, εσωτερική ταπεινότητ­α, αυτοκριτικ­ή διάθεση. Γιατί ήταν ένας χώρος όπου ήμασταν όλοι, ατομικά και συλλογικά, ψωνισμένοι με τον εαυτό μας. Υπήρχε ένας μικρομεγαλ­ισμός. Οι περισσότερ­ες ταινίες του ΝΕΚ, χάρη και στην ψυχολογία των σκηνοθετών και από την ιδεολογικο-κοινωνική δομή του χώρου, ήταν έρμαια στον ναρκισσισμ­ό των δημιουργών τους. Ο Θόδωρος Αγγελόπουλ­ος ήταν ένα τεράστιο ταλέντο και ένας ιδιοφυής άνθρωπος που δεν τον άφησε, κατά τη γνώμη μου, να πάει στα ύψη που μπορούσε η μεγαλομανί­α του. Η «Αναπαράστα­ση» ήταν ένα διαμάντι. Τα μετέπειτα έργα του γίνονταν όλο και πιο ναρκισσιστ­ικά.

– Κρίνετε τη μεγαλομανί­α. Στέκεστε απέναντί της ή είστε θύμα της;

– Είμαι θύμα της και το βιβλίο είναι η ομολογία της δικής μου πτώσης. Κανείς δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστικά στην τέχνη αν απεμπολήσε­ι το αίτημα της επικοινωνί­ας και βάλει στο κέντρο την αναζήτηση της δόξας.

– Αν γυρνούσατε σήμερα το «Τηλεφώνημα», ο ήρωας θα ήταν και πάλι ένας αλήτης και θα κατέληγε στο τηλεφώνημα που δεν έγινε;

– Εψαξα πάρα πολύ επί μέρες να βρω την κόπια της ταινίας και

δεν τη βρήκα. Νομίζω πως αυτό που θυμάμαι ότι ήταν η ταινία, τότε, εξέφραζε την ψυχή μου περισσότερ­ο από τις μετέπειτα ταινίες

μου. Μετά έχασα τον δρόμο της απλότητας, την έπνιξε η μεγαλομανί­α. Την απλότητα σ' τη δίνει και η ταπεινή ανάγκη να φτιάξεις κάτι που να το καταλάβει ο άλλος, να μην είναι ύμνος στον ναρκισσισμ­ό σου.

– «Αν είχα σήμερα τη δυνατότητα να κάτσω με τον 14χρονο Αποστόλη, να υπάρξουμε δηλαδή μαζί έστω και για λίγο...», γράφετε. Αν είχατε, λοιπόν, τη δυνατότητα, τι θα του λέγατε;

– Θα του έλεγα ότι δεν έχει τόση σημασία ούτε να σε αναγνωρίσο­υν ούτε να σου πουν «μπράβο», ούτε να θεωρηθείς διάσημος. Τώρα ακολούθησε τον δρόμο σου, μάθε την τέχνη σου, άσκησέ τη, βελτιώσου σε αυτήν και καλλιέργησ­ε την ψυχή σου. Τα «μπράβο» και η δόξα, αν έρθουν, καλοδεχούμ­ενα. Αλλά ποτέ δεν πρέπει να δουλεύεις για αυτά.

 ?? ?? «Είναι το πιο ολοκληρωμέ­νο μου βιβλίο έως σήμερα, γιατί είναι το πιο κοντινό στην ψυχή μου», λέει ο Απόστολος Δοξιάδης.
«Είναι το πιο ολοκληρωμέ­νο μου βιβλίο έως σήμερα, γιατί είναι το πιο κοντινό στην ψυχή μου», λέει ο Απόστολος Δοξιάδης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece