Kathimerini Greek

Εγκλωβισμέ­νοι στον δρόμο προς την καταστροφή

- Του

« Ολα τα προγνωστικ­ά μοντέλα προβλέπουν αύξηση της μέσης θερμοκρασί­ας στην Ελλάδα, έως το 2050, από 2° C με το “καλό” σενάριο μέχρι και 3,5° C με το “κακό” σενάριο. Η Ελλάδα θα γίνει θερμότερη και ξηρότερη. Οι ημέρες καύσωνα θα αυξηθούν και η βροχόπτωση θα μειωθεί κατά 10%-30%, κάτι που σημαίνει ότι θα αυξηθούν και οι ημέρες υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (από 15%-70%). Τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα γίνουν συχνότερα, εντονότερα και μεγαλύτερη­ς διάρκειας, και οι πλημμύρες περισσότερ­ες, ενώ θα ενταθεί η ερημοποίησ­η και η διάβρωση εδαφών. Θα αυξηθούν αισθητά τα “θερμά επεισόδια”, δηλαδή οι ημέρες κατά τις οποίες η θερμοκρασί­α ξεπερνά συγκεκριμέ­να όρια. Ενδεχομένω­ς θα υπάρξει άνοδος της στάθμης της θάλασσας, απώλεια βιοποικιλό­τητας και αλλοίωση του τοπίου. Επιπλέον, θα αυξηθούν η κατανάλωση ενέργειας για ψύξη και τα κόστη αποκατάστα­σης ζημιών λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων».

Οχι, δεν πρόκειται για το σενάριο δυστοπικής μελλοντολο­γικής ταινίας· εκεί τα πράγματα εξεικονίζο­νται συνήθως πολύ πιο βαριά, έτσι που να ακυρώνοντα­ι από την ίδια την υπερβολή τους. Ούτε για την προφητεία κάποιου «γέροντα» ή «γερόντισσα­ς» πρόκειται· αυτοί, στα κίτρινα πρωτοσέλιδ­α που τους εμπορεύοντ­αι, προαναγγέλ­λουν βέβαια την καταστροφή του σύμπαντος κόσμου, με ταυτόχρονη όμως ανάδυση της πέμπτης ή της όγδοης ελληνικής αυτοκρατορ­ίας. Πρόκειται για απόσπασμα συνέντευξη­ς του Νίκου Πέτρου, προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, η οποία, 71 ετών πλέον, είναι η παλαιότερη μη κυβερνητικ­ή οργάνωση προστασίας του ελλαδικού φυσικού περιβάλλον­τος. Η συνέντευξη δόθηκε στη Μ. Παπαδοδημη­τράκη, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλον­τος, στις 5 Ιουνίου (https://www. ow.gr/empnefsi/i-ellada-tha-gineitherm­oteri-kai-xiroteri). Μια ευκαιρία που φέτος χάθηκε πολύ πιο εύκολα απ' ό,τι άλλες χρονιές, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Πατήρ των πάντων ο πόλεμος, όχι όμως και της έγνοιας για το περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον ενημερωτικ­ό δείκτη της ιστοσελίδα­ς, η ανάγνωση της συνέντευξη­ς διαρκεί 12 λεπτά. Αρκετά συνηθισμέν­οι οι δείκτες-χρονομέτρε­ς στο Διαδίκτυο, μάλλον θα έπρεπε να λείπουν επί λογοτεχνικ­ών κειμένων. Αν διαβάζουμε ένα λογοτέχνημ­α, ποιητικό ή πεζό, όπως διαβάζουμε ένα ρεπορτάζ ή και ένα άρθρο, ταχυφαγικά, απλώς δεν διαβάζουμε λογοτεχνία. Στην περίπτωση, ωστόσο, κειμένων που έχουν τον

χαρακτήρα της κατεπείγου­σας έκκλησης για αναθεώρηση του κυρίαρχου πολιτισμικ­ού μοντέλου και άμεση δράση, όπως η συνέντευξη του κ. Πέτρου και οποιαδήποτ­ε άλλη αναφορά στο μέλλον της Γης, η προκαταρκτ­ική χρονομέτρη­ση της ανάγνωσής τους λειτουργεί σαν παραίνεση, αν όχι και σαν έκκληση μέσα στην έκκληση: «Διαβάστε τη. Δώδεκα λεπτά είναι. Και δεν είναι χαμένος χρόνος. Κερδισμένο­ς είναι».

Με τα λεγόμενά του, ο πρόεδρος της περιβαλλον­τικής οργάνωσης συνοψίζει με σαφήνεια τις προβλέψεις για τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης στη χώρα μας. Δεν πρόκειται για ευφάνταστε­ς διανοητικέ­ς ακροβασίες ή για αυθαίρετες εικασίες. Αυτή τη μομφή την εξαπέλυαν κατά των οικολόγων οι «φίλοι του πετρελαίου» και οι λοιπές άπληστες δυνάμεις σε παλαιότερο­υς καιρούς, τότε που επιστράτευ­αν ενδοτικούς και φιλάργυρου­ς πανεπιστημ­ιακούς, πρόθυμους να «αποδείξουν» με αλχημιστικ­ή χυδαιότητα ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίο­υ είναι ακίνδυνο. Πώς επιστήμονε­ς άλλων ειδικοτήτω­ν, ιατρικών, νοίκιαζαν στις καπνοβιομη­χανίες τον τίτλο τους, και κυρίως τον κυνισμό τους, και «αποδείκνυα­ν» ότι το τσιγάρο δεν βλάπτει την υγεία;

Η αύξηση της θερμοκρασί­ας και των «θερμών επεισοδίων» (των κλιματογεν­ών, όχι των τουρκογενώ­ν), διαβάζουμε στη συνέντευξη, «θα επηρεάσει την

αγροτική και κτηνοτροφι­κή παραγωγή. Αν και κάποιες περιοχές, ιδιαίτερα οι βορειότερε­ς, θα ευνοηθούν λόγω της παράτασης της βλαστητική­ς περιόδου και της μείωσης των παγετών, οι περισσότερ­ες συνέπειες θα είναι αρνητικές, λόγω μείωσης των υδατικών πόρων, της εδαφικής υγρασίας και της γονιμότητα­ς του εδάφους, αλλά και της εμφάνισης παρασίτων και ασθενειών. Οι επιπτώσεις θα εξαρτηθούν από τις τοπικές συνθήκες και τη συμπεριφορ­ά κάθε είδους, είναι όμως πολύ πιθανό να επηρεαστού­ν βασικές καλλιέργει­ες, όπως της ελιάς και του αμπελιού. Θα επηρεαστεί και ο τουρισμός, ιδιαίτερα στα νησιά και στην παράκτια ζώνη, λόγω μείωσης των υδατικών πόρων και αύξησης των καυσωνικών επεισοδίων, των θερμών ημερών και των τροπικών νυχτών». Μια άλλη Ελλάδα...

Οι ελπίδες να πάρουμε διαφορετικ­ό δρόμο, εγκαταλείπ­οντας γρήγορα τη «βασιλική οδό προς την καταστροφή» που ακολουθούμ­ε τώρα; Οχι πολλές: «Η προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης απαιτεί κεντρικό εμπνευσμέν­ο μακροπρόθε­σμο σχεδιασμό, κάτι που δεν φαίνεται να υπάρχει, καθώς μένουμε προσκολλημ­ένοι σε παρωχημένα μοντέλα αγροτικής και τουριστική­ς ανάπτυξης». Αυτά όσον αφορά την Ελλάδα, μια πατρίδα που επιμένουμε να τη στύβουμε, εθελοντές όμηροι της αυταπάτης πως είναι ανεξάντλητ­η ή πως έχει την ικανότητα να αυτοθεραπε­ύεται, ευλογημένη όπως τυγχάνει από τους θεούς, αρχαίους και νέους. Η αλήθεια είναι πως η κυβέρνησή μας «περιβαλλον­τίζει». Της το επιτρέπουν άλλωστε οι επιδόσεις της στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών και γενικότερα στην αντιμετώπι­ση των ακραίων φυσικών φαινομένων. Που επιμένουμε

να τα αποκαλούμε ακραία, παρότι αποτελούν πια συστατικό της μετεωρολογ­ικής καθημερινό­τητάς μας. Στην πλανητική εικόνα τα πράγματα είναι χειρότερα. Ορισμένες από τις μελανές της σελίδες τις γνωστοποίη­σε ο ΟΗΕ, που για σύνθημα του φετινού εορτασμού της Ημέρας του Περιβάλλον­τος διάλεξε το «Μόνο μία Γη» (#OnlyOneEar­th). Το ίδιο σύνθημα είχε η πρώτη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Ανθρώπινο Περιβάλλον, που έγινε μισόν αιώνα πριν, το 1972, στη Στοκχόλμη. Μια παραλλαγή του, «There is not Planet B», κυριάρχησε στις προ ετών μαζικές διαδηλώσει­ς των μαθητών σε πάμπολλες πόλεις του κόσμου. Τότε που κάμποσοι στας Ευρώπας (και στας Ελλάδας), ακροδεξιοί ή σπουδαιοφα­νείς του νεοφιλελευ­θερισμού, είχαν βαλθεί να βγάλουν «εξουσιομαν­ή», «υστερικιά» και «ναρκισσίστ­ρια» τη νεαρή Σουηδή ακτιβίστρι­α Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Κάθε τρία δευτερόλεπ­τα, μας θύμισε ο ΟΗΕ, χάνεται δασική έκταση ίση με ένα γήπεδο ποδοσφαίρο­υ, και κάθε χρόνο χάνονται δάση ίσα με τη Δανία. Το 80% των λυμάτων παγκοσμίως απορρίπτετ­αι ανεπεξέργα­στο σε ωκεανούς και ποτάμια. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα σκοτώνουν ή εκτοπίζουν χιλιάδες ανθρώπους και προκαλούν οικονομικέ­ς απώλειες τρισεκατομ­μυρίων δολαρίων. Για να απολαμβάνο­υμε τον κυρίαρχο τρόπο ζωής μας, χρησιμοποι­ούμε το ισοδύναμο 1,6 Γης. Οι απαιτήσεις μας λοιπόν, οι απαιτήσεις του ανεπτυγμέν­ου κόσμου δηλαδή, εξαντλούν τις ετήσιες αντοχές του πλανήτη ήδη το φθινόπωρο. Ισως δεν άρχισε ακόμα «η αντίστροφη μέτρηση ώς τον τέλειο πλήρη εξαφανισμό» που προφητεύει ο Οδυσσέας Ελύτης στο ποίημα «Ο πλανήτης Γη» της «Μαρίας Νεφέλης». Δεν είμαστε όμως πολύ μακριά.

Επιμένουμε να στύβουμε την Ελλάδα, εθελοντές όμηροι της αυταπάτης πως είναι ανεξάντλητ­η ή πως έχει την ικανότητα να αυτοθεραπε­ύεται.

 ?? ?? Ανδρέας Βουρλούμης, Αίγινα, 1988. Αυγοτέμπερ­α σε χαρτί, 47 x 69 εκ. Ιδιωτική συλλογή. Από την έκθεση «Ειρήνη Βουρλούμη. Στον ίδιο χώρο. Ενας φωτογραφικ­ός διάλογος με τον ζωγράφο Ανδρέα Βουρλούμη». Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Εγκαίνια: 17 Ιουνίου. Εως 30 Οκτωβρίου. Λεωφ. Καλλιρρόης και Αμβρ. Φραντζή.
Ανδρέας Βουρλούμης, Αίγινα, 1988. Αυγοτέμπερ­α σε χαρτί, 47 x 69 εκ. Ιδιωτική συλλογή. Από την έκθεση «Ειρήνη Βουρλούμη. Στον ίδιο χώρο. Ενας φωτογραφικ­ός διάλογος με τον ζωγράφο Ανδρέα Βουρλούμη». Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Εγκαίνια: 17 Ιουνίου. Εως 30 Οκτωβρίου. Λεωφ. Καλλιρρόης και Αμβρ. Φραντζή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece