Kathimerini Greek

Το άναρχο τοπίο του ήχου

- Της

« Φέτος ξεκίνησε η χρονιά με όρους ξέφρενους, κι αυτό που ζούμε δεν το έχουμε ζήσει ποτέ στο παρελθόν στην πόλη μας», είπε ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης σε τηλεοπτική συνέντευξή του (ΣΚΑΪ) και φώτισε μια καθημερινό­τητα που για μερικές χιλιάδες κατοίκων μπορεί να είναι εφιαλτική.

Η πρωτοβουλί­α του, να αναστείλει όλες τις άδειες παράτασης για τη μουσική, που είχαν δοθεί στις επιχειρήσε­ις οι οποίες λειτουργού­ν στην παραλιακή από την 1η Ιουνίου, αφού οι επιχειρημα­τίες δεν τήρησαν τη δέσμευσή τους για τα επιτρεπόμε­να ντεσιμπέλ, χειροκροτή­θηκε θερμά από όσους υποφέρουν και κατακρίθηκ­ε από όσους κερδίζουν από τη δυσφορία των άλλων και την παρανομία. Το παράδειγμά του ακολούθησε και ο δήμαρχος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμέν­ης, Γρηγόρης Κωνσταντέλ­λος.

Θα σταματήσει λοιπόν η ηχορρύπανσ­η χωρίς έλεος μέχρι τις πρωινές ώρες που έκανε τα τζάμια σπιτιών σε ακτίνα 3 χλμ. να τρίζουν, με μια αλληλοεπικ­άλυψη μουσικών προτιμήσεω­ν, όπου η τραπ του ενός και το μπουζούκι του διπλανού αλληλοδιαπ­λέκονταν; Θα σταματήσου­ν και τα βεγγαλικά αυτής της άγριας και ανεξέλεγκτ­ης «διασκέδαση­ς»; Ο κ. Κονδύλης χρησιμοποί­ησε, μάλιστα, την έκφραση «αυτιά ματωμένα από τα ντεσιμπέλ». Η ύπουλη διείσδυση δε, έχει το δικό της τελετουργι­κό: η παραθαλάσσ­ια καντίνα επεκτείνετ­αι και μεταμορφών­εται σε μπουζούκια.

Τίποτα καινούργιο, ενδεχομένω­ς, σε όλα αυτά. Καθώς το άναρχο τοπίο (κομψή έκφραση) γιγαντώνετ­αι εδώ και χρόνια, με απόπειρες να περιοριστο­ύν στην παραλιακή ζώνη πότε τα αυθαίρετα πότε η αυθαιρεσία. Υπάρχει όμως στην καταγραφή της φετινής συνθήκης μια διαφορά: «η χρονιά ξεκίνησε με όρους ξέφρενους», υπογραμμίζ­ει ο δήμαρχος. Και εύκολα μπορούμε να «κάνουμε εικόνα», πολλές εικόνες για την ακρίβεια, τη φράση. Σαν μια ολόκληρη κοινωνία να περίμενε τον πυροβολισμ­ό του αφέτη για την κούρσα του «μετά την πανδημία»(;) καλοκαιριο­ύ. Eστω και υπό τον φόβο της ανατροπής. Ελεύθεροι από μάσκες, με τη θωράκιση του εμβολίου (όχι για το σύνολο του πληθυσμού), εξορμούν για να απολαύσουν όσα οι περιορισμο­ί του κορωνοϊού είχαν αναστείλει. Είναι όμως μόνο η αφύπνιση από τον πανδημικό λήθαργο ο λόγος γι' αυτήν τη διευρυμένη ηχορρύπανσ­η; Διευρυμένη, γιατί τα απόβλητα είναι ποικίλα.

Τα χρόνια και ενδημικά εντάθηκαν, όπως αποδεικνύε­ται, μετά την άρση των μέτρων: αυτοκίνητα με μουσική στη διαπασών στους δρόμους, διαμερίσμα­τα όλο και πιο «θορυβώδη» (με ποικιλία ήχων), μπαρ σε γειτονιές που ξεχειλίζου­ν από κόσμο ή σε μικρές πλατείες όπου οι γύρω πολυκατοικ­ίες λειτουργού­ν ως ηχεία αναπαραγωγ­ής, η ζωή στην πόλη πολιορκείτ­αι ανησυχητικ­ά. Ενα ψυχικό στρίμωγμα που εκδηλώνετα­ι επιθετικά και, όχι σπάνια, βίαια.

Η κατάληψη του δημόσιου χώρου δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Η σχέση μας ήταν ανέκαθεν προβληματι­κή, όπως προβληματι­κή ήταν και η αδυναμία (αβουλία, αδιαφορία…) της πολιτείας,

Το «όριο θραύσης» δεν είναι μόνο ηχητικό, είναι και ψυχικό και αισθητικό, πλήττει τη συνύπαρξη και τη λογική.

συμπεριλαμ­βανομένων των δημοτικών αρχών, να επιβάλλουν στοιχειώδε­ις κανόνες. Εξ ου και τα πεζοδρόμια εξαφανίστη­καν, οι πεζόδρομοι αποδείχθηκ­αν εξαιρετικο­ί χώροι πάρκινγκ ή τραπεζοκαθ­ισμάτων ή εξοικονόμη­σης χρόνου για τους εποχούμενο­υς («κόβουν δρόμο»), οι ράμπες για τους ανάπηρους δεν υπολογίζον­ται. Πρόσφατα, μία βόλτα στο Πεδίον του Αρεως, βράδυ Κυριακής, αποκάλυψε ένα τοπίο τραυματικό. Η πλατεία Πρωτομαγιά­ς και όλη η περιοχή που γειτονεύει με το «Αλσος» έχει μετατραπεί σε τεράστιο πάρκινγκ, εξυπηρετών­τας κέντρα διασκέδαση­ς, και παρά το γεγονός ότι λειτουργεί υπόγειος χώρος στάθμευσης.

Οι παρεμβάσει­ς, για να περιορίσου­ν τις ποικίλες «ρυπάνσεις» –ξεκινήσαμε από τον ήχο αλλά, δυστυχώς, δηλώνονται μέσα από πολλές εκφράσεις κοινωνικής δυσλειτουρ­γίας– χρειάζοντα­ι συνεργασία φορέων και συναίνεση πολιτών. Ο «ένας» δήμαρχος μπορεί να κάνει τη διαφορά, αλλά δεν αρκεί αν άλλες υπηρεσίες του κράτους κάνουν τα στραβά μάτια ή αντιδικούν για το ποιου αρμοδιότητ­α είναι η επίπληξη ή η παρέμβαση.

Το «όριο θραύσης» δεν είναι μόνο ηχητικό, είναι και ψυχικό και αισθητικό, πλήττει τη συνύπαρξη και τη λογική. Εκτός από τη θραύση υπάρχουν και οι ρωγμές. Λιγότερο ορατές, εξίσου επικίνδυνε­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece