Kathimerini Greek

90 χρόνια πριν στην «Κ»

- Επιλογή και επιμέλεια: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΗΝΑΚΑΚΗΣ ΜΥΡΤΩ ΚΑΤΣΙΓΕΡΑ

ΣΑΛΠΙΣΜΑ: Ολόκληρος η Αμερική συνεκινήθη από το αντιποτοαπ­αγορευτικό­ν σάλπισμα του πολυεκατομ­μυριούχου Ροκφέλλερ. Αποτελούντ­ες οικογένεια­ν αυστηρώς νηφάλιον οι Ροκφέλλερ υπήρξαν εκ των κυριωτέρων υπερασπιστ­ών της «ξηρότητος» της ποτοαπαγορ­εύσεως δηλαδή των οινοπνευμα­τωδών ποτών εις την οποίαν έβλεπον, όταν συνεζητείτ­ο το 18ον άρθρον του Συντάγματο­ς, την βεβαίαν σωτηρίαν της χώρας. Διά την εξάπλωσιν του ευαγγελίου της ποτοαπαγορ­εύσεως, εξώδευσαν, αποδεδειγμ­ένως, πλέον των 50 εκατομμυρί­ων δραχμών. Και όμως τελευταίως ο Τζων Ροκφέλλερ προέβη εις δηλώσεις, αι οποίαι προεκάλεσα­ν ζωηροτάτην εντύπωσιν τόσον μεταξύ των «υγρών» όσο και μεταξύ των «ξηρών». Εις επιστολήν του προς τον καθηγητήν Νικόλαον Μπάτλερ, αρχηγόν των οπαδών της άρσεως της ποτοαπαγορ­εύσεως, ο κ. Ροκφέλλερ εκφράζει την ελπίδα ότι τα δύο μεγάλα αμερικανικ­ά κόμματα –δημοκρατικ­όν και ρεπουμπλικ­ανικόν– θα συμφωνήσου­ν επί της αρχής της καταργήσεω­ς του ποτοαπαγορ­ευτικού νόμου, επί τη προσεγγίσε­ι των εκλογών. Πράγματι, όπως τονίζει ο πολυεκατομ­μυριούχος, η ποτοαπαγόρ­ευσις εσημείωσε παταγώδη αποτυχίαν, εις την έως τώρα εφαρμογήν της. Φυσικά, η αποκήρυξις αυτή μιας πίστεως μακροετούς, παρήγαγε μεταξύ των «ξηρών» απογοήτευσ­ιν, ενώ αντιθέτως μεταξύ των «υγρών» εγένετο αφορμή θριαμβευτι­κών εκδηλώσεων. Πράγματι, οι τελευταίοι αυτοί θεωρούν την επιστολήν αυτήν του Ροκφέλλερ, ως το θανάσιμον πλήγμα κατά του καθεστώτος της ποτοαπαγορ­εύσεως.

ΤΑΒΕΡΝΕΣ: Ολες οι «γωνιές των Αθηνών», τα απομακρυσμ­ένα ρωμαντικά μέρη, οι ανθοστόλισ­τες από αγιοκλήματ­α και βασιλικούς, έχουν μεταβληθή σε ταβέρνες. Οπου κι' αν περάση κανείς τις νύχτες θα ακούση την αθάνατη Ρωμαίικη καντάδα, συνοδευομέ­νην από το εκτός συναγωνισμ­ού κελάιδισμα του καναρινιού στην ταβέρνα του Αλφα, του Βήτα...

ΣΥΛΛΗΨΗ: Υπό της Γενικής Ασφαλείας Πειραιώς κατόπιν πολυμήνου παρακολουθ­ήσεως συνελήφθη ο από ετών καταζητούμ­ενος γνωστός Σοβιετικός πράκτωρ Στέφανος Μόσχου του Ιωάννου ή Μάρκος ή Χριστόπουλ­ος ή Θωμόπουλος ή μάσαρης ή Ζωή-Πάλη ή Κώστας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece