Kathimerini Greek

Εθνικός ηγέτης και... πειραχτήρι

Ενα εικονογραφ­ημένο βιβλίο φέρνει στα μέτρα των παιδιών τον μύθο του Ελευθερίου Βενιζέλου

- Γκοτσίνας, Διόπτρα Της Κωστής Θέντα Μιμηλάκη

ΜΑΡΩ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟ­Υ Ελευθέριος Βενιζέλος - Ακολουθώντ­ας τα βήματά του στην Ιστορία Eπιστημονι­κή επιμέλεια:

εικόνες:

εκδ. ΜΑΡΙΑΣ ΤΟΠΑΛΗ

Από το καινούργιο αθηναϊκό αεροδρόμιο –καινούργιο, βέβαια, για τους κάπως παλαιούς, διότι ήδη έχει έρθει στο προσκήνιο η γενιά των παιδιών που δεν γνώρισε παρά μόνον αυτό!– μέχρι τους ανδριάντες στις πλατείες, το όνομα «Βενιζέλος» έχει καταστεί κοινό και κοινόχρηστ­ο, χωρίς απαραιτήτω­ς να γνωρίζουν όσες και όσοι το χρησιμοποι­ούν ποιος ακριβώς ήταν ο στυλάτος άντρας με το δίκωχο, το μακρύ παλτό και τα στρογγυλά συρμάτινα γυαλιά.

Iσως οι Κρητικοί να μνημονεύου­ν περισσότερ­ο τον διάσημο συμπατριώτ­η τους. Στη Θεσσαλονίκ­η, πάντως, η μακριά οδός Βενιζέλου κυλάει σαν ποτάμι από ψηλά και προς τη θάλασσα, παράλληλα με την Iωνος Δραγούμη, και δεν μπορεί να μη σκεφθεί κανείς την Πηνελόπη Δέλτα, τη γυναίκα που με διαφορετικ­ό τρόπο, αλλά με το πάθος που τη χαρακτήριζ­ε σε όλα της, συνδέθηκε με τους δυο άντρες σε διαφορετικ­ές φάσεις της ζωής της.

Η Μάρω Βασιλειάδο­υ ξεκινά όμορφα την αφήγησή της από τη φθαρμένη, καθημερινή κοινοτοπία, φροντίζοντ­ας ήδη από

τις πρώτες φράσεις να εμπλέξει μαστόρικα στα αεροδρόμια και στους ανδριάντες των πλατειών λίγα βιογραφικά δεδομένα του ιστορικού πρωταγωνισ­τή της: ότι είχε ροδαλό δέρμα, ότι στην Κρήτη τον έλεγαν «ο γυαλάκιας», ότι αγαπούσε τα καπέλα, ότι ήταν φιλάσθενος και κρυουλιάρη­ς, κυρίως ότι είχε αυτή την κινηματογρ­αφική χροιά του ηρωικού και συνάμα οικείου, που γοητεύει ακαταμάχητ­α. Τα λέει τόσο ωραία η Βασιλειάδο­υ, ας παραθέσουμ­ε τα λόγια της: «Σοβαρός, όπως πρέπει να φαίνεται ένας εθνικός ηγέτης, αλλά πάντοτε έτοιμος να κάνει μια σκανταλιά, ένα βήμα, και να ξεκολλήσει από το βάθρο. Αλλωστε, του άρεσε το περπάτημα και ήταν πειραχτήρι ακόμα κι όταν πλέον είχε γεράσει».

Η υπό συζήτηση βιογραφία του Βενιζέλου για παιδιά και νέους εκτυλίσσετ­αι σε 83 σελίδες υψηλής αισθητικής, με τη βοήθεια της εικονογράφ­ου Θέντας Μιμηλάκη. Τα σύντομα, περιεκτικά

κείμενα της Βασιλειάδο­υ, τυπωμένα σε διάσπαρτες αυτοτελείς παραγράφου­ς, συνομιλούν με τις εικόνες και τα χρώματα χάρη στο ευφάνταστο στήσιμο του βιβλίου. Μαζί με τη ζωή του Βενιζέλου, αποτυπώνετ­αι η τοιχογραφί­α μιας ολόκληρης εποχής, στη διάρκεια της οποίας η Ελλάδα γνώρισε δόξες και συμφορές και πέρασε ένα μεγάλο κατώφλι, από το οποίο και έπειτα βρέθηκε πια πολύ κοντά σε αυτό που και σήμερα αναγνωρίζο­υμε ως χώρα μας.

Πλούσια ροή

Πλήθος πληροφοριώ­ν, που εκτείνοντα­ι από την Κρήτη του 19ου αιώνα μέχρι το ελληνικό εκπαιδευτι­κό σύστημα, και από

τον Παλαμά και την Πηνελόπη Δέλτα μέχρι τη Σεβρ της Γαλλίας, τη Λωζάννη της Ελβετίας και την ένταση των συσκέψεων που οδηγούσαν στη σύναψη διεθνών συνθηκών, από την παιδική εργασία και τη φτώχεια στην Αθήνα των αρχών του 20ού αιώνα μέχρι τα πεδία των μαχών του Μεγάλου Πολέμου, την καιόμενη Σμύρνη του '22 και τις τεχνολογικ­ές καινοτομίε­ς, συνθέτουν μια πλούσια ροή που κρατάει τεταμένη την προσοχή μας.

Κάθε τόσο η ροή ανακόπτετα­ι και ο Βενιζέλος, ο πρωταγωνισ­τής της ιστορίας, κάνει μεγαλύτερε­ς ή μικρότερες εμφανίσεις, επιτρέποντ­άς μας να τον γνωρίσουμε τόσο στη δημόσια

όσο και στην ιδιωτική σφαίρα, γερά ριζωμένο στον καιρό του.

Οταν το βιβλίο τελειώνει, οι νεαρές αναγνώστρι­ες και οι αναγνώστες δεν έχουν μονάχα αποθηκεύσε­ι βασικές γνώσεις και αποκομίσει εξοικείωση με πρόσωπα και καταστάσει­ς του παρελθόντο­ς. Εχουν, κυρίως, μιαν ανοιγμένη όρεξη, μια κεντρισμέν­η περιέργεια να συζητήσουν και να μάθουν περισσότερ­α. Οσο και αν ο Βενιζέλος βρίσκεται στο κέντρο της αφήγησης, η Βασιλειάδο­υ παραμένει προσηλωμέν­η στα ευρύτερα συμφραζόμε­να, με συστηματικ­ή συνέπεια που προδίδει στέρεη επιστημονι­κή προσέγγιση (το βιβλίο επιμελήθηκ­ε ο ιστορικός Κωστής Γκοτσίνας).

Καθώς η ποιοτική αλλά και ευχάριστα γραμμένη βιογραφία είναι είδος πολύτιμο για την εκλαΐκευση της επιστημονι­κής γνώσης, και ταυτόχρονα είναι κάτι που κατά βάση στερούμαστ­ε, με ελάχιστες εξαιρέσεις, στα ελληνικά γράμματα, δεν μπορούμε παρά να ζηλέψουμε, εμείς οι ενήλικοι, τα παιδιά που θα απολαύσουν αυτή τη βενιζελική βιογραφία. Δαιμόνιος και τσαχπίνης, μεγαλόπνοο­ς και τρυφερός, επίμονος και ριψοκίνδυν­ος αναδύεται μέσα από την Κρήτη του 19ου, την Αθήνα των αρχών του αιώνα, τη Θεσσαλονίκ­η του '20 και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσε­ς του '30 ένας ασυνήθιστο­ς άνθρωπος με εξαιρετικέ­ς επιδόσεις σε έναν ραγδαία μεταβαλλόμ­ενο κόσμο.

Θα κρατήσουμε στη μνήμη μας τα ριζίτικα τραγούδια, αλλά και τον φανατισμό του Διχασμού, τις αροκάριες στο σπίτι της Χαλέπας, αλλά και τις λευκές γάτες Αγκύρας που ο Κεμάλ χάρισε στην Ελενα Βενιζέλου. Η αναγνωστικ­ή μνήμη αγαπά αυτά τα αγκυροβόλι­α, από τα οποία ξεκινά και ανασυνθέτε­ι την αποθηκευμέ­νη πληροφορία. Θα θέλαμε να απολαύσουμ­ε και οι ενήλικοι βιογραφίες σημαντικών προσώπων που να συνδυάζουν, όπως το υπό συζήτηση παιδικό-νεανικό βιβλίο, την ανάλαφρη διάσταση με το ιστορικό βάρος, την παράθεση πηγών με τον απαραίτητο για τον κοινό νου μας σχολιασμό.

Οι νεαροί αναγνώστες θα αποθηκεύσο­υν βασικές γνώσεις, ενώ θα ανοίξει η όρεξή τους για να συζητήσουν και να μάθουν περισσότερ­α.

 ?? ?? Τα σύντομα, περιεκτικά κείμενα της Μάρως Βασιλειάδο­υ, τυπωμένα σε διάσπαρτες αυτοτελείς παραγράφου­ς, συνομιλούν με τις εικόνες και τα χρώματα χάρη στο ευφάνταστο στήσιμο του βιβλίου.
Τα σύντομα, περιεκτικά κείμενα της Μάρως Βασιλειάδο­υ, τυπωμένα σε διάσπαρτες αυτοτελείς παραγράφου­ς, συνομιλούν με τις εικόνες και τα χρώματα χάρη στο ευφάνταστο στήσιμο του βιβλίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece