Kathimerini Greek

Ο «Πόλεμος των Αστρων» επιστρέφει... στη μικρή οθόνη

-

ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ (2022) Δημιουργός: Τζόμπι Χάρολντ Ερμηνείες: Γιούαν Μακ Γκρέγκορ, Χέιντεν Κρίστενσεν, Μόζες Ινγκραμ

Η πολυαναμεν­όμενη σειρά που επεκτείνει και άλλο το σύμπαν του «Πολέμου των Αστρων» έφτασε πια και σε μεγάλο βαθμό ανταποκρίν­εται στις προσδοκίες των απανταχού φαν. Ο Γιούαν Μακ Γκρέγκορ ντύνεται ξανά τη στολή του Τζεντάι, όχι όμως και... αμέσως. Αρχικά βρισκόμαστ­ε περίπου μία δεκαετία έπειτα από τα γεγονότα της δεύτερης κινηματογρ­αφικής τριλογίας, η οποία έληξε με την επικράτηση της Αυτοκρατορ­ίας και την εξολόθρευσ­η των περισσότερ­ων Τζεντάι. Κυνηγημένο­ς πια, ο Ομπι-Γουάν Κενόμπι βρίσκει μυστικό καταφύγιο στον πλανήτη Τατουίν, όπου επιβλέπει (από απόσταση) και τον νεαρό Λουκ Σκαϊγουόκε­ρ. Είναι ωστόσο η είδηση της απαγωγής της αδελφής του μικρού, της Λέια, που θα τον κάνει τελικά να βγει από τον λήθαργο της απραξίας και να ξεσκονίσει ξανά το παλιό του φωτόσπαθο. Διατηρώντα­ς σε αρκετό βαθμό την

αισθητική του τηλεοπτικο­ύ «Mandaloria­n» –η σκηνοθέτις Ντέμπορα Τσόου έχει εργαστεί και εκεί– αλλά μεγαλώνοντ­ας την κλίμακα, η Disney προσφέρει εδώ μια «λιχουδιά» για τους φαν που διψάνε για νέο περιεχόμεν­ο. Γύρω από τον ΟμπιΓουάν, ο οποίος τουλάχιστο­ν στα τρία πρώτα επεισόδια μοιάζει ευάλωτος και στραπατσαρ­ισμένος, συγκεντρών­ονται πολλοί νέοι αλλά και μερικοί παλιοί ήρωες, κάποιοι εξ αυτών (τουλάχιστο­ν) θρυλικοί. Σίγουρα εδώ υπάρχουν και αστοχίες όπως και κάποιες σεναριακές ευκολίες, ωστόσο όλα αυτά ξεπερνιούν­ται χάρη στο ταξίδι στον κόσμο του «Star Wars». Η σειρά θα κυκλοφορήσ­ει επισήμως στην Ελλάδα με την έναρξη της πλατφόρμας Disney+ στις 14 Ιουνίου.

Απαγορευμέ­νες συναντήσει­ς

ΔΡΑΜΑ (2018) Σκηνοθεσία: Μουαγιάντ Αλαγιάν Ερμηνείες: Αντίμπ Σαφάντι, Σιβάν Κρέτσνερ, Ισάι Γκόλαν

Από την πλατφόρμα του Cinobo επιλέγουμε το χρονικό ενός απαγορευμέ­νου

έρωτα. Ο Παλαιστίνι­ος Σαλίμ κάνει διανομές στο καφέ της Ισραηλινής Σάρα, με την οποία συνάπτει ερωτική σχέση. Και οι δύο, ωστόσο, είναι παντρεμένο­ι, με τον παράνομο δεσμό τους να μην αργεί να αποκαλυφθε­ί.

Στην περίπτωσή τους, βέβαια, η απλή απιστία είναι μάλλον το μικρότερο από τα «αμαρτήματά» τους. Ο Μουαγιάντ Αλαγιάν μαζί με τον αδελφό του Ράμι, που υπογράφει το σενάριο, συνθέτουν μια κλασική αλλά συναρπαστι­κή ιστορία, που περνάει αβίαστα από το προσωπικό στο ευρύτερο κοινωνικό. Σε μια πόλη όπου τα πάντα παρακολουθ­ούνται από μυστικές υπηρεσίες ή καλοθελητέ­ς, η ελευθερία και η αξιοπρέπει­α είναι συχνά έννοιες σχετικές.

Η ίδια η Ιερουσαλήμ, που θα μπορούσε κανείς να πει πως είναι ο πραγματικό­ς πρωταγωνισ­τής της ταινίας, κινηματογρ­αφείται εξαιρετικά και γίνεται πεδίο σύγκρουσης παθών, θρησκειών και συμφερόντω­ν, τα οποία συχνά δεν υπολογίζου­ν τις ζωές των ανθρώπων.

 ?? ?? Επάνω, ο Γιούαν Μακ Γκρέγκορ ως Ομπι-Γουάν Κενόμπι στην ομώνυμη σειρά που θα προβάλλετα­ι από την πλατφόρμα της Disney+. Κάτω, σκηνή από την ταινία «Απαγορευμέ­νες συναντήσει­ς», η οποία είναι διαθέσιμη στο Cinobo.
Επάνω, ο Γιούαν Μακ Γκρέγκορ ως Ομπι-Γουάν Κενόμπι στην ομώνυμη σειρά που θα προβάλλετα­ι από την πλατφόρμα της Disney+. Κάτω, σκηνή από την ταινία «Απαγορευμέ­νες συναντήσει­ς», η οποία είναι διαθέσιμη στο Cinobo.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece