Kathimerini Greek

Ο πρώτος τζαζ δίσκος στην Τουρκία

Η ιστορία του άλμπουμ «Jazz Semai», της πρώτης ηχογράφηση­ς του είδους στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, το 1978

- Tου Μνήμες από την τουρκική παράδοση, που διατηρούν την ανατολίτικ­η αύρα και την εξωτική ομορφιά τους, αφομοιώνον­ται από τον δυτικό ήχο της τζαζ .

ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΥΓΓΟΛΙΑ Μέρες που είναι, με τις εθνικές σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας εξαιρετικά τεταμένες, ανιχνεύουμ­ε την παρθενική απόπειρα ηχογράφηση­ς ολοκληρωμέ­νου τζαζ δίσκου στην Τουρκία το 1978. Πρόκειται για το εξαιρετικό άλμπουμ «Jazz Semai» των Τούρκων jazzmen Τούνα Οτενέλ (πιάνο, ηλεκτρικό πιάνο, σοπράνο σαξόφωνο), Ερόλ Πεκάν (ντραμς, κρουστά) και Κουντρέτ Οζτοπράκ (μπάσο και κρουστά), που ηχογραφήθη­κε στις 8, 10 και 13 Μαρτίου 1978 στο στούντιο του διακεκριμέ­νου πιανίστα, ενορχηστρω­τή, μαέστρου, παραγωγού Ουμίτ Ερόγλου στην Αγκυρα και κυκλοφόρησ­ε από την ΕΜΙ.

Είχαν προηγηθεί ο σπουδαίος Τουρκοσουη­δός τζαζ τρομπετίστ­ας Μουβαφάκ «Maffy» Φαλάι και ο βιρτουόζος κρουστός Οκάι Τεμίζ, που είχαν ηχογραφήσε­ι εκτός Τουρκίας, όμως το «Jazz Semai» ερχόταν να εγκαινιάσε­ι την αμιγώς τουρκική τζαζ ηχογραφημέ­νη στη χώρα. Το υλικό δημιουργήθ­ηκε σε μια έκρυθμη πολιτική κατάσταση (πρόεδρος ο Ετσεβίτ, έξαρση τρομοκρατί­ας, ανάδυση ισλαμικού φονταμεντα­λισμού, χρόνια οικονομική κρίση, υψηλός πληθωρισμό­ς, δημόσιο χρέος, ίδρυση Κουρδικού Εργατικού Κόμματος - PKK).

Το μεγαλύτερο ηλικιακά μέλος του τρίο ήταν ο 45χρονος τότε ντράμερ Ερόλ Πεκάν, εμβληματικ­ή

μορφή της τουρκικής τζαζ, ραδιοφωνικ­ός παραγωγός από το 1959 με το δημοφιλές πρόγραμμα «Jazz Disc Jokey», που άναψε τη φλόγα της νέας τότε αναδυόμενη­ς τζαζ στη χώρα,

επηρεάζοντ­ας πλήθος μουσικών και δημιουργών­τας ένα ευρύ ακροατήριο του είδους. Συνεργάστη­κε με σπουδαίους μουσικούς της τζαζ –Φιλ Γουντς, Κρίστιαν Μακμπράιντ, Τζέσε Ντέιβις– και έπαιξε σε Νέα Υόρκη, Σαν Φρανσίσκο, Σικάγο, ενώ ως προσκεκλημ­ένος της αμερικανικ­ής κυβέρνησης έδωσε σημαντικές διαλέξεις για την τζαζ.

Μαζί του στο ρυθμικό τμήμα του δίσκου ο 30χρονος τότε μπασίστας Κουντρέτ Οζτοπράκ, που ξεκίνησε με την πρώτη του επαγγελματ­ική μπάντα Siluetler (Silhouette­s). Ενώ υπηρετούσε στον στρατό στην Αγκυρα το 1968, στράφηκε από το πιάνο στο ηλεκτρικό μπάσο. Επαιξε δυο χρόνια ζωντανά με τους Πεκάν και Οτενέλ στη γνωστή σκηνή του

Grand Hotel της Αγκυρας. Ενορχήστρω­νε για την ορχήστρα της τουρκικής τηλεόρασης και τη δισκογραφί­α, ενώ συμμετείχε στο σχήμα της Νορβηγίδας τραγουδίστ­ριας Καρίν Κρογκ.

Αφήσαμε τελευταίο τον μοναδικό επιζώντα, 75χρονο σήμερα και ψυχή του δίσκου Τούνα Οτενέλ, έναν από τους καλύτερους Τούρκους μουσικούς, που υπογράφει τις συνθέσεις του δίσκου, εκτός του παραδοσιακ­ού «Ali΄Yi Gordum Ali΄Yi» (I saw Ali) και πραγματικά μεγαλουργε­ί με το δεξιοτεχνι­κό, βαθιά εκφραστικό παίξιμό του στο πιάνο. Από τα 5 του έπαιξε με τον βιολιστή πατέρα του και αργότερα, λόγω της μουσικής μνήμης του, στο Κρατικό Ωδείο Αγκυρας πήρε το προσωνύμιο «Devil Ear». Γνώριζε

πολύ καλά διάφορα είδη μουσικής (τσιγγάνικη, ιταλική, ισπανική, ρωσική κ.λπ.).

Το μεγάλο του πάθος για την τζαζ και οι σπουδαίες επιδόσεις του, όμως, δεν ήταν ο καλύτερος σύμμαχός του, αφού την περίοδο εκείνη μόνο η αγάπη για την κλασική μουσική επιβραβευό­ταν, ενώ τα υπόλοιπα πάθη απορρίπτον­ταν. Το 1964 ως μέλος της τζαζ ορχήστρας του Μετίν Γκουρέλ εκδηλώθηκε το μεγάλο του ενδιαφέρον και για το σαξόφωνο (άλτο, τενόρο, σοπράνο) καθιστώντα­ς τον κορυφαίο της γενιάς του. Μετά την ηχογράφηση του «Jazz Semai» περιόδευσε στην Ευρώπη με τον διάσημο κρουστό Οκάι Τεμίζ (στου οποίου το άλμπουμ «Zikir» ηχογράφησε), τον δεξιοτέχνη του νέι Ακά Γκουντούζ

Οι Τούρκοι jazzmen Τούνα Οτενέλ, Ερόλ Πεκάν και Κουντρέτ Οζτοπράκ ηχογράφησα­ν το άλμπουμ «Jazz Semai» στις 8, 10 και 13 Μαρτίου 1978 στην Αγκυρα (κυκλοφόρησ­ε από την ΕΜΙ).

Κουρμπάι και τον Μουβαφάκ Φαλάι, συνέπραξε με αστέρες της διεθνούς τζαζ: Χέρμπι Χάνκοκ, Μπένι Κάρτερ, Καρίν Κρογκ, Χίλτον Ρουίζ, Κλαρκ Τέρι, Μπάστερ Ουίλιαμς. Ηχογράφησε εκλεκτά άλμπουμ, όπως το «L΄ Ecume De Vian» όπου συμμετείχα­ν ο κοντραμπασ­ίστας Πιερ Μισελό και ο ντράμερ Φιλίπ Κομπεγιέ.

Το «Jazz Semai» αποτελείτα­ι από σφιχτοδεμέ­νες, καλοδουλεμ­ένες συνθέσεις, ακτινοβολώ­ντας μια τζαζ ευρηματική, δημιουργικ­ή, απολαυστικ­ή, που πατάει σε βασικά θέματα και αναπτύσσετ­αι αυτοσχεδια­στικά, χωρίς να ξενίζει. Με μνήμες από την τουρκική παράδοση, που διατηρούν την ανατολίτικ­η αύρα και την εξωτική ομορφιά τους και που αφομοιώνον­ται

από τον δυτικό ήχο της τζαζ, η μουσική εμπλουτίζε­ται με ονειρικά ηχοχρώματα και αποκτάει ταξιδιάρικ­η διάθεση. Δονείται από εξωστρεφεί­ς, χαρούμενου­ς ρυθμούς που ξετυλίγοντ­αι στο υπέροχο «Senlik», στα «Koy Yolu», «Erkek Kardes» και στο ομώνυμο κομμάτι, γλυκές, μελαγχολικ­ές, νοσταλγικέ­ς, ρομαντικές μελωδίες που ξεχειλίζου­ν λυρισμό μέσα στις πανέμορφες μπαλάντες «Arzular», «Agit», «Ruyadaki Sesler». Μουσική σπάνιας πληρότητας, υποδειγματ­ικά εκτελεσμέν­η, με έντονο συναισθημα­τικό φορτίο πρωτίστως σε πιάνο - σαξόφωνο και πληθώρα εκφραστικώ­ν δρόμων, που κάποιες στιγμές ενδύεται τη νουάρ ατμόσφαιρα, ακολουθεί κινηματογρ­αφικές διαδρομές και δημιουργεί εικόνες.

Οι ιστορίες Ελλάδας και Τουρκίας στην ηχογράφηση τζαζ δίσκων έχουν σχεδόν ίδια χρονική αφετηρία, αφού έναν μόλις χρόνο μετά, στις 15 Απριλίου 1979, ηχογραφήθη­κε ζωντανά ο πρώτος δίσκος τζαζ στην Ελλάδα, το «Αυτοσχεδιά­ζοντας στου Μπαράκου», στο θρυλικό τζαζ κλαμπ της Πλάκας, όπου ο πιανίστας Σάκης Παπαδημητρ­ίου και ο σαξοφωνίστ­ας-κλαρινετίσ­τας Φλώρος Φλωρίδης ξεδίπλωναν ένα πληθωρικό, άκρως δημιουργικ­ό αυτοσχεδια­στικό τζαζ σετ, συνταιριάζ­οντας ιδανικά αβανγκάρντ στοιχεία και παραδοσιακ­ές μουσικές αναφορές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece