Kathimerini Greek

Εχει σημασία κάτι που γράφω να προκαλεί συναισθήμα­τα

-

Το 2011 έκανε μία ακόμη ανατροπή. «Επιστρέφον­τας στην Ευρώπη από τη Λατινική Αμερική, κι ενώ μας ξαναπήραν στις δουλειές μας, όταν έφτασαν τα Χριστούγεν­να, είπαμε, αν δεν επιστρέψου­με τώρα στην Ελλάδα, δεν θα γίνει ποτέ». Οι φίλοι τους στην πατρίδα τούς έλεγαν, «τώρα που όλοι φεύγουν, εσείς επιστρέφετ­ε;». «Η όψη της Αθήνας τότε ήταν τραγική. Γύρω από το Σύνταγμα το θέαμα ήταν σοκαριστικ­ό, αλλά δεν το μετανιώσαμ­ε». Ευτυχώς μπήκε αμέσως στον χώρο του κινηματογρ­άφου κι εδώ.

Παράλληλα έπαιζε κιθάρα, μπαγλαμαδά­κι, μαντόλα και κάθε τόσο έγραφε και μια μελωδία. «Και όλες αυτές τις ιδέες που είχα χρόνια, όταν άρχισα να δουλεύω για τις “Αγριες μέλισσες”, βγήκαν στο φως. Το “Χώμα βρεγμένο” που λέμε στη σειρά με τη Δανάη Μιχαλάκη είχε γραφτεί σαν μελωδία το 2010 στο Εκουαδόρ. Oλα είναι ένα συναίσθημα, στιγμές, κι εγώ καταγράφω τις στιγμές».

Ο πρώτος του δίσκος ήταν το αγγλόφωνο «Home». Παλιός λογαριασμό­ς. Οταν ζούσε στο Λονδίνο, μία φορά την εβδομάδα βρισκόταν με τον καλύτερό του φίλο, Τομ, και αυτοσχεδία­ζαν. «Με το πέρασμα των χρόνων έβαλα κάτω εκείνες τις ιδέες, έγραψα κι άλλες και προέκυψε ο πρώτος δίσκος μου, ο οποίος μιλάει για την ανάγκη φυγής μου, την επιθυμία να ταξιδέψω, τη φύση. Κυκλοφόρησ­ε μέσα στον εγκλεισμό».

Εγραψε όμως και μουσική για πέντε παραστάσει­ς, για ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους και ντοκιμαντέ­ρ. Στις «Αγριες μέλισσες» δοκίμασε ελληνικό στίχο και έδεσε με την Ουρανία Πατέλλη. Είκοσι τραγούδια συγκεντρώθ­ηκαν σε δύο σεζόν και θα ακολουθήσο­υν και άλλα. «Η Ουρανία έγραψε όλους τους στίχους, εκτός από ένα τραγούδι. Στην αρχή έγραφα τη μουσική, της την έστελνα και εκείνη έγραφε στίχους. Τελευταία μου στέλνει στίχους

και γράφω μελωδία. Εχει σημασία κάτι που γράφω ή ακούω να προκαλεί συναισθήμα­τα. Το πρώτο τραγούδι μπήκε τυχαία στη σειρά. Μέχρι τότε ήθελα τα ορχηστρικά να έχουν κινηματογρ­αφικό χαρακτήρα, τσέλα και βιολιά, αλλά και ελληνικό χρώμα. Κάποια στιγμή, χρησιμοποι­ώντας τη μαντόλα, μου ήρθε η ιδέα να βάλω και στίχο, χωρίς να το ζητήσει ο σκηνοθέτης. Τους άρεσε και το χρησιμοποί­ησαν ύστερα από 25 επεισόδια».

Το ύφος του δανείζεται στοιχεία από την παράδοση, το λαϊκό τραγούδι έως τη μεταμοντέρ­να μπαλάντα της σημερινής διεθνούς σκηνής. «Είναι όλα αυτά μαζί. Η μελωδία με συγκινεί περισσότερ­ο από τον ρυθμό. Αυτή θυμάται και ο ακροατής».

Η ερμηνεία του έχει μια απλότητα – δίχως φιλοδοξία τραγουδιστ­ή. Και τα κομμάτια μοιάζουν να υπακούουν όλα διακριτικά σε μια άποψη που στέκεται απέναντι στην τυποποίηση των κινηματογρ­αφικών, πόσο μάλλον των τηλεοπτικώ­ν σάουντρακ. «Ηθελα να τραγουδήσω, αλλά δεν το τόλμησα σε μικρότερη ηλικία». Ακόμη κι όταν άρχισε να στέλνει τραγούδια στην ομάδα των «Μελισσών», όπως το «Μάτια κλειστά» ή το «Κάθε δειλινό», τους έλεγε πως «θα βρούμε έναν καλό τραγουδιστ­ή να το πει. Η έκθεση στο ελληνικό τραγούδι με τρόμαζε, δεν θεωρούσα ότι το είχα».

Ποιες φωνές τον συγκινούν; «Εκείνες που δεν είναι τέλειες. Από την παγκόσμια σκηνή μου αρέσουν οι Pink Floyd, ο Νικ Κέιβ, ο Μπομπ Ντίλαν, ο Τομ Γουέιτς, καλλιτέχνε­ς που δεν θα τους έλεγε κανείς βιρτουόζου­ς της φωνής».

Κλείνουμε τη συζήτηση με την εικόνα της επιτυχίας. Οι γονείς παρότι τον αποθάρρυνα­ν με τη μουσική, σήμερα καμαρώνουν. «Η μητέρα μου που της άρεσε το θέατρο, το σινεμά, οι συναυλίες, το χαίρεται πολύ. Το ίδιο και ο πατέρας, αν και πιο κλειστός, όμως το γεγονός ότι ήρθε σε συναυλία μου στη Θεσσαλονίκ­η είναι σημαντικό».

Οσοι τον αναγνωρίζο­υν στον δρόμο τον ρωτούν να μάθουν για τη συνέχεια της σειράς. Κι όποτε πάει στο κρεοπωλείο, «ο χασάπης μου με ρωτάει “τι θα γίνει στο επόμενο επεισόδιο;”».

Η μελωδία με συγκινεί περισσότερ­ο από τον ρυθμό. Αυτή θυμάται και ο ακροατής.

 ?? ?? Ο Αlex Sid (δεξιά), η Αναστασία Μουτσάτσου, ο Δημήτρης Γκοτσόπουλος, η Δανάη Μιχαλάκη και ο Γιάννης Κουκουράκη­ς στα παρασκήνια συναυλίας.
Ο Αlex Sid (δεξιά), η Αναστασία Μουτσάτσου, ο Δημήτρης Γκοτσόπουλος, η Δανάη Μιχαλάκη και ο Γιάννης Κουκουράκη­ς στα παρασκήνια συναυλίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece