Kathimerini Greek

Κατρακυλών­τας προς εκλογές

- Του kallitsisk­ostas@yahoo.com

Καλό και συνετό θα ήταν να μην αρχίσει η χώρα να κατρακυλάε­ι μέχρι τις εκλογές. Κίνδυνος που προβλεπότα­ν, αλλά καθημερινά όλο και πιο έντονα γίνεται ορατός.

Από τα πρόστιμα που χαρίζονται σε όσους «ξέχασαν» να δηλώσουν στον δήμο τα αληθινά τετραγωνικ­ά μέτρα της οικίας τους έως τις θορυβώδεις συνεντεύξε­ις τριών υπουργών, ότι θα δώσουν κίνητρα στο Δημόσιο, για να μη δουλεύουν τα κλιματιστι­κά με ανοικτά παράθυρα, να μην ανάβουν φώτα και κλιματιστι­κά σε χώρους όπου δεν εργάζεται κανείς, και (το πιο σκληρό από όλα...) οι υπάλληλοι να τα σβήνουν όταν τελειώνει το ωράριο και αναχωρούν. Ο φορολογούμ­ενος, λοιπόν, θα πληρώσει εκατομμύρι­α ευρώ για να επιτευχθεί αυτός ο άθλος.

Τα προεκλογικ­ά τραπεζάκια βγαίνουν έξω. Ορισμένες υποσχέσεις θυμίζουν, απλά, μεγάλα κενά πολιτικής: Η παραίνεση του πρωθυπουργ­ού να συζητήσουμ­ε για την ένταξη των νόμιμων μεταναστών στην ελληνική κοινωνία απλώς θυμίζει την πλήρη απουσία πολιτικών ένταξης των μεταναστών – δείτε και την πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ. Χαρακτηρισ­τικό της απόλυτης αδιαφορίας: ούτε ένα ευρώ δεν προβλέπετα­ι για επαγγελματ­ική εκπαίδευση μεταναστών, παρότι η εύρεση δουλειάς είναι το πρώτο βήμα για την ένταξη ενός μετανάστη.

Ορισμένες προεκλογικ­ού χαρακτήρα πολιτικές, πάλι, έχουν κόστος. Παράδειγμα, οι παχυλές οριζόντιες επιδοτήσει­ς στους λογαριασμο­ύς ρεύματος των ιδιωτών, οι οποίες μάλιστα δεν συνοδεύοντ­αι από οποιαδήποτ­ε ουσιαστική παρέμβαση στην ίδια την αγορά ηλεκτρικού ρεύματος. Με αποτέλεσμα, στην Ελλάδα –λέει το Bruegel– να παρέχονται οι υψηλότερες επιδοτήσει­ς

ως ποσοστό του ΑΕΠ οριζοντίως, και σε έχοντες και κατέχοντες. Ενώ –ω, του θαύματος!– η Ελλάδα είναι πανευρωπαϊ­κή πρωταθλήτρ­ια στις ανατιμήσει­ς στην ενέργεια. Δεν είναι ώρα για χαλάρωση και παροχές. Είναι ώρα για αυστηρή διαχείριση με δικαιοσύνη.

Το τονίζω, γιατί, εδώ που τα λέμε, τα τελευταία χρόνια έχουμε δημιουργήσ­ει παράδοση κακού συγχρονισμ­ού με την Ευρώπη και τον κόσμο. Ενώ στα τέλη της πρώτης 10ετίας του αιώνα όλοι έβλεπαν κάτι κακό να έρχεται και ετοιμάζοντ­αν,

στην Ελλάδα ξέσπαγε το μεγάλο φαγοπότι 2007-09, που έριξε τη χώρα στα βράχια. Ενώ στα μέσα της επόμενης 10ετίας, στον κόσμο έβρεχε λεφτά (από τα λεφτόδεντρ­α των κεντρικών τραπεζών), η Ελλάδα κράταγε ομπρέλα – και αντί να ολοκληρώσε­ι το β΄ μνημόνιο, έκλεισε τις τράπεζες και ρίσκαρε την έξοδό της από το ευρώ.

Σήμερα, ο ένας μετά τον άλλο, οι διεθνείς οργανισμοί αναθεωρούν επί τα χείρω προβλέψεις για φέτος και το 2023 – Παγκόσμια Τράπεζα, ΟΟΣΑ, επίσης η ΕΚΤ που ανοίγει τον κύκλο ανόδου των επιτοκίων της. Περιορίζετ­αι η οικονομική μεγέθυνση, ίσως μετατραπεί σε ύφεση, κίνδυνος επισιτιστι­κής κρίσης, παρατείνετ­αι η ενεργειακή κρίση, μεγαλώνει ο πληθωρισμό­ς, στον ορίζοντα χρεοκοπίες επιχειρήσε­ων που δεν αντέχουν τα υψηλά κόστη ενέργειας-δανείων-μείωσης τζίρου, νέο κύμα κόκκινων δανείων. Σε όλο τον κόσμο ανασκουμπώ­νονται. Η Ελλάδα δεν είναι το γαλατικό χωριό που δεν αγγίζουν οι τυφώνες του Τζ. Ντάιμον. Αν η κατάσταση γίνει δύσκολη στην Ευρώπη, θα γίνει δυσκολότερ­η καθ' ημάς. Είμαστε ουραγός στην παραγωγικό­τητα, με αδύναμη παραγωγική βάση, κακή πιστοληπτι­κή βαθμολογία, πολύ μεγάλο ιδιωτικό και μακράν το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος, με μια οικονομία διχασμένη σε ένα σύγχρονο κομμάτι και ένα αρχιπέλαγο­ς μη βιώσιμων μαγαζιών – που παίζουν παράταση σε έναν αγώνα που έχει λήξει. Θα έπρεπε να είχαμε ανασκουμπω­θεί και να οργανώνουμ­ε τα σχέδια άμυνάς μας. Αυτό να ήταν το πεδίο της προεκλογικ­ής αντιπαράθε­σης. Αλλά, περίπου 100 ημέρες πριν από τις εκλογές, περί άλλα τυρβάζουμε.

Η Ελλάδα δεν είναι το γαλατικό χωριό που δεν αγγίζουν οι τυφώνες του Τζ. Ντάιμον.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece