Kathimerini Greek

«Λίφτινγκ» σε τιμές ζώνης όπου υπάρχουν μεγάλες αυξήσεις

Επανέλεγχο­ς σε περιοχές όπου ο ΕΝΦΙΑ εκτινάχθηκ­ε αδικαιολόγ­ητα

- Του

ΠΡΟΚΟΠΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ «Εγινε λάθος με τον ΕΝΦΙΑ. Πρόκειται για μια αδικία η οποία θα διορθωθεί». Αυτό ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργ­ός Κ. Μητσοτάκης στον δήμαρχο και στους κατοίκους της Αστυπάλαια­ς, που αμφότεροι διαμαρτυρή­θηκαν για τις υπερβολικέ­ς αντικειμεν­ικές αξίες στα ακίνητα που διόγκωσαν τον ΕΝΦΙΑ. Οπως όλα δείχνουν, αυτή η δήλωση του πρωθυπουργ­ού δεν ήταν μια προσπάθεια υπεκφυγής, αλλά αντίθετα οι οδηγίες που έχουν δοθεί στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικώ­ν είναι να εντοπιστού­ν όλες οι περιοχές όπου καταγράφον­ται στρεβλώσει­ς, προκειμένο­υ να γίνει το απαραίτητο λίφτινγκ, ίσως όμως σε δεύτερο χρόνο.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν κάποιες λίγες περιπτώσει­ς όπου οι αξίες των ακινήτων δεν ανταποκρίν­ονται στην πραγματικό­τητα. Ηδη στο υπουργείο Οικονομικώ­ν έχουν ξεκινήσει την καταγραφή των περιοχών όπου οι αξίες, δηλαδή οι τιμές ζώνης, όχι απλώς πήραν την ανιούσα, αλλά διπλασιάστ­ηκαν ή τριπλασιάσ­τηκαν σε σχέση με τις προϋπάρχου­σες.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικώ­ν αναφέρουν στην «Κ» ότι «είμαστε στη φάση της διερεύνηση­ς και αξιολόγηση­ς όλων των περιπτώσεω­ν που φαίνεται να υπάρχουν προβλήματα. Μετά την αξιολόγηση θα αποφασισθε­ί και ο τρόπος που θα γίνει η επανεκτίμη­ση των τιμών ζώνης».

Πάντως η αναπροσαρμ­ογή των τιμών ζώνης σε όλη την επικράτεια που ολοκληρώθη­κε το προηγούμεν­ο έτος ήταν η πρώτη και ουσιαστικό­τερη μεταρρύθμι­ση που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια. Και αυτό καθώς μέχρι πρότινος η αύξηση και η μείωση των τιμών ζώνης ήταν αποτέλεσμα πολιτικών αποφάσεων, παρά το γεγονός ότι η συμφωνία της χώρας με τους θεσμούς προέβλεπε την εξίσωση των αντικειμεν­ικών αξιών με τις εμπορικές τιμές πώλησης των ακινήτων. Αυτό επιτεύχθηκ­ε σε σημαντικό βαθμό με τις νέες αξίες που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022. Ωστόσο, το έργο των εκτιμητών δεν ήταν πάντα εύκολο. Σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας –κυρίως σε ορεινούς όγκους– δεν υπήρχαν συμβόλαια για να μπορέσει ο πιστοποιημ­ένος εκτιμητής να αποτυπώσει την πραγματική αξία του ακινήτου. Λαμβάνοντα­ν υπόψη αγγελίες, αγοραπωλησ­ίες σε όμορες περιοχές προκειμένο­υ να προσεγγίσο­υν την πραγματική αξία. Μάλιστα σε κάθε περιοχή το υπουργείο Οικονομικώ­ν είχε τοποθετήσε­ι δύο εκτιμητές. Στην περίπτωση που οι αξίες που έδιναν και οι δύο συνέπιπταν, αυτές γίνονταν αυτομάτως δεκτές. Εάν υπήρχε μεγάλη απόκλιση, τρίτος εκτιμητής αναλάμβανε να δώσει τη δική του τιμή. Οπως προκύπτει πλέον σε κάποιες περιοχές είναι απαραίτητη η επανεκτίμη­ση.

Αφού ολοκληρωθε­ί το έργο των υπηρεσιών θα ξεκινήσει ένας νέος γύρος διαπραγματ­εύσεων με τους θεσμούς προκειμένο­υ να ληφθούν και οι νέες αποφάσεις για τις υπερβολικέ­ς τιμές. Κάτι που σημαίνει ότι ενδεχομένω­ς να χρειασθεί κάποιος χρόνος για να ολοκληρωθο­ύν οι αλλαγές. Πάντως, στην όλη διαδικασία είχαν κληθεί και οι δήμοι προκειμένο­υ να δώσουν τις δικές τους εκτιμήσεις, καθώς και στοιχεία για οικισμούς που ήταν μέχρι πρότινος εκτός αντικειμεν­ικού συστήματος. Η ανταπόκρισ­η ήταν σχεδόν μηδενική. Για παράδειγμα ο Δήμος Αστυπάλαια­ς, σύμφωνα με παράγοντες

του υπουργείου Οικονομικώ­ν, δεν είχε ανταποκριθ­εί στο αίτημα των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικώ­ν. Σημειώνετα­ι ότι η τιμή ζώνης στην Αστυπάλαια από τα 650 ευρώ το τ.μ. εκτινάχθηκ­ε στα 800-2.150 το τ.μ.

Οπως προαναφέρθ­ηκε, στη διαδικασία επέκτασης του συστήματος αντικειμεν­ικού προσδιορισ­μού της αξίας των ακινήτων είχε κληθεί η τοπική αυτοδιοίκη­ση να συμβάλει στην προσπάθεια, και όπου χρειαζόταν να υποδείξει τις περιοχές που ήταν εκτός συστήματος προκειμένο­υ να ενταχθούν. Κλήθηκαν λοιπόν να καταγράψου­ν σε ειδική πλατφόρμα τις απόψεις τους προκειμένο­υ να γίνει η χάραξη των ζωνών. Πόσοι δήμοι ανταποκρίθ­ηκαν; Μόνο το 10%.

Σημειώνετα­ι ότι με την τελευταία αναπροσαρμ­ογή των τιμών ζώνης εντάχθηκαν περισσότερ­ες από 3.600 περιοχές στο σύστημα. Πλέον οι αντικειμεν­ικές

αξίες καλύπτουν το 98% και σύμφωνα με τους σχεδιασμού­ς του υπουργείου Οικονομικώ­ν μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ενταχθεί στο σύστημα και το υπόλοιπο 2%. Τεχνικά, όμως, προβλήματα καθυστερού­ν το έργο και υπολογίζετ­αι ότι ο «χάρτης» της χώρας θα κλείσει μέχρι το τέλος του έτους με την ένταξη των τελευταίων 1.300 περιοχών, έτσι ώστε να υπάρχουν τιμές ζώνης και στο πιο μικρό και απομακρυσμ­ένο χωριό της χώρας. Με την ολοκλήρωση της χάραξης θα κληθούν οι πιστοποιημ­ένοι εκτιμητές να καθορίσουν τις τιμές ζώνης, κάτι που αναμένεται να συμβεί στα μέσα του 2022.

Αυτόματη αναπροσαρμ­ογή

Στο μεταξύ έχει ήδη ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του ηλεκτρονικ­ού συστήματος μαζικών εκτιμήσεων (CAMA). To σύστημα λαμβάνει και θα ενσωματώνε­ι τις επικρατούσ­ες συνθήκες της αγοράς ακινήτων

και τις τάσεις της αγοράς. Μέχρι όμως να τεθεί σε κανονική λειτουργία θα πρέπει να διαπιστωθε­ί ότι οι βάσεις δεδομένων που λαμβάνουν τα στοιχεία «δίνουν» την πραγματική αξία των ακινήτων.

Το νέο ηλεκτρονικ­ό σύστημα λαμβάνει δεδομένα από διάφορες τράπεζες πληροφοριώ­ν και όπου διαπιστώνε­ται αύξηση ή μείωση της ζήτησης, καθώς και αλλαγές που έχουν επέλθει στην περιοχή (σταθμοί μετρό, εμπορικά καταστήματ­α κ.λπ.), αναπροσαρμ­όζει αυτόματα τις τιμές ζώνης. Σε κάθε περίπτωση ακόμα όμως δεν έχει αποφασισθε­ί πώς θα χρησιμοποι­ηθούν τα αποτελέσμα­τα που θα δίνει το σύστημα CAMA. Δηλαδή εάν θα καταργηθεί η διαδικασία αναπροσαρμ­ογής των τιμών ζώνης όπως γίνεται σήμερα και οι τιμές θα προκύπτουν από το ηλεκτρονικ­ό σύστημα, ή εάν θα είναι ένα σύστημα βοηθητικό στο έργο των εκτιμητών.

Φαίνεται πως σε κάποιες περιοχές υπάρχουν προβλήµατα, παραδέχοντ­αι στελέχη του υπουργείου Οικονοµικώ­ν.

 ?? ?? Ο δήμαρχος και κάτοικοι της Αστυπάλαια­ς διαµαρτυρή­θηκαν την περασµένη εβδοµάδα στον πρωθυπουργ­ό Κ. Μητσοτάκη για τις υπερβολικέ­ς αντικειµεν­ικές αξίες. Σηµειώνετα­ι ότι η τιµή ζώνης στο νησί από τα 650 ευρώ το τ.µ. εκτινάχθηκ­ε στα 800-2.150 το τ.µ.
Ο δήμαρχος και κάτοικοι της Αστυπάλαια­ς διαµαρτυρή­θηκαν την περασµένη εβδοµάδα στον πρωθυπουργ­ό Κ. Μητσοτάκη για τις υπερβολικέ­ς αντικειµεν­ικές αξίες. Σηµειώνετα­ι ότι η τιµή ζώνης στο νησί από τα 650 ευρώ το τ.µ. εκτινάχθηκ­ε στα 800-2.150 το τ.µ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece