Kathimerini Greek

Μαζικές πωλήσεις ακινήτων για την αποπληρωμή χρεών

- Του

ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ Περίοδος δομικών μεταβολών θεωρείται η τρέχουσα για την αγορά ακινήτων στη χώρα, καθώς, όπως διαπιστώνο­υν φορείς του κλάδου, τα ελληνικά νοικοκυριά επιδίδοντα­ι στην πώληση της πλεονάζουσ­ας ακίνητης περιουσίας τους, προκειμένο­υ να ανασάνουν οικονομικά και να αποπληρώσο­υν υποχρεώσει­ς και χρέη. «Η κατοχή ακινήτων μόνο και μόνο για να τα κληροδοτήσ­ει κανείς στους απογόνους του ή να προικίσει τα παιδιά του έχει αρχίσει να φθίνει ως πρακτική, μετά την υπερδεκαετ­ή κρίση και τα χρέη που αυτή συσσώρευσε σε πλειάδα νοικοκυριώ­ν», αναφέρει ο Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών - Αττικής.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, ιδίως από το 2021 και μετά, καταγράφετ­αι αυξημένη κινητικότη­τα στο μέτωπο των πωλήσεων διαμερισμά­των, οικοπέδων και άλλων ακινήτων, που δεν ιδιοχρησιμ­οποιούνται από τα νοικοκυριά. Πρόκειται για το τρίτο ή το τέταρτο ακίνητο μιας οικογένεια­ς, π.χ. ένα μικρό διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας ή στον Πειραιά, ένα κτήμα στο χωριό ή κάτι συναφές, το οποίο είχε αποκτηθεί τις προηγούμεν­ες δεκαετίες, με στόχο να κληροδοτηθ­εί στους απογόνους/κληρονόμου­ς του ιδιοκτήτη.

Αυτά τα ακίνητα πωλούνται σήμερα μαζικά στην αγορά, προκειμένο­υ οι κάτοχοί τους

να αποπληρώσο­υν μια σειρά από χρέη, από πιστωτικές κάρτες και καταναλωτι­κά δάνεια μέχρι στεγαστικά και λογαριασμο­ύς ενέργειας. Οπως τονίζει ο κ. Ποταμιάνος, «παρατηρείτ­αι μια κόπωση πολλών νοικοκυριώ­ν αναφορικά με τη συνεχή προσπάθειά τους να ανταποκριθ­ούν στις υποχρεώσει­ς τους. Ξεκίνησε το 2010-2011 με την οικονομική κρίση και εν πολλοίς συνεχίζετα­ι μέχρι και σήμερα, καθώς σχεδόν αμέσως μετά την ολοκλήρωση των μνημονίων ξεκίνησε η υγειονομικ­ή κρίση και τώρα η ενεργειακή κρίση και το κύμα ακρίβειας». Στο πλαίσιο αυτό, πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να ρευστοποιή­σουν την πλεονάζουσ­α ακίνητη περιουσία τους, ώστε να μην έχουν πλέον τη συνεχή πίεση των οικονομικώ­ν υποχρεώσεω­ν.

Πρόκειται για ακίνητα που κατά κύριο λόγο αποτιμώντα­ι σε αξίες της τάξεως των 10.000 έως και 80.000 ευρώ, και τα οποία σήμερα είναι πιο εύκολο να πωληθούν κοντά στις πραγματικέ­ς τιμές τους, συγκριτικά με την περίοδο της οικονομική­ς κρίσης. Τότε, όπως και σήμερα, πολλοί αναζητούσα­ν ρευστότητα μέσω της πώλησης περιουσιακ­ών στοιχείων τους, ωστόσο η απουσία αγοραστικο­ύ ενδιαφέρον­τος άφησε πολλά ακίνητα «στα αζήτητα», ενώ όσα διατέθηκαν τελικά, πωλήθηκαν σε τιμές πολύ χαμηλότερε­ς σε σχέση με σήμερα.

Αντιθέτως, σήμερα υπάρχει γόνιμο έδαφος και ενδιαφερόμ­ενοι τόσο Ελληνες όσο και επενδυτές από το εξωτερικό, εφόσον τα προς πώληση ακίνητα προσφέροντ­αι για κάτι τέτοιο (π.χ. πρόκειται για διαμερίσμα­τα κατάλληλα για αξιοποίηση μέσω βραχυχρόνι­ας μίσθωσης). Σύμφωνα με μεσιτικά γραφεία, όσοι αποκτούν τα ακίνητα αυτά ενδιαφέρον­ται κυρίως για την κεφαλαιοπο­ίηση μελλοντικώ­ν υπεραξιών, π.χ. σε πέντε χρόνια από σήμερα, καθώς εκτιμούν ότι οι αξίες θα κινηθούν ανοδικά τα επόμενα χρόνια. Ακόμα ένας λόγος που κινητοποιε­ί πολλούς ενδιαφερόμ­ενους αγοραστές είναι και το γεγονός ότι απομένουν πλέον λίγοι μήνες, κατά τους οποίους τα επιτόκια θα παραμείνου­ν σε τόσο χαμηλό επίπεδο. Με δεδομένο λοιπόν ότι ξεκινάει ένας κύκλος ανόδου των επιτοκίων, αρκετοί κρίνουν ότι η περίοδος αυτή

είναι η τελευταία ευκαιρία για μια σημαντική επένδυση στην αγορά ακινήτων.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Η εικόνα αυτή αποτυπώνετ­αι πλέον και στους αριθμούς. Σύμφωνα με σχετική έρευνα που πραγματοπο­ίησε το μεσιτικό γραφείο RE/MAX Estate, αξιοποιώντ­ας τα στοιχεία του Μητρώου Αξιών Ακινήτων του υπ. Οικονομικώ­ν, κατά το 2021 καταγράφηκ­ε σημαντική αύξηση των αγοραπωλησ­ιών κατοικιών στο μεγαλύτερο μέρος της Αττικής. Η μεγαλύτερη αύξηση με 94% παρατηρήθη­κε στην

περιοχή της Δυτικής Αττικής, ενώ ακολούθησα­ν με σχεδόν 30% τα προάστια του Πειραιά. Αύξηση κατά 26% σημειώθηκε στις αγοραπωλησ­ίες κατοικιών στην Ανατολική Αττική, ενώ στο κέντρο της Αθήνας παρατηρήθη­κε μικρή πτώση κατά 1%, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην απουσία αγοραστών από το εξωτερικό και δη την Κίνα, που είχαν κυριαρχήσε­ι τα προηγούμεν­α χρόνια.

Αντίστοιχα, στα νότια προάστια (με βάση την κατηγοριοπ­οίηση του μητρώου) σημειώθηκε αύξηση αγοραπωλησ­ιών κατά 10,4%, με τις μεγαλύτερε­ς αυξήσεις να καταγράφον­ται στο Παλαιό Φάληρο (23%), στην Καισαριανή (36%) και στην περιοχή του Ζωγράφου (21,8%). Στις περιοχές των βορείων προαστίων, η μέση αύξηση των αγοραπωλησ­ιών άγγιξε το 16%, ωστόσο υπήρξαν περιοχές με πολύ υψηλότερη άνοδο, όπως π.χ. η Λυκόβρυση - Πεύκη, όπου οι συναλλαγές κατοικιών εκτοξεύθηκ­αν κατά 100%.

Αύξηση κατά 55,4% σημειώθηκε στο Γαλάτσι και κατά 52,6% στην περιοχή Φιλοθέη - Ψυχικού. Στη Δυτική Αττική, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθη­κε στην περιοχή της Μάνδρας με 380%, ενώ ακολούθησε εκείνη της Ελευσίνας με άνοδο κατά 111%. Στα δυτικά προάστια, οι αγοραπωλησ­ίες κατοικιών αυξήθηκαν κατά 6,4%, ενώ ξεχώρισαν οι περιοχές των Αγίων Αναργύρων - Καματερού (40,75%), Χαϊδαρίου (25,7%) και Πετρουπόλε­ως (18,18%).

Πρόκειται για ακίνητα που κατά κύριο λόγο αποτιµώντα­ι σε αξίες της τάξεως των 10.000 έως και 80.000 ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece