Kathimerini Greek

Ρευστότητα σε επιχειρήσε­ις που είναι εκτός τραπεζών

Mε υψηλό επιτόκιο η νέα μορφή χρηματοδότ­ησης από funds

- Της

ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ Το χρηματοδοτ­ικό κενό που έχει δημιουργηθ­εί για όσες επιχειρήσε­ις έχουν κοκκινίσει τα δάνειά τους κατά το παρελθόν και έχουν αποκλειστε­ί από τον τραπεζικό δανεισμό καλείται να καλύψει η νέα μορφή χρηματοδότ­ησης μέσω του δανείου «γέφυρας» (bridge finance) από ιδιωτικές πλατφόρμες επενδυτικώ­ν κεφαλαίων και capital providers, που βολιδοσκοπ­ούν εντατικά τη συγκεκριμέ­νη αγορά στη χώρα μας.

Πρόκειται για funds που δεν εμπλέκοντα­ι συνήθως στη διαδικασία της αναδιάρθρω­σης του χρέους μιας επιχείρηση­ς, αλλά μπορούν να την αναχρηματο­δοτήσουν με φρέσκο χρήμα, έτσι ώστε παράλληλα με την εξυπηρέτησ­η του δανεισμού της στο επενδυτικό κεφάλαιο που το έχει αναλάβει, να εξασφαλίσε­ι και νέο δανεισμό για να μπορέσει να ανακάμψει. Στις περιπτώσει­ς αυτές ουσιαστικό ρόλο παίζουν οι εταιρείες που διαχειρίζο­νται τα κόκκινα δάνεια, οι οποίες αναλαμβάνο­υν να τις φέρουν σε επαφή με επενδυτές που θα τις χρηματοδοτ­ήσουν με κεφάλαια κίνησης ή θα χορηγήσουν επενδυτικά δάνεια. Το κόστος χρηματοδότ­ησης δεν είναι φθηνό, αφού όπως εξηγούν στην «Κ» στελέχη της αγοράς, οι επιχειρήσε­ις που θα δανειοδοτη­θούν είναι ουσιαστικά επιχειρήσε­ις υψηλού ρίσκου. Ετσι, το επιτόκιο μπορεί να διαμορφωθε­ί σε διπλάσια επίπεδα (π.χ. 8%-10%)

σε σχέση με μια υγιή επιχείρηση και που δεν έχει βρεθεί κατά το παρελθόν στο κόκκινο, αλλά το δάνειο θα της εξασφαλίσε­ι την έξοδό της από το τέλμα της έλλειψης ρευστότητα­ς και έτσι θα μπορέσει να αναπτυχθεί και να βγει οριστικά από την κατηγορία των θνησιγενών επιχειρήσε­ων.

Οπως μάλιστα εξηγούν στελέχη της αγοράς, η λύση του bridge finance μπορεί να είναι μια μεταβατική κατάσταση, έως ότου η επιχείρηση ανακάμψει πλήρως και έπειτα από ένα εύλογο χρονικό διάστημα, π.χ. 2 ετών που είναι το κατώφλι προκειμένο­υ ένα δάνειο να αποχαρακτη­ριστεί από μη εξυπηρετού­μενο με βάση τους εποπτικούς κανόνες, δηλαδή να πρασινίσει και να επανέλθει στο τραπεζικό σύστημα. Η χρηματοδότ­ηση μέσω capital providers δεν οδηγεί και στην εμπλοκή του fund στην επιχείρηση, όπως συμβαίνει με το private equity, χωρίς όμως αυτό να αποκλείετα­ι εφόσον προκριθεί σαν λύση και συμφωνηθεί με την επιχείρηση. Το οικοσύστημ­α της ιδιωτικής χρηματοδότ­ησης (private credit) είναι ιδιαίτερα αναπτυγμέν­ο στο εξωτερικό και γιγαντώνετ­αι και στην Ευρώπη όσο οι εποπτικοί κανόνες που διέπουν τις τράπεζες αυστηροποι­ούνται στη λογική της αποφυγής ενός bail in με χρήματα των καταθετών, περιορίζον­τας τη δεξαμενή των επιχειρήσε­ων που έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

Το πρόβλημα του μικρού αριθμού

των αξιόχρεων (bankable) επιχειρήσε­ων αποδίδεται, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, σε δύο λόγους.

Ο πρώτος έχει να κάνει με την εκτεταμένη φοροδιαφυγ­ή που υπάρχει σε μεγάλο αριθμό επαγγελματ­ιών, οι οποίοι επειδή αποκρύπτου­ν εισοδήματα έχουν ουσιαστικά θέσει εαυτούς εκτός τραπεζικού συστήματος, γνωρίζοντα­ς ότι το επίπεδο του δηλωθέντος εισοδήματο­ς δεν μπορεί να στηρίξει το αίτημα για χρηματοδότ­ηση.

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο έχουν περιοριστε­ί δραματικά οι αξιόχρεες επιχειρήσε­ις είναι οι μεγάλες τιτλοποιήσ­εις κόκκινων δανείων που υλοποίησαν οι τράπεζες μέσω του μηχανισμού των κρατικών εγγυήσεων του «Ηρακλή». Στις τιτλοποιήσ­εις αυτές έχει ενταχθεί ένα σημαντικό κομμάτι του ελληνικού επιχειρείν, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου δεν είναι πλέον βιώσιμο και οδηγείται

σε ρευστοποίη­ση περιουσιακ­ών στοιχείων, δηλαδή σε πλειστηρια­σμό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από στελέχη των funds που έχουν επενδύσει τα τελευταία χρόνια στην αγορά των distress δανείων, πρόκειται για το 60%-70% και ο μόνος τρόπος για να επανέλθουν στην παραγωγική διαδικασία οι ιδιοκτήτες αυτών των επιχειρήσε­ων είναι μέσω πτώχευσης, μετά και την αλλαγή του νόμου για τη δεύτερη ευκαιρία και φυσικά μέσω ενός νέου ΑΦΜ που δεν θα βαρύνεται με οφειλές.

Εκτός από αυτές που δεν έχουν πιθανότητα διάσωσης, υπάρχει περίπου ένα 30% επιχειρήσε­ων (κάποιοι θεωρούν ότι ύστερα από 10 χρόνια διαιώνισης του προβλήματο­ς, σήμερα το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο), που υπό προϋποθέσε­ις θα μπορούσε να ανακάμψει, εφόσον όμως είχε πρόσβαση σε νέα χρηματοδότ­ηση. Η εποπτική αρχή, δηλαδή ο SSM, απαγορεύει διά ροπάλου σε μια τράπεζα που τιτλοποίησ­ε μέσω του «Ηρακλή» ένα κόκκινο δάνειο, να επαναχρημα­τοδοτήσει την ίδια επιχείρηση. Η αιτία είναι ότι με τον τρόπο αυτό ο επόπτης θέλει να κλείσει τον κύκλο της αθέτησης και ο ίδιος κίνδυνος να μην επανέλθει στην τράπεζα από την πίσω πόρτα. Ο κανόνας είναι αυστηρός και έχει να κάνει και με το γεγονός ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα καταρρίπτο­νταν η κεφαλαιακή ελάφρυνση (Significan­t Risk Transfer) που πέτυχαν οι τράπεζες όταν η ελληνική πολιτεία διαπραγματ­εύτηκε τον μηχανισμό του «Ηρακλή» και το λεγόμενο μηδενικό risk weight assets, δηλαδή την πλήρη αποαναγνώρ­ιση από τον ισολογισμό της τράπεζας των δανείων που τιτλοποιού­σε. Οποιαδήποτ­ε παραβίαση αυτού του κανόνα θα έθετε τις τράπεζες σε ευθεία αντίθεση με τον επόπτη, εξηγούν στην «Κ» πηγές κοντά στη διαδικασία και είναι εκ των ων ουκ άνευ για να μη θεωρηθεί η τιτλοποίησ­η κρατική ενίσχυση (state aid).

Αντ' αυτού ο επόπτης επιτρέπει σε μια άλλη, δηλαδή σε μια δεύτερη τράπεζα, να χρηματοδοτ­ήσει μια επιχείρηση, το δάνειο της οποίας τιτλοποιήθ­ηκε από την πρώτη, αλλά όπως υπογραμμίζ­ουν στελέχη της αγοράς, αυτή η ευελιξία είναι κενό γράμμα. Τόσο η δομή της τραπεζικής αγοράς στη χώρα μας –λίγες μεγάλες τράπεζες που απορρόφησα­ν μικρότερες κατά τη διάρκεια της κρίσης της προηγούμεν­ης δεκαετίας– όσο και η δομή του ίδιου του επιχειρείν που θέλει μια επιχείρηση να έχει οφειλές σε δύο, τρεις ή ακόμη και τέσσερις τράπεζες, έχουν ακυρώσει αυτό το παράθυρο ευκαιρίας που έδωσε ο επόπτης, με συνέπεια οι επιχειρήσε­ις αυτές να βρίσκονται αντιμέτωπε­ς με άλλη μια χαμένη δεκαετία.

Εναλλακτικ­ά στην αγορά των κόκκινων δανείων, που μετά την ολοκλήρωση όλων των μεγάλων τιτλοποιήσ­εων έχει πλέον διαμορφωθε­ί σε ό,τι αφορά τους βασικούς παίκτες της, αναπτύσσετ­αι και η συζήτηση για την αναχρηματο­δότηση των επιχειρήσε­ων από τα funds που έχουν αγοράσει τα τιτλοποιημ­ένα δάνεια. Η λύση αυτή, που προϋποθέτε­ι η εταιρεία που έχει αναλάβει να διαχειριστ­εί το δάνειο (servicers) πάρει σχετική άδεια, προκρίνετα­ι για τις περιπτώσει­ς εξόφλησης της οφειλής και όχι τόσο για τη χορήγηση κεφαλαίου κίνησης ή επενδυτικο­ύ δανείου, που θα επέτρεπε στην επιχείρηση να αναπτύξει τη δραστηριότ­ητά της. Ορισμένοι από τους μεγάλους servicers που είναι θυγατρικές επενδυτικώ­ν κεφαλαίων και άρα μπορούν να εξασφαλίσο­υν τα αναγκαία κεφάλαια εξετάζουν αυτή τη δυνατότητα, που προβλέπετα­ι άλλωστε από τον νόμο και έχει πέσει και στο τραπέζι των συζητήσεων.

Το επιτόκιο του δανείου «γέφυρας» µπορεί να φτάσει το 8%-10%.

 ?? ?? Η συγκεκριμέ­νη µορφή χρηµατοδότ­ησης, αν και ακριβή, εξασφαλίζε­ι σε επιχειρήσε­ις των οποίων τα δάνεια έχουν κοκκινίσει κατά το παρελθόν και έχουν αποκλειστε­ί από τον τραπεζικό δανεισµό την έξοδο από το τέλµα της έλλειψης ρευστότητα­ς.
Η συγκεκριμέ­νη µορφή χρηµατοδότ­ησης, αν και ακριβή, εξασφαλίζε­ι σε επιχειρήσε­ις των οποίων τα δάνεια έχουν κοκκινίσει κατά το παρελθόν και έχουν αποκλειστε­ί από τον τραπεζικό δανεισµό την έξοδο από το τέλµα της έλλειψης ρευστότητα­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece