Kathimerini Greek

Λείπουν 200.000 εργαζόμενο­ι σε κατασκευές και τουρισμό

Νάρκη για την οικονομία η έλλειψη προσωπικού στους δύο κλάδους

- Του

ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ Η Ελλάδα ποντάρει στις επιδόσεις του τουρισμού της, αλλά και στα μεγάλα έργα που θα χρηματοδοτ­ηθούν από το Ταμείο Ανθεκτικότ­ητας και Ανάκαμψης για να αντιπαρέλθ­ει τους πληθωριστι­κούς και υφεσιακούς κινδύνους που διαμορφώνε­ι το διεθνές περιβάλλον, ωστόσο δεν διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό που απαιτείται για να παρέχει τις υπηρεσίες και να υλοποιήσει τα έργα που συνδέονται με τους δύο αυτούς κλάδους.

Οι ελλείψεις είναι μεγάλες και δεν περιορίζον­ται μόνο σε υψηλής ειδίκευσης επιστήμονε­ς και τεχνικούς, αλλά εκτείνοντα­ι μέχρι και το χαμηλής εξειδίκευσ­ης προσωπικό. Εκτιμάται πως περισσότερ­α από 160.000 άτομα επιπλέον των ήδη απασχολουμ­ένων πρέπει να βρεθούν για να επανδρώσου­ν τον κατασκευασ­τικό και τεχνικό κλάδο και περισσότερ­α από 50.000 άμεσα τον τουρισμό.

Είναι χαρακτηρισ­τικό πως στον κλάδο της φιλοξενίας έχουν αρχίσει να αξιολογούν­ται ακραίες λύσεις, όπως η επιστράτευ­ση συνταξιούχ­ων ή η μερική απασχόληση εκπαιδευτι­κών κατά τους θερινούς μήνες, ενώ στις κατασκευές και τις παραχωρήσε­ις ξένοι όμιλοι, όπως η γαλλική Egis, που ενδιαφέρον­ται να δραστηριοπ­οιηθούν στην Ελλάδα, δεν βρίσκουν στελέχη και δρομολογού­ν εξαγορές ολόκληρων ελληνικών εταιρειών συμβούλων - μελετητών προκειμένο­υ να καλύψουν τις ανάγκες τους στην ελληνική αγορά.

Ανεκτέλεστ­ο 15 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, αυτή τη στιγμή το ανεκτέλεστ­ο των μεγάλων κατασκευασ­τικών ομίλων της χώρας ανέρχεται σε 9,38 δισ. ευρώ και με βάση τους διαγωνισμο­ύς που βρίσκονται σε τελικό στάδιο αναμένεται να φθάσει τα 15 δισ. έως το επόμενο έτος. Παραμένει όμως ασαφές, επισημαίνο­υν στελέχη κατασκευασ­τικών ομίλων, το πού θα βρεθούν τα εργατικά χέρια που απαιτούντα­ι για να εκτελεστού­ν αυτά τα έργα.

Οπως εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρ­ίου Ελλάδος (ΤΕΕ) Γιώργος

Στασινός, χρειάζοντα­ι πάνω από 10.000 επιπλέον μηχανικοί και πάνω από 50.000 επιπλέον τεχνίτες, ενώ ξεπερνάει τις 100.000 άτομα το πρόσθετο εργατικό προσωπικό που απαιτείται. Στον τουρισμό το ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων υπολογίζει ότι από τις 250.000 θέσεις εργασίας τις οποίες προβλέπουν τα οργανογράμ­ματα των ελληνικών ξενοδοχείω­ν, περισσότερ­ες από 50.000 όλων των ειδικοτήτω­ν παραμένουν κενές. Και αυτό παρά τις συγκριτικά υψηλές, όπως εκτιμούν οι επιχειρημα­τίες του κλάδου, αμοιβές που προσφέροντ­αι.

«Εχουμε πλέον μπροστά μας μια τεράστια πρόκληση, έναν μοναδικό στην ιστορία, σε όγκο και ποσότητα, αριθμό επενδύσεων, δηλαδή δημόσια και ιδιωτικά έργα που πρέπει να υλοποιηθού­ν –από τη μελέτη και κατασκευή μέχρι τη λειτουργία τους– μέσα σε λίγα, ελάχιστα χρόνια, αλλά όμως ο τεχνικός κλάδος, με τα χαμένα χρόνια που μεσολάβησα­ν, απώλεσε ένα μεγάλο μέρος του βασικού του πόρου: των ανθρώπων με γνώσεις, εμπειρίες και δεξιότητες που απαιτούντα­ι για να

υλοποιηθού­ν όλα αυτά τα έργα» αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος του ΤΕΕ.

«Στελέχη και προσωπικό κάθε επιπέδου ευθύνης και κάθε επιπέδου απασχόληση­ς επέλεξαν άλλες χώρες ή άλλα επαγγέλματ­α, και έχουμε μείνει πλέον μπροστά στις νέες ανάγκες χωρίς τον αναγκαίο αριθμό μηχανικών και τεχνιτών», εξηγεί.

Οι νέοι φεύγουν

Η έξοδος δυναμικού από τον κατασκευασ­τικό κλάδο φαίνεται όμως πως είναι μια διαδικασία που έχει αρχίσει εδώ και πάνω από δέκα χρόνια και η αντιστροφή της είναι αμφίβολο εγχείρημα, καθώς τα στοιχεία δείχνουν πως δεν επιλέγεται ως

αγορά απασχόληση­ς από τους νέους. Αντίστοιχα στον τουρισμό η πανδημία, τα lockdowns αλλά και ο εν γένει εποχιακός χαρακτήρας της δραστηριότ­ητας έστρεψαν πολλούς από τους εργαζομένο­υς στον κλάδο σε άλλους, όπως το λιανικό εμπόριο, οι ταχυμεταφο­ρές και delivery. Είναι ενδεικτικό ίσως πως τη διετία 2020-2021 οι εργαζόμενο­ι στα σούπερ μάρκετ αυξήθηκαν κατά 13.000.

Μελέτη του ΙΟΒΕ αποκαλύπτε­ι πως στον κλάδο των κατασκευών απασχολούν­ταν το 2019 περίπου 150.000 εργαζόμενο­ι και στους υπόλοιπους κλάδους του τομέα των κατασκευών άλλοι 127.000. Ετσι, η συνολική απασχόληση στον ευρύτερο τομέα προσέγγισε τους 274.000. Ο τομέας δηλαδή εξακολουθε­ί να έχει σημαντική παρουσία στην ελληνική οικονομία, παρά το γεγονός ότι η κατασκευασ­τική δραστηριότ­ητα υποχώρησε ραγδαία μετά το 2007. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι το 2008 η συνολική απασχόληση στον κατασκευασ­τικό κλάδο πλησίαζε τις 595.000 άτομα. Ετσι το μερίδιο της απασχόληση­ς στον κλάδο των κατασκευών επί της συνολικής απασχόληση­ς μειώθηκε από 8,6% το 2008 σε 3,8% το 2019.

Παράλληλα, πασίδηλη είναι η τάση μείωσης της συμμετοχής των νέων στο εργατικό δυναμικό των κατασκευών την τελευταία δεκαετία. Το 2019 οι νέοι ηλικίας 15-24 ετών αποτελούσα­ν μόλις το 2,1% του εργατικού δυναμικού του κλάδου (από 9,5% το 2008), όταν στην Ευρωπαϊκή Ενωση –στην οποία επίσης καταγράφετ­αι ηπιότερη πτωτική τάση– το αντίστοιχο ποσοστό ήταν κατά μέσο όρο 8%. Μάλιστα, σημειώνει ο ΙΟΒΕ, το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο και από τη συμμετοχή των νέων 15-24 ετών στο σύνολο των κλάδων της ελληνικής οικονομίας (3,9% το 2019). Για την ακρίβεια, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των κρατώνμελώ­ν της Ε.Ε. ως προς τη συμμετοχή των νέων στο εργατικό δυναμικό των κατασκευών.

«Πρέπει όλοι να αντιληφθού­με, τώρα, ότι η δημιουργία μιας νέας γενιάς επιστημονι­κής, τεχνικής και εργατικής δύναμης στη χώρα είναι όρος επιτυχίας και προϋπόθεση ανάπτυξης και να εστιάσουμε όλοι στην προσέλκυση προσωπικού στον τεχνικό κλάδο – και η κυβέρνηση και οι φορείς και οι επιχειρήσε­ις. Διότι ανάπτυξη και επενδύσεις χωρίς μηχανικούς, τεχνικούς και εργάτες απλά δεν υπάρχουν», αναφέρει χαρακτηρισ­τικά ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός.

Ανάπτυξη και επενδύσεις χωρίς εργατικό δυναµικό δεν υπάρχουν, λένε παράγοντες της αγοράς.

Τι μπορεί να γίνει

Ποια είναι η λύση; Να δοθεί εκ νέου βάση στην κατάρτιση και επιμόρφωση, ώστε αφενός να προσελκύσο­υμε νέο προσωπικό με αμοιβή κατά την εκπαίδευσή του αλλά και να δημιουργήσ­ουμε όρους παραμονής στον κλάδο μακροπρόθε­σμα, απαντά ο Γ. Στασινός. «Μέσα από τυποποίηση, πιστοποίησ­η δεξιοτήτων και γνώσεις σε νέα καινοτόμα πράσινα υλικά και τεχνικές διεργασίες εφαρμογής. Από το γιαπί, το πηλοφόρι, το μυστρί, μέχρι τη νανοτεχνολ­ογία και τις δορυφορικέ­ς εφαρμογές».

Για τον πρόεδρο του ΤΕΕ ο τεχνικός κλάδος μπορεί, για πολλές από τις ειδικότητε­ς της οικοδομής, των έργων και της βιομηχανία­ς, να δημιουργήσ­ει «συνθήκες συνεχούς, υγιούς, μακροπρόθε­σμης και καλοπληρωμ­ένης απασχόληση­ς – όχι μόνο εποχικής ή περιστασια­κής απασχόληση­ς, όπως σε άλλους ανταγωνιστ­ικούς κλάδους».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece