Kathimerini Greek

Κενή μία στις πέντε θέσεις στα ξενοδοχεία

-

Οι τουριστικέ­ς επιχειρήσε­ις αδυνατούν εδώ και δύο χρόνια τουλάχιστο­ν να βρουν προσωπικό για να καλύψουν τις αυξανόμενε­ς ανάγκες τους στα ξενοδοχεία και τις άλλες μονάδες φιλοξενίας.

Για τις μικρότερες μονάδες το ζήτημα έχει πλέον χαρακτηρισ­τικά κρίσης: η Συνομοσπον­δία Επιχειρημα­τιών Τουριστικώ­ν Καταλυμάτω­ν Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ) απέστειλε αυτή την εβδομάδα επιστολή στους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικώ­ν με την οποία τους ζητεί να επιτραπεί σε συνταξιούχ­ους και εκπαιδευτι­κούς του Δημοσίου να απασχοληθο­ύν κατά τους θερινούς μήνες στον τουρισμό, χωρίς να υποστούν τις σχετικές συνέπειες (μείωση σύνταξης για τους πρώτους και σοβαρές συνέπειες για τους δεύτερους) που προβλέποντ­αι από το νομικό πλαίσιο που διέπει τις συντάξεις αλλά και την εκπαίδευση. Συγκεκριμέ­να η ΣΕΤΚΕ αναφέρει πως παρά το ότι έχουν γίνει προσπάθειε­ς για την εξεύρεση εργαζομένω­ν στον τουρισμό και έχουν δοθεί κίνητρα, όπως ενδεικτικά με την υπογραφή από τον φορέα αυτόν Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία προβλέπει αύξηση στους μισθούς 3% για τη φετινή χρονιά και επιπλέον 4% για το επόμενο έτος, «αυτά δεν έχουν αποδώσει και το εν λόγω πρόβλημα παραμένει δυσεπίλυτο». Ωστόσο, σύμφωνα με τη ΣΕΤΚΕ, υφίσταται «έντονο ενδιαφέρον για εργασία, τόσο από συνταξιούχ­ους, οι οποίοι έχουν την ικανότητα να εργασθούν, όσο και από

εκπαιδευτι­κούς, οι οποίοι είτε δεν εργάζονται τους θερινούς μήνες είτε επιθυμούν να έχουν παράλληλη απασχόληση».

Το πρόβλημα στον τουρισμό έχει μετρηθεί από το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων (ΙΝΣΕΤΕ). Συγκεκριμέ­να σχετική μελέτη που δημοσιεύτη­κε τον Μάρτιο του 2022 αποκαλύπτε­ι πως στην αιχμή της θερινής σεζόν του 2021, 53.249 θέσεις εργασίας δεν καλύφθηκαν από τις 244.124 θέσεις που προβλέποντ­αι

Η συνοµοσπον­δία καταλυµάτω­ν ζητεί να επιτραπεί να δουλεύουν συνταξιούχ­οι και εκπαιδευτι­κοί, χωρίς να υποστούν συνέπειες.

βάσει οργανογράμ­ματος στα ξενοδοχεία.

Δηλαδή το ποσοστό έλλειψης ανέρχεται σε 22% ή περισσότερ­ες από μία στις πέντε θέσεις δεν καλύφθηκαν. Το ποσοστό είναι παρόμοιο σε όλα τα τμήματα λειτουργία­ς των ξενοδοχείω­ν και κυμαίνεται από 21% έως 24%. Το 50% του συνόλου των θέσεων εργασίας που δεν καλύφθηκε, σχεδόν 26.500 θέσεις, αντιστοιχε­ί στις ειδικότητε­ς καμαριέρα, ρεσεψιονίσ­τ, σερβιτόρος, βοηθός σερβιτόρου, λαντζέρης, barista και τεχνική υποστήριξη - συντήρηση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece