Kathimerini Greek

Ενισχύεται η θέση της Ελλάδας στο ενεργειακό τοπίο

- Του ΚΩΣΤΉ Ν. ΣΤΑΜΠΟΛΉ*

Δεν είναι μόνο ο τερματικός σταθμός LNG της Ρεβυθούσας, ο άρτι ολοκληρωθε­ίς ελληνοβουλ­γαρικός αγωγός ή η μονάδα FSRU στην Αλεξανδρού­πολη που θα λειτουργήσ­ει το 2023, που αναβαθμίζο­υν την ενεργειακή θέση της Ελλάδας στη ΝΑ Ευρώπη. Δηλαδή στην ευρύτερη περιοχή που περιλαμβάν­ει τα Δυτικά Βαλκάνια, τις χώρεςμέλη της Ε.Ε., την Τουρκία και το Ισραήλ, που αποτελούν αντικείμεν­ο μελέτης για το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ). Υπάρχει πληθώρα άλλων έργων και παραγόντων στην αξιοποίηση συμβατικών και μη ενεργειακώ­ν πηγών που τα τελευταία χρόνια δίνουν ένα σχετικό προβάδισμα στη χώρα μας και την τοποθετούν στο επίκεντρο του ευρύτερου ενδιαφέρον­τος.

Παρά το γεγονός ότι η γεωγραφική θέση μας, στο νοτιότερο άκρο της χερσονήσου του Αίμου, δεν ευνοεί ως προς τη δομή του ενεργειακο­ύ μας συστήματος, αφού είναι τελικός αποδέκτης ενέργειας που μέχρι πρόσφατα είχε κατεύθυνση Βορρά - Νότου, εντούτοις χάριν μιας σειράς σημαντικών έργων υποδομής, που κατασκευάσ­τηκαν τα τελευταία χρόνια, και της εν τω μεταξύ αλλαγής του ευρύτερου γεωπολιτικ­ού σκηνικού, σήμερα η Ελλάδα διεκδικεί με αξιώσεις έναν πρωταγωνισ­τικό ρόλο στο ενεργειακό γίγνεσθαι της ΝΑ Ευρώπης.

Με τα σημαντικότ­ερα έργα ενεργειακώ­ν υποδομών να περιλαμβάν­ουν τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ, που αποτελεί συνέχεια του τουρκικού TANAP και διερχόμενο­ς μέσω των εδαφών μας μεταφέρει αέριο σε Ιταλία, Ελλάδα και τώρα στη Βουλγαρία, τον ελληνοτουρ­κικό αγωγό αερίου που λειτουργεί ανελλιπώς από το 2007, τις ηλεκτρικές διασυνδέσε­ις

με Ιταλία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία και Τουρκία, τις ηλεκτρικές διασυνδέσε­ις με την Κρήτη και τις Κυκλάδες, αλλά και νέα υπό εξέλιξη έργα που προβλέπουν ηλεκτρικές διασυνδέσε­ις με Κύπρο/ Ισραήλ και Αίγυπτο.

Θα ήταν παράλειψή μας να μην αναφερθούμ­ε στον αγωγό αερίου EastMed, ένα έργο που φιλοδοξεί να αξιοποιήσε­ι τα σημαντικά κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου (Ισραήλ, Κύπρος, Ελλάδα) προς όφελος της Ευρώπης και εδώ και χρόνια αποτελεί Project of Common Interest, η μελέτη του οποίου έχει χρηματοδοτ­ηθεί με σχεδόν 70 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε. Η πολεμική εναντίον του έργου, που έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα, από πλευράς ΗΠΑ και Τουρκίας, που επιθυμούν διακαώς την ακύρωση του EastMed ώστε η διέλευση των προς εξαγωγή όγκων αερίου να γίνεται αποκλειστι­κά μέσω Τουρκίας, αποδεικνύε­ι την ορθότητα της επιλογής της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίζει με κάθε τρόπο το έργο.

Λόγω του τεράστιου μεγέθους των εν λόγω κοιτασμάτω­ν και των μεγάλων διαφορών στις τιμές αερίου που επικρατούν μεταξύ Ανατολικής Μεσογείου και Ευρώπης (4 με 5 δολ./MMBtu στο Ισραήλ έναντι 25-30 δολ./MMBtu στην Ιταλία), οι όποιες αμφιβολίες ως προς την οικονομική βιωσιμότητ­α του EastMed, που ως επιχείρημα χρησιμοποι­είται κατά κόρον εναντίον του, δεν ισχύουν πλέον. Εναπόκειτα­ι στις εταιρείες που προωθούν το έργο (ΔΕΠΑ - Edison) αφενός μεν να διευρύνουν και να ισχυροποιή­σουν τη μετοχική τους βάση, και αφετέρου να συνάψουν συμβάσεις αγοράς - πώλησης για να καλύψουν ποσότητες 8-10 bcma, με

την Energean να έχει ήδη υπογράψει προσύμφωνο για την εξαγωγή 2 bcma μέσω του EastMed. Η προοπτική υλοποίησης του έργου ενισχύεται επίσης από τη θετική πλέον στροφή της ιταλικής κυβέρνησης και το ενδιαφέρον από τις Βρυξέλλες που προσβλέπου­ν στον EastMed, που θα έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 8-12 bcma, ως ακόμη έναν χρήσιμο αγωγό στην προσπάθεια διαφοροποί­ησης των πηγών και διαδρομών προμήθειας αερίου προς την Ευρώπη.

Στην ευρύτερη θεώρησή μας για την ισχυροποίη­ση του στρατηγικο­ύ ρόλου της Ελλάδας στο ενεργειακό στερέωμα της ΝΑ Ευρώπης, όχι ήσσονος σημασίας είναι το γεγονός της ανάδειξης του Ελληνικού Χρηματιστη­ρίου Ενέργειας (ΕΧΕ) μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διά

στημα (τέθηκε σε λειτουργία την 1η/11/2020) σε βασικό ενεργειακό κόμβο της ευρύτερης περιοχής λόγω του αυξανόμενο­υ όγκου συμβολαίων, κυρίως ηλεκτρισμο­ύ, που διεκπεραιώ­νονται σε καθημερινή βάση. Επιπλέον, στις 21/3/2022 ξεκίνησε να λειτουργεί το βάθρο συναλλαγών φυσικού αερίου, που στην πράξη αποτελεί το πλέον πρόσφατο gas trading hub της Ευρώπης. Και σε αυτή την περίπτωση λόγω της πληρότητας των προδιαγραφ­ών του (αφού ακολουθεί κατά γράμμα τον ευρωπαϊκό σχεδιασμό), της αυξημένης ρευστότητα­ς σε αέριο που έχει εν τω μεταξύ αποκτήσει η εγχώρια αγορά και της διαφάνειας που διέπει τον τρόπο λειτουργία­ς του, ο EFET (European Federation of Energy Traders) το κατατάσσει πολύ πιο μπροστά από τα αντίστοιχα gas hubs που λειτουργού­ν σήμερα στην περιοχή, μηδέ της Κωνσταντιν­ούπολης εξαιρουμέν­ης.

Σύμφωνα με τη βαθμολόγησ­η του EFET, το gas hub της Ελλάδας προηγείται των hubs της Κεντρικής και της ΝΑ Ευρώπης. Η εικόνα της ενεργειακή­ς αγοράς και του κυρίαρχου ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή δεν θα είναι πλήρης εάν δεν αναφερθούμ­ε στον κομβικό ρόλο που παίζουν οι δύο μεγάλοι διυλιστηρι­ακοί όμιλοι, ΕΛΠΕ και Motor Oil. Μεταξύ τους είχαν διυλιστική παραγωγή 27 εκατ. τόνων το 2021, ενώ πραγματοπο­ίησαν εξαγωγές 23 εκατ. τόνων πετρελαϊκώ­ν προϊόντων το ίδιο έτος. Στη δε παραγωγή διυλισμένω­ν προϊόντων ανά κάτοικο, η Ελλάδα κατέχει τα σκήπτρα σε όλη τη ΝΑ Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι η ΝΑ Ευρώπη και σε ένα μεγάλο βαθμό η Ανατολική Μεσόγειος και η Βόρεια Αφρική στηρίζοντα­ι για την πετρελαϊκή τους προμήθεια στην Ελλάδα. Η τεράστια αυτή επιτυχία της πετρελαϊκή­ς μας βιομηχανία­ς οφείλεται σε έγκαιρες και στοχευμένε­ς επενδύσεις αναβάθμιση­ς και εκσυγχρονι­σμού των δύο ομίλων την περίοδο 20062012, κάτι που επέτρεψε την αλματώδη αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών σε ανταγωνιστ­ικές τιμές.

Παράλληλα, με την ανάπτυξη των συμβατικών πηγών ενέργειας, η Ελλάδα τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια έχει σημειώσει εντυπωσιακ­ά βήματα στην προώθηση των ΑΠΕ, όπου κατέχει ένα από τα μεγαλύτερα μεγέθη συνολικής εγκατεστημ­ένης ισχύος σχεδόν στα 11 GW, συμπεριλαμ­βανομένων και των υδροηλεκτρ­ικών. Ουσιαστικά κατέχει τη δεύτερη θέση στην περιοχή μετά την Τουρκία, η οποία λόγω μεγέθους, κρατικών ενισχύσεων

και δραστηριοπ­οίησης της εγχώριας βιομηχανία­ς έχει αναπτύξει ποικιλότρο­πα τον τομέα των ΑΠΕ με συνολική ισχύ που φθάνει τα 47 GW. Ομως η Ελλάδα διατηρεί πρωτεύουσα θέση στην παραγωγή και τις εξαγωγές ηλιακών θερμικών συστημάτων (ηλιακοί θερμοσίφων­ες), καθώς και σε αναθέσεις κατασκευής έργων ΑΠΕ εκτός Ελλάδος ως EPC contractor.

Εκτιμάται ότι μετά τις νέες νομοθετικέ­ς ρυθμίσεις (Κλιματικός Νόμος, κ.λπ.) θα επιταχυνθε­ί ο ρυθμός ανάπτυξης τόσο των εφαρμογών ΑΠΕ όσο και της ενεργειακή­ς αποδοτικότ­ητας, ιδιαίτερα στα κτίρια, συμβάλλοντ­ας έτσι στη μεγέθυνση των επενδύσεων. Τέλος, σε καθόλου ευκαταφρόν­ητα επίπεδα κινούνται οι ενεργειακέ­ς επενδύσεις της Ελλάδας μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

Συμπερασμα­τικά, το μεγάλο διακύβευμα για τη χώρα μας σε ό,τι αφορά την ενεργειακή θέση της στη ΝΑ Ευρώπη δεν είναι τόσο να καταστεί αυτό που πολλοί αποκαλούν «ενεργειακό κόμβο» και υπονοούν τη συγκέντρωσ­η φυσικών διαδρομών ενέργειας – καθότι ο κυρίαρχος ενεργειακό­ς κόμβος στην περιοχή είναι αδιαμφισβή­τητα η Τουρκία–, αλλά η με κάθε τρόπο και μέσο ενίσχυση της γεωπολιτικ­ής και οικονομική­ς θέσης της. Προς αυτή την κατεύθυνση ασφαλώς και βοηθούν οι υποδομές, αλλά δεν μπορεί να αποτελούν τον μοναδικό στόχο. Η κυριαρχία σε επίπεδο οικονομίας και αγορών και συνεπακόλο­υθα η στρατηγική αυτονομία πρέπει να είναι το ζητούμενο.

 ?? ?? Στην παραγωγή διυλισμένω­ν προϊόντων ανά κάτοικο, η Ελλάδα κατέχει τα σκήπτρα σε όλη τη ΝΑ Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι η ΝΑ Ευρώπη και σε ένα μεγάλο βαθμό η Ανατολική Μεσόγειος και η Βόρεια Αφρική στηρίζοντα­ι για την πετρελαϊκή τους προμήθεια στην Ελλάδα.
Στην παραγωγή διυλισμένω­ν προϊόντων ανά κάτοικο, η Ελλάδα κατέχει τα σκήπτρα σε όλη τη ΝΑ Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι η ΝΑ Ευρώπη και σε ένα μεγάλο βαθμό η Ανατολική Μεσόγειος και η Βόρεια Αφρική στηρίζοντα­ι για την πετρελαϊκή τους προμήθεια στην Ελλάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece