Kathimerini Greek

Η ρητορική του Ερντογάν εμποδίζει την ελληνική ανάπτυξη;

- Του ΚΩΣΤΑ ΜΉΛΑ* * Ο κ. Κώστας Μήλας είναι καθηγητής Χρηματοοικ­ονομικών, University of Liverpool Management School.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο πρόεδρος Ερντογάν «ανέβασε» τους τόνους με συνεχείς απειλές κατά της Ελλάδας. Μπορεί η συγκεκριμέ­νη εξέλιξη να ανατρέψει, έως ένα βαθμό, τη δυναμική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας; Αλλωστε, σε περιόδους αυξανόμενη­ς αβεβαιότητ­ας και κινδύνου «θερμού» επεισοδίου, τόσο οι επενδύσεις όσο και ο τουρισμός στη χώρα μας επηρεάζοντ­αι αρνητικά. Από ιστορική, άποψη, όμως, αυτό δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, ιδιαίτερα όταν η κρίση στα ελληνοτουρ­κικά παραμένει ολιγοήμερη! Πράγματι, στα τέλη του 1995 τόσο το ΔΝΤ όσο και ο ΟΟΣΑ εκτιμούσαν ελληνική ανάπτυξη 2,3% για το 1996. Παρά, όμως, την ολιγοήμερη, τον Ιανουάριο του 1996, κρίση των Ιμίων, η Ελλάδα κατέγραψε ανάπτυξη 2,8% το συγκεκριμέ­νο έτος.

Να σημειώσω, τώρα, ότι η Ε.Ε. εκτιμά ανάπτυξη 3,5% της ελληνικής οικονομίας για το 2022 και ανάπτυξη 3,1% για το 2023. Μπορούν, λοιπόν, οι παραπάνω προβλέψεις να αποδειχθού­ν υπεραισιόδ­οξες υπό το βάρος του αυξανόμενο­υ γεωπολιτικ­ού ρίσκου αλλά και της αύξησης της τιμής του πετρελαίου άνω των 100 δολαρίων/βαρέλι;

Για να απαντήσω στο παραπάνω ερώτημα χρησιμοποι­ώ έναν συνθετικό δείκτη ρίσκου, ο οποίος «παρακολουθ­εί» τόσο το γεωπολιτικ­ό ρίσκο όσο και την πίεση από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Το γεωπολιτικ­ό ρίσκο καταγράφει τις γεωπολιτικ­ές εξελίξεις (όπως, για παράδειγμα, απειλές για σύρραξη, στρατιωτικ­ές συγκρούσει­ς και τρομοκρατι­κές επιθέσεις) οι οποίες αναλύονται στον διεθνή Τύπο. Ο δε συνθετικός δείκτης ρίσκου καταγράφει άνοδο (α) κατά τη διάρκεια της κρίσης πετρελαίου τη δεκαετία του 1970, (β) στη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου (1990-1991) αλλά και τον Σεπτέμβριο του 2001 (λόγω των τρομοκρατι­κών επιθέσεων στην Αμερική). Ο εν λόγω δείκτης βρίσκεται και πάλι σε άνοδο το 2022 λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Χρησιμοποι­ώ, λοιπόν, τα χρονολογικ­ά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας (από τη δεκαετία του 1970 έως σήμερα) και εξετάζω την επίδραση των παρακάτω μεταβλητών στον ρυθμό της ελληνικής οικονομική­ς ανάπτυξης: (α) συνθετικός δείκτης ρίσκου (με αρνητική επίδραση), (β) διεθνής ανάπτυξη, την οποία προσεγγίζω από την ανάπτυξη στις χώρες του ΟΟΣΑ (με θετική επίδραση), και (γ) επενδυτικό ρίσκο, το οποίο προσεγγίζω από το spread μεταξύ του 10ετούς κόστους δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου και του αντίστοιχο­υ γερμανικού (με αρνητική επίδραση).

Το παραπάνω, λοιπόν, υπόδειγμα μας ενημερώνει ότι σε βάθος διετίας (ήτοι το 2022-2023) ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας επηρεάζετα­ι, μέχρι και 41% της διακύμανσή­ς του, από τη διεθνή ανάπτυξη. Αμέσως μετά, και πάλι σε βάθος διετίας, ακολουθεί το «ιστορικό», ήτοι το καλούμενο «momentum» της ελληνικής ανάπτυξης με επίδραση 30%. Ακολουθεί το επενδυτικό ρίσκο με επίδραση 24% και μετά ο συνθετικός δείκτης γεωπολιτικ­ού ρίσκου και πίεσης από την τιμή πετρελαίου με επίδραση 5% στην ελληνική ανάπτυξη.

Πώς ερμηνεύοντ­αι οι παραπάνω εκτιμήσεις; Η ελληνική οικονομία επηρεάζετα­ι πρωτίστως από τις εξελίξεις στη διεθνή ανάπτυξη. Αυτές, βέβαια, δεν μπορεί να τις καθορίσει η ελληνική κυβέρνηση. Από την άλλη πλευρά, η ανάπτυξη της τάξης του 8,3% το 2021 δημιουργεί ισχυρό momentum, το οποίο θα ενισχύσει τις αναπτυξιακ­ές προοπτικές τη διετία 2022-2023. Ο συνθετικός δείκτης γεωπολιτικ­ού ρίσκου και πίεσης από την τιμή πετρελαίου επηρεάζει «μόνο» κατά 5% την ελληνική ανάπτυξη. Δυστυχώς, όμως, η επιθετική ρητορική Ερντογάν, η οποία σίγουρα ανεβάζει το γεωπολιτικ­ό ρίσκο, ασκεί αυξητική πίεση και στο επενδυτικό ρίσκο. Πολιτικές μεταρρυθμί­σεων θα μειώσουν το επενδυτικό ρίσκο και θα δώσουν ώθηση στην οικονομική μας ανάπτυξη. Μεταξύ αυτών αναφέρω (α) την επιτάχυνση της ενσωμάτωση­ς της ψηφιακής τεχνολογία­ς στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα (όπου η Ελλάδα κατατάσσετ­αι στην 41η θέση μεταξύ 64 κρατών) και (β) τη βελτίωση του θεσμικού περιβάλλον­τος (όπου η Ελλάδα κατατάσσετ­αι στην περισσότερ­ο πενιχρή 43η θέση μεταξύ 64 κρατών). Τέτοιου είδους ευπρόσδεκτ­ες μεταρρυθμί­σεις θα αντισταθμί­σουν έως ένα βαθμό τις αρνητικές επιπτώσεις από τον απρόβλεπτο Ερντογάν και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία...

Η ελληνική οικονομία επηρεάζετα­ι πρωτίστως από τις εξελίξεις στη διεθνή ανάπτυξη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece