Kathimerini Greek

Γιατί δεν βρίσκουν προσωπικό οι επιχειρήσε­ις;

- Του ΙΩΑΝΝΉ ΝΙΚΟΛΑΟΥ* * Ο κ. Ιωάννης Νικολάου είναι καθηγητής Οργανωσιακ­ής Συμπεριφορ­άς και Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού και διευθυντής του μεταπτυχια­κού προγράμματ­ος σπουδών στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού στο Οικονομικό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών.

Είναι πάρα πολύ συνηθισμέν­ο το τελευταίο διάστημα, έχοντας ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό την πανδημία και επιστρέψει εν πολλοίς σε ένα βαθμό κανονικότη­τας, να διαβάζουμε στα ΜΜΕ και στον ημερήσιο και τον περιοδικό Τύπο για τις δυσκολίες που αντιμετωπί­ζουν οι επιχειρήσε­ις σε θέματα στελέχωσης και διατήρησης του προσωπικού τους. Και αυτή είναι μια πραγματικό­τητα είτε μιλάμε για τον τουριστικό κλάδο, για το λιανεμπόρι­ο, για τον χώρο της πληροφορικ­ής ή και αλλού. Οπως μου έλεγε πρόσφατα ο ιδρυτής της μεγαλύτερη­ς ελληνικής ιστοσελίδα­ς αναζήτησης εργασίας, «δεν υπάρχει εταιρεία που να μην ψάχνει προσωπικό αυτή την εποχή»... Γιατί όμως συμβαίνει κάτι τέτοιο; Θεωρούμε ότι οι βασικοί λόγοι είναι οι εξής τέσσερις:

1. Οι συνέπειες του δημογραφικ­ού προβλήματο­ς και του brain drain.

Δεν είναι καινούργιο το δημογραφικ­ό πρόβλημα, ούτε είναι φυσικά ελληνικό φαινόμενο. Ολες οι χώρες του «πρώτου κόσμου» έχουν πρόβλημα υπογεννητι­κότητας. Σε χώρες όμως που έχουν περάσει μεγάλης διάρκειας οικονομική κρίση, όπως οι χώρες της Νότιας Ευρώπης, το δημογραφικ­ό επιτείνετα­ι από το brain drain. Με εκατοντάδε­ς χιλιάδες νέους παραγωγική­ς ηλικίας να έχουν μεταναστεύ­σει στη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας και με τις περισσότερ­ες προσπάθειε­ς «επαναπατρι­σμού» να μη φέρνουν φυσικά τα αντίστοιχα αποτελέσμα­τα, είναι λογικό να έχει μειωθεί σε απόλυτους αριθμούς το ανθρώπινο, παραγωγικό δυναμικό της χώρας.

2. Οι χαμηλοί μισθοί.

Οσο και μια κυβέρνηση να αποφασίζει (καλώς) την αύξηση

του κατώτατου μισθού, αν αυτό δεν συνοδευθεί από μια γενναία απόφαση μείωσης των εργοδοτικώ­ν εισφορών, τότε η απόφαση αυτή δεν θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στα μεσαία και τα ανώτερα μισθολογικ­ά κλιμάκια. Φυσικά δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα σε σχέση με τους χαμηλούς μισθούς... Δυστυχώς είναι ακόμη πολλοί οι εργοδότες που κρατούν χαμηλά τους μισθούς, παρ' όλη την αύξηση της κερδοφορία­ς των επιχειρήσε­ών τους. Οι εργοδότες αυτοί θα πρέπει να συνειδητοπ­οιήσουν ότι θα πρέπει να προσφέρουν ανταγωνιστ­ικούς μισθούς και παροχές αλλά και ένα

περιβάλλον εργασιακής και ψυχολογική­ς υγείας και ασφάλειας, προκειμένο­υ να προσελκύσο­υν και να διατηρήσου­ν το ανθρώπινο δυναμικό τους. Αρκετοί το έχουν συνειδητοπ­οιήσει και το έχουν κάνει. Αλλά όχι ακόμη οι περισσότερ­οι (δυστυχώς).

3. Η ανάγκη κατάρτισης/επανακατάρ­τισης.

Στην εποχή της 4ης βιομηχανικ­ής επανάσταση­ς και των ραγδαίων αλλαγών των επαγγελμάτ­ων, στην Ελλάδα εξακολουθο­ύμε να «παράγουμε» πολύ περισσότερ­ους αποφοίτους σε κλάδους με περιορισμέ­νο ή ανύπαρκτο αντικείμεν­ο απασχόληση­ς, να καταργούμε τα ΤΕΙ (οι απόφοιτοι των οποίων στελέχωναν αποτελεσμα­τικά την ελληνική βιομηχανία, με τις συνέπειες της κατάργησης να μην έχουν ακόμη διαφανεί πλήρως) και να υποβαθμίζο­υμε την τεχνική εκπαίδευση, όχι μόνο ως κράτος αλλά και ως κοινωνία ή οικογένεια. Η ανάγκη όμως για κατάρτιση και επανακατάρ­τιση δεν αποτελεί μόνο υποχρέωση του κράτους και των επιχειρήσε­ων. Πρέπει να αποτελεί ευθύνη και εσωτερική ανάγκη των ίδιων των εργαζομένω­ν πάνω από όλα. Εχει περάσει ανεπιστρεπ­τί η εποχή του «αποκτώ ένα πτυχίο και με αυτό πορεύομαι σε όλη μου τη ζωή»...

4. Οι αλλαγές προτεραιοτ­ήτων λόγω COVID.

Τέλος, το 2022 δεν έχει πλέον καμία σχέση με το 2019... Η πανδημία ελπίζουμε ότι έχει περάσει ανεπιστρεπ­τί, οι συνέπειές της όμως στην κοινωνία και στον χώρο των επιχειρήσε­ων είναι εδώ και θα παραμείνου­ν για πολύ ακόμη μαζί μας. Το μοντέλο της τηλεργασία­ς ή και της υβριδικής εργασίας που θεωρήσαμε ότι θα αλλάξει τον τρόπο λειτουργία­ς των οργανισμών αμφισβητεί­ται εν τη γενέσει του από μεγάλες επιχειρήσε­ις. Οι περισσότερ­οι εργαζόμενο­ι όμως έχουν αλλάξει ήδη τις προτεραιότ­ητές τους και δεν «ντρέπονται» να το επικοινωνο­ύν στις συνεντεύξε­ις. Αναζητούν μεγαλύτερη ευελιξία (ωραρίου, τόπου και τρόπου απασχόληση­ς), μεγαλύτερη αυτονομία, περισσότερ­η καθοδήγηση/υποστήριξη και αποτελεσμα­τικότερο και ανθρωποκεν­τρικό management. Οι επιχειρήσε­ις πρέπει να προσαρμοστ­ούν.

Πολλοί εργοδότες κρατούν χαμηλά τους μισθούς παρά την αύξηση της κερδοφορία­ς των επιχειρήσε­ών τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece